Berghutten: 5x hoog en adembenemend

Balancerend op een richel boven de afgrond, vastgeklonken aan een bergwand of verstild aan een meertje. Berghutten staan vaak op spectaculaire plekken, maar laten zich niet zomaar ontdekken.

Door Hans Avontuur
foto's van Charly Schwarz
Gepubliceerd 4 mei 2020 13:46 CEST
Kellerjochhütte landschap.

Kellerjochhütte landschap.

Foto door Charly Schwarz

Daar moet je moeite voor doen. Lopen. Werken. Bergop. En dat is helemaal niet erg, want hoe groter de inspanning, hoe zoeter de beloning. Onze top 5.

1. Kellerjochhütte (2.337 m), Tuxer Voralpen

Het is niet de meest voor de hand liggende plek om een berghut te bouwen, precies op de rand van het Kellerjochmassief. Maar in 1908 ging het om de beleving. Prestige. Het moest zo spectaculair mogelijk en dat is gelukt! Vanaf het terras heb je bijna 360 graden uitzicht: van de Groβglockner en de Groβvenediger tot aan de Zugspitze. De route erheen kan in vijf uur over de Alter Kellerjochweg (het echte werk) of in een uurtje vanaf het bergstation van een kabelbaan (de laffe, maar comfortabele oplossing).

Meer informatie: hier 

2. Stüdlhütte ( 2.802 m), Glocknergruppe

De moderne Stüdlhütte staat op het dak van Oostenrijk. Hier word je omringd door drieduizenders in een wereld van steen en ijs. De hoogste berg van het land, de Groβglockner (3798 m), kan vanaf deze plek worden bedwongen. De hut is genoemd naar Johann Stüdl die de bouw van de oorspronkelijke hut in 1868 financierde. Alleen zijn naam is gebleven, het huidige pand werd in 1997 geopend en voldoet aan de wensen van de klimmers en wandelaars van nu. Inclusief duurzame energie.

Meer informatie: hier

3. Berliner Hütte (2.042 m), Ötztaler Alpen

Misschien zijn er berghutten die spannender liggen, maar de Berliner Hütte is een icoon op zich. Geopend in 1879 als pronkstuk van het Oostenrijks-Duitse alpinisme en destijds geliefd bij welgesteld Berlijn. De overgang is groot als je vanuit de ruige bergwereld naar binnenstapt. Plots sta je in een pand dat doet denken aan een kasteeltje. De hal, de Damensaal, de kamers. Alles is verfijnd en stijlvol. Vergeet niet om in de bibliotheek de oude toerboeken te bekijken. Vroege alpinisten hebben er complete kunstwerken van tekeningen in gemaakt.

Meer informatie: hier
 

4.    Clarahütte (2.038 m), Umbaltal

De Clarahütte, gebouwd in 1872, ligt half verzonken in het hooggebergte. Aan alles voel je dat de natuur hier de baas is. De snelstromende bergbeek, de nabije watervallen en de steile wanden dwingen respect af. Zelfs de telefoon is er stil van, die heeft geen ontvangst. Buiten lonken de toppen van onder meer de Rötspitze (3495 m), Dreiherrnspitze (3499 m) en Daberspitze (3401 m), binnen word je omarmd door de gezelligheid en goede keuken met regionale gerechten.

Meer informatie: hier
 

5. Erlanger Hütte (2.550 m), Ötztaler Alpen

Alleen de weg erheen al maakt de Erlanger Hütte bijzonder. Bij elke stap omhoog loop je verder weg van de bewoonde wereld. Eerst door de bossen, dan over de almen en eenmaal boven de boomgrens wacht een wereld van enkel rots en steen. Boven gooi je de rugzak op je kamer, neem je een kleine pauze en loop je vervolgens door naar de iets hoger gelegen Wettersee. Het meer is tot diep in de zomer (deels) verijst en voorziet de in 1931 gebouwde Erlanger Hütte van stroom en water. En het beste moet dan nog komen: slow food waar de hut bekend om staat!

Meer informatie: hier

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Great Walks: Op het randje
Reizen
Boven smaakt alles beter
Reizen
Samen slapen op de berg
Reizen
De Big 5 van Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.