Daar moet je moeite voor doen. Lopen. Werken. Bergop. En dat is helemaal niet erg, want hoe groter de inspanning, hoe zoeter de beloning. Onze top 5.

1. Kellerjochhütte (2.337 m), Tuxer Voralpen

Het is niet de meest voor de hand liggende plek om een berghut te bouwen, precies op de rand van het Kellerjochmassief. Maar in 1908 ging het om de beleving. Prestige. Het moest zo spectaculair mogelijk en dat is gelukt! Vanaf het terras heb je bijna 360 graden uitzicht: van de Groβglockner en de Groβvenediger tot aan de Zugspitze. De route erheen kan in vijf uur over de Alter Kellerjochweg (het echte werk) of in een uurtje vanaf het bergstation van een kabelbaan (de laffe, maar comfortabele oplossing).

Meer informatie: hier

De Kellerjochhtte verving in 1908 de lager gelegen Alte Kellerjochhte

2. Stüdlhütte ( 2.802 m), Glocknergruppe

De moderne Stüdlhütte staat op het dak van Oostenrijk. Hier word je omringd door drieduizenders in een wereld van steen en ijs. De hoogste berg van het land, de Groβglockner (3798 m), kan vanaf deze plek worden bedwongen. De hut is genoemd naar Johann Stüdl die de bouw van de oorspronkelijke hut in 1868 financierde. Alleen zijn naam is gebleven, het huidige pand werd in 1997 geopend en voldoet aan de wensen van de klimmers en wandelaars van nu. Inclusief duurzame energie.

Meer informatie: hier

De Stdlhtte is sinds de jaren negentig een landmark in het Nationalpark Hohe Tauern

3. Berliner Hütte (2.042 m), Ötztaler Alpen

Misschien zijn er berghutten die spannender liggen, maar de Berliner Hütte is een icoon op zich. Geopend in 1879 als pronkstuk van het Oostenrijks-Duitse alpinisme en destijds geliefd bij welgesteld Berlijn. De overgang is groot als je vanuit de ruige bergwereld naar binnenstapt. Plots sta je in een pand dat doet denken aan een kasteeltje. De hal, de Damensaal, de kamers. Alles is verfijnd en stijlvol. Vergeet niet om in de bibliotheek de oude toerboeken te bekijken. Vroege alpinisten hebben er complete kunstwerken van tekeningen in gemaakt.

Meer informatie: hier

De Berliner Htte ligt aan de Berliner Hhenweg goed voor 85 kilometer en 6600 hoogtemeters

4. Clarahütte (2.038 m), Umbaltal

De Clarahütte, gebouwd in 1872, ligt half verzonken in het hooggebergte. Aan alles voel je dat de natuur hier de baas is. De snelstromende bergbeek, de nabije watervallen en de steile wanden dwingen respect af. Zelfs de telefoon is er stil van, die heeft geen ontvangst. Buiten lonken de toppen van onder meer de Rötspitze (3495 m), Dreiherrnspitze (3499 m) en Daberspitze (3401 m), binnen word je omarmd door de gezelligheid en goede keuken met regionale gerechten.

Meer informatie: hier

DeClarahtteis gebouwd in 1872 en ligt vlakbij de Umbalwaterval in het Osttiroler Virgental

5. Erlanger Hütte (2.550 m), Ötztaler Alpen

Alleen de weg erheen al maakt de Erlanger Hütte bijzonder. Bij elke stap omhoog loop je verder weg van de bewoonde wereld. Eerst door de bossen, dan over de almen en eenmaal boven de boomgrens wacht een wereld van enkel rots en steen. Boven gooi je de rugzak op je kamer, neem je een kleine pauze en loop je vervolgens door naar de iets hoger gelegen Wettersee. Het meer is tot diep in de zomer (deels) verijst en voorziet de in 1931 gebouwde Erlanger Hütte van stroom en water. En het beste moet dan nog komen: slow food waar de hut bekend om staat!

Meer informatie: hier

De Erlanger Htte kijkt uit op de meer dan 3000 meter hoge toppen van de tztaler en Stubaier alpen