1. Rome

Het beste museum in Rome is de stad zelf, zeggen de Italianen. Het Colosseum, het Pantheon en de Trevifontein: het zijn misschien clichés, maar bij een bezoek aan Rome kun je er niet omheen. Als kleinste staat ter wereld heeft de enclave Vaticaanstad een oppervlakte van nog geen halve vierkante kilometer. Hier zijn de Sint Pietersbasiliek en Sixtijnse Kapel een mooie toevoeging aan de lijst van bezienswaardigheden. Wissel de historische gebouwen af met een bezoek aan de designer winkelstraat Via Condotti om te shoppen, uitgaanswijk Campo De Fiori voor een drankje, of het gebied rondom Piazza Navona voor chique wijnbars en cafés.

Lees meer over de Italiaanse hoofdstad in ‘48 uur in Rome’.

Het colosseum van Rome
Het colosseum van Rome.
LisArt, Flickr

2. Rijden langs de Amalfikust

Misschien wel het ultieme mediterraanse landschap is te vinden langs de Amalfikust in de provincie Campania: kliffen die uitlopen in een azuurblauwe zee, kleurrijke dorpjes en een zilte zeebries. In de dorpen onderweg zijn historische gebouwen, schilderingen en mozaïeken te bewonderen, maar ook de lokale restaurants en nijverheidswinkels mogen niet overgeslagen worden. Wie geen eigen auto heeft, kan de route afleggen per bus, of met een gids of chauffeur – een dergelijke tour kan soms gecombineerd worden met een boottocht in de Amalfibaai.

Tip: Een trip naar de Amalfikust is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan twee van de beroemdste plekken in Italië: Napels en Pompeï.

3. Cinque terre

Een nationaal park, UNESCO-Werelderfgoed en vaak genoemd als het schoonste deel van Italië: de Cinque terre ('vijf gronden') zijn een verzameling schatten die zich moeilijk eenduidig laten omschrijven. De vijf dorpjes – Monterosso, Vernazza, Manarola, Corniglia en Riomaggiore – liggen genesteld in de ruige kliffen langs de azuurblauwe Italiaanse rivièra. Olijf- en wijngaarden, wandelpaden en grotten dragen bij aan de romantische en rustgevende sfeer van de omgeving. Een absolute must voor wie Italië bezoekt!

Cinque Terre
Cinque Terre.
Massimo Ripani, Sime, HH

4. Eten in Bologna

Bologna staat met de oudste universiteit van Europa bekend als het academische epicentrum van Italië – maar ook als het culinaire! Vergeet alles wat je weet over pasta bolognese, want hier ziet dit gerecht – dat de Italianen overigens tagliatelle al ragù noemen – er totaal anders uit. Een van de bijnamen van Bologna is La Grassa ('de Dikke'), en wie de stad optimaal wil ervaren zal een paar extra kilootjes voor lief moeten nemen. Kaasplankjes, versgemaakte tortellini, mortadella en lasagne liggen klaar om weggespoeld te worden met een goed glas wijn. Buon appetito!

5. Sicilië

Dit zuid-Italiaanse eiland is populair onder outdoorliefhebbers vanwege het dramatische natuurschoon: een combinatie van vulkaanlandschappen en rotsachtige kuststroken. Sicilië en de omringende eilanden bieden genoeg mogelijkheden om een vakantie te vullen met activiteiten als zwemmen, duiken, wandelen en klimmen. In Agrigento ligt de Valle dei Templi, 'Vallei der Tempels', een archeologische vindplaats met een aantal goed bewaarde Romeinse ruïnes.

Tip: Bezoek de Vallei der Tempels buiten de zomermaanden, om drukte en hitte te voorkomen.

6. Grotta Azzurra

De Grotta Azzurra (de blauwe grot) op het eiland Capri is al sinds de tijd van de Romeinen een bekende plek vanwege een indrukwekkend natuurverschijnsel. Zonlicht reflecteert in de 'Blauwe Grot', waardoor het water binnenin helder blauw kleurt. Het schouwspel trekt tegenwoordig vele toeristen naar deze locatie, die in roeibootjes de nauwe grot kunnen betreden.

Carnaval in Venetie
Carnaval in Venetie.
Guillem Lopez, Hollandse Hoogte

7. Carnaval van Venetië

Elk jaar veranderen de straten en wateren van Venetië twee weken lang in een gemaskerde feestpartij. Het Carnaval van Venetië vindt plaats tijdens de 12 dagen voor Aswoensdag (jaarlijks op wisselende data in februari en maart). Het podium op het San Marcoplein is het middelpunt van de festiviteiten, maar ook in de kleinste steegjes vinden evenementen plaats. De toch al intrigerende straten van de stad krijgen een nog mysterieuzer tintje door de gemaskerde massa — een perfecte trip voor Valentijnsdag.

Tip: Boek accommodatie ruim van tevoren om zeker te zijn van een slaapplek.