Kruip achter het stuur, trap het gaspedaal in en volg de slingerende Via Nastro Azzurro langs de Amalfikust. Onderweg stop je bij uitkijkpunten over de Tyrreense Zee, drink je limoncello in de citroenhoofdstad van Italië, beklim je een berg die uitkijkt op de Vesuvius en scoor je keramieken souvenirs in Vietri sul Mare.

De Amalfikust is een van de populairste highlights van Italië en ligt in het zuiden van het schiereiland Sorrentina. Met een (huur)auto kun je alle dertien dorpjes van de Amalfikust bewonderen. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en stranden langs de Amalfikust? Dit zijn onze zeven tips voor een rondreis door dit geliefde stukje Italië.

1. Drink een glaasje limoncello in Sorrento

Officieel behoort Sorrento niet tot de Amalfikust, maar deze stad wel het perfecte startpunt voor je roadtrip. Een smaakvol (en friszuur) begin, want Sorrento staat ook wel bekend als de citroenhoofdstad van Italië. Op een hete zomerdag koel je af met een glas versgeperst citroensap of het favoriete – mierzoete – drankje van de locals: limoncello.

2. Trap op, trap af in de smalle straatjes van Positano

Is de Amalfkust een dure bestemming? In Positano is het antwoord op die vraag een volmondige ja. In het hoogseizoen gaan de hotelprijzen door het dak, maar een dagtrip naar Positano mag niet ontbreken tijdens een roadtrip langs de Amalfikust. Trek wel een paar goede sneakers aan, want je loopt heel wat trappen op en af tussen de kleurrijke straten en huizen die tegen een klif zijn gebouwd.

3. Even stoppen voor een foto bij Fiordo di Furore

Bij Fiordo di Furore vind je een van de mooiste stranden van Italië. Ingeklemd tussen twee rotsen ligt een klein kiezelstrand met daarboven een stenen brug. Via een smal en steil trappetje daal je af naar het strand. Heel veel ruimte om je strandhanddoek uit te gooien is er niet, maar het is wel een fotogenieke stop om wat plaatjes te schieten tijdens je roadtrip langs de Amalfikust.

fiordo di furore aan de amalfikust in italië
Fiordo di Furore is een fraaie tussenstop aan de Amalfikust.
SimonSkafar//Getty Images

4. De bezienswaardigheden van het stadje Amalfi

Amalfi is de stad waaraan de hele kuststrook haar naam ontleent. Het is de grootste plaats in de regio en het culturele hart van de Amalfikust. Neem zeker een kijkje bij de Duomo di Sant’Andrea en de Basillica di Crocifisso, twee van de opvallendste bezienswaardigheden in Amalfi.

5. Kijk uit over de Amalfikust vanuit Ravello

Vanuit Amalfi rijd je via een paar scherpe bochten verder naar het stadje Ravello, dat 365 meter boven zee uittorent. Hier heb je misschien wel het allerbeste uitzicht in de regio. Daarnaast vind je hier ook een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van de Amalfikust. Loop door de tuinen van Villa Rufolo en Villa Cimbrone en zoek de Duomo di Ravello.

het uitzicht over de amalfikust vanuit ravello
Het uitzicht over de Amalfikust vanuit Ravello.
Westend61//Getty Images

6. Scoor een souvenir in Vietri sul Mare

Wil je een souvenir scoren als aandenken aan je reis naar de Amalfikust, doe dit dan in het dorpje Vietri sul Mare. Dit plaatsje staat bekend om de kleurrijke majolicakeramiek. In vrijwel elke winkel in Vietri sul Mare kun je wel een van deze felgekleurde keramieken bordjes of schaaltjes kopen als souvenir – sommige hebben wel iets weg van het welbekende Delfts blauw.

7. Maak vanaf de Amalfikust een dagtrip naar Capri

Combineer een roadtrip langs de Amalfikust met een dagtrip naar Capri. Stap in Sorrento of Positano op de ferry naar dit Italiaanse eiland in de Golf van Napels. Ga snorkelen rondom het eiland of maak een boottochtje door de Grotta Azzurra, ook wel bekend als de ‘blauwe grot’ van Capri.

Headshot of Willeke van Doorn
Willeke van Doorn

Willeke van Doorn studeerde journalistiek, reisde een tijdje de wereld rond en kwam uiteindelijk via de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland bij de redacties van Quest, National Geographic en Runner’s World terecht. Ze is nieuwsgierig naar de wereld, gaat het liefst elke maand even op reis en neemt dan ook altijd haar hardloopschoenen mee.