Vier jaar geleden ging Shelly Kacergis mee op een vrouwenreis naar Kenia met Global Heart Journeys. De trip veranderde haar leven. Kacergis volgde niet het platgetreden toeristische pad, maar bracht tijd door met lokale bewoners en kwam in contact met vrouwelijke theepluksters en dorpsbewoners in scholen en weeshuizen en op ambachtelijke markten.
De verhalen die ze hoorden raakten haar. Toen ze weer was teruggekeerd naar Atlanta beëindigde ze haar loopbaan in het bankwezen via een vervroegd pensioen en zette een samenwerkingsverband op met een van haar nieuwe vriendinnen. Het programma dat het tweetal lanceerde helpt vrouwen in Kenia om financieel onafhankelijk te worden met het houden van kippen en ondersteunt inmiddels bijna honderd boerinnen.
“Die reis opende een hele nieuwe wereld voor mij,” vertelt ze.
Net als voor veel andere reizigers uit het westen, zorgde het reizen in Afrika voor een grote ommekeer in haar leven. Maar haar ervaring laat ook het potentieel zien van op vrouwen gerichte reizen in de nasleep van de #MeToo-beweging en de toename van vrouwen die de wereld rondreizen met een doel.
“Reizen van vrouwen naar vrouwen is een van de grootste onontgonnen terreinen,” stelt Linda Higdon, de oprichtster van Global Heart Journeys. Zo'n zeventien jaar geleden ruilde zij haar succesvolle carrière als klassiek pianiste in voor werk met vrouwen in ontwikkelingslanden. “Het zou een grote verandering kunnen betekenen voor de manier waarop we over reizen denken.”
Met andere woorden: de toekomst van reizen voor vrouwen is, nou ja, vrouwelijk, of het nou gaat om CEO's die grenzen verleggen of lokale vrouwen die ter plaatse de touwtjes in handen hebben.
Een groeiende trend
Al sinds het eind van de jaren zeventig waren er reisorganisaties die zich richtten op vrouwen. Toch werd, toen Wild Women Expeditions in 1991 van start ging met kanoreizen voor alleen vrouwen in Ontario, “nog smakelijk gelachen om reizen voor alleen vrouwen in de wereld van avontuurlijke outdoorreizen,” vertelt Jennifer Haddow, de huidige eigenares van de onderneming.
Inmiddels is deze niche mainstream geworden. Drie jaar geleden begon REI Adventures met een serie reizen voor vrouwen — allemaal onder leiding van vrouwelijke gidsen — om de “balans in evenwicht te krijgen” voor outdoorreizen. In 2018 vierde tourorganisatie MT Sobek het 50-jarige bestaan met een nieuwe lijn van avontuurlijke reizen voor alleen vrouwen.
Van ‘microvakanties’ tot CO2-compensatie:dit zijn nog enkele reistrends om in de gaten te houden.
Nicole Wineland-Thomson, die deel uitmaakt van het moeder-dochterteam achter AdventureWomen, denkt dat de opkomst van solo-reizen heeft bijgedragen aan de recente groei. Aangezien veiligheid voor veel vrouwen een belangrijke rol speelt, kan het aanlokkelijk zijn om een reis te boeken bij een onderneming die zich op die markt richt, vermoedt ze.
Er komen steeds meer mogelijkheden voor vrouwen, met gespecialiseerde tourorganisaties die zich richten op wandelaars met een maatje meer, lesbische of genderneutrale reizigers.
“In de hele maatschappij proberen we een einde te maken aan beperkingen die vrouwen krijgen opgelegd. Reizen is daar slechts een onderdeel van,” zegt Kelly Lewis, die in 2016 Damesly oprichtte en daarmee in een gat sprong dat volgens haar bestond op de markt voor reizen voor vrouwen: de combinatie van creatieve bezigheden met reislust. “Er zijn zo veel nieuwe avonturen die vrouwen kunnen beleven terwijl ze rondreizen.”
Verbeterde ervaringen
In veel delen van de wereld krijgen vrouwelijke reizigers meer mogelijkheden als er geen mannen bij zijn. Het Australische Intrepid Travel begon in 2018 met expedities die niet mogelijk waren met gemengde groepen. Denk daarbij aan contact met lokale vrouwen bij een schoonheidsspecialiste in Iran en zwemmen op een strand voor alleen vrouwen in Antalya in Turkije.
“Als vrouwen onder elkaar zijn, is er geen sprake meer van traditionele man-vrouw-verhoudingen. Vrouwen voelen zich op hun gemak en snappen elkaar,” aldus Wineland-Thomson. “Als je in zo'n setting een andere cultuur toevoegt, dan komen vrouwen echt tot bloei.”
Over het algemeen ligt bij dit soort reizen de nadruk op ondersteuning van lokale vrouwen. De nieuwe reis van AdventureWomen naar Cuba gaat langs kunstenaars en door vrouwen gerunde restaurants in Havana. Bij de reizen van Wild Terrains staan vrouwelijke ondernemers centraal, zoals sieradenontwerpers in Mexico en wijnproducenten in Portugal. Onderdeel van de nieuwe reis van Damesly naar Oezbekistan is een ontmoeting met de oprichtster van een modebedrijf in Tasjkent.
Als het gaat om avontuurlijk reizen is er WHOA Travel, die een lokale bewoonster uitnodigt om gratis mee te gaan bij de beklimming van de Kilimanjaro. “We willen zorgen voor een nieuwe kijk op de capaciteiten van vrouwen,” vertelt medeoprichtster Allison Fleece. Reisorganisaties als de hare baseren zich op het idee dat vrouwen het best tot hun recht komen en zich veilig voelen als ze samen met vrouwen zijn.
Nasleep
De toename van op vrouwen gerichte reizen betekent dat vrouwen meer invloed hebben binnen de reisbranche. Dat houdt in de praktijk in dat er meer banen zijn voor vrouwen. Wild Women Expeditions streeft ernaar om vrouwen uit de omgeving in dienst te nemen voor haar reizen over de hele wereld, wat ertoe leidde dat Marokko onlangs zijn eerste vrouwelijke berggids kreeg. In Peru huurt het trendsettende bedrijf vrouwelijke dragers in voor de tochten over het Inca Trail en gaat nog een stap verder met trainingsprogramma’s voor Peruaanse vrouwen die kiezen voor dit ongewone carrièrepad.
Lees over de eerste vrouwelijke dragers op de Inca Trail.
Sommigen zien het als een vorm van feminisme om vrouwen een belangrijke rol te laten spelen in de reisbranche. Reizigster Rocio Vazquez Landeta liet een verleden van huiselijk geweld achter zich toen zij begon met wandeltours van Eat Like a Local in Mexico City en besloot om alleen vrouwen in dienst te nemen. “Dit is mijn manier om in actie te komen,” vertelt ze. “Als vrouw in een leidinggevende positie is het mijn verantwoordelijkheid om andere vrouwen meer kansen te bieden.”
Deborah Calmeyer denkt daar hetzelfde over. Toen zij vorig jaar een vrouwenverblijf opzette voor Roar Africa, een organisatie voor luxe-safari's in haar geboorteland Zuid-Afrika, nam ze voor alle functies vrouwen in dienst, van koks tot piloten. Het bleek echter niet eenvoudig om gidsen te vinden voor de autosafari's van de organisatie. De eerste en enige Zuid-Afrikaanse vrouwelijke gids zat achter het stuur van een van de wagens, maar de andere wagens werden bestuurd door mannen.
Soms is het al een overwinning om één persoon op andere gedachten te brengen. “We vroegen een van de mannelijke gidsen: ‘Zie jij je dochter dit werk doen?'” herinnert Calmeyer zich. “Zijn eerste reactie was gelijk: nee. Maar aan het eind van de reis tikte hij me op mijn schouder en zei: Jawel, mijn dochter zou dit kunnen doen.”
Vier het Jaar van de Vrouw op Natgeo.nl/vrouwen.
Katie Knorovsky is voormalig editor van de internationale National Geographic Traveler. Ze woont in Asheville, North Carolina. Volg haar reizen op Instagram.
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com