Vraag champagne-ambassadeur en importeur Hinke de Jong naar haar favoriete champagnehuizen, en je krijgt meteen 5 redenen om af te reizen naar Noord-Frankrijk. ’s De Champagne ligt op slechts een paar uurtjes rijden. Dit zijn de 5 bruisendste wijnhuizen volgens De Jong.

1. Joseph Perrier

In 2025 viert dit huis zijn 200-jarig bestaan. Joseph Perrier is een echt familiebedrijf en het enige champagnehuis in de stad Châlons-en-Champagne. Het voormalige postkantoor is verbouwd tot prachtige ontvangst- en proefruimte.

Hier is ook de kelder van Joseph Perrier. Uniek: de kelder ligt op grondniveau. De ‘ground-level’-kelder stamt uit de vijfde eeuw en is vroeger uitgehakt in oude Gallo-Romeinse krijtgroeven. Sinds 2020 zijn ze open voor het publiek en kunnen liefhebbers de wijnkelder en gangen bewonderen. Boek een keldertour en maak in de nieuwe proefruimte kennis met de verfijnde champagnes van Joseph Perrier.

Leestip: De geschiedenis van de champagne gaat terug tot buiten de Franse landsgrenzen

Leuk weetje: de titel Cuvée Royale is in 1889 toegekend door koningin Victoria en haar zoon Edward VII. Ze waren groot liefhebbers van de champagnes van Joseph Perrier.

2. Champagne Le Gallais

Op 10 minuten van Épernay bevindt zich Champagne Le Gallais, een kasteel met schitterend uitzicht over de Vallée de la Marne. Sinds 2015 behoren de heuvels van deze vallei samen met de huizen en kelders tot de Unesco-werelderfgoedlijst.

Le Gallais heeft een gigantische clos: een ommuurde wijngaard. Deze zijn zeldzaam in de Champagne. De clos en het kasteel zijn gebouwd in opdracht van de fameuze Madame Veuve Clicquot in 1843. Vandaag de dag runt een vrouw nog steeds dit champagnehuis: Charlotte Morgain Le Gallais.

het kasteel van wijnhuis champagne le gallais
Champagne Le Gallais
Het kasteel van wijnhuis Champagne Le Gallais.

Het verhaal gaat dat Napoleon in 1812 in oorlog was met de Russische Kozakken in Smolensk en dat tijdens dit handgemeen de eerste fles champagne is gesabreerd. Na afloop geniet je van een glas champagne op het terras.

3. Champagne Person

In het wijngebied Côte de Blancs, om precies te zijn in het Premier Cru dorpje Vertus, zit Champagne Person. Dominique Person is de vierde generatie die hier de scepter zwaait. Zijn ouders en overgrootouders waren wijnboeren die hun druiven verkochten aan de grotere champagnehuizen, maar zelf maakten ze geen champagne.

Leestip: Wat zijn de mooiste wijnstreken van Frankrijk?

Dominique heeft daar in 1999 verandering in gebracht en startte toen zijn eigen productie. Voor hem is de wijn de koning, en dat werpt zijn vruchten af. De geroemde champagnehuizen Krug en Louis Roederer kopen maar wat graag zijn druiven.

Maar niet alleen om de kwaliteit zou Dominique Person op je ‘te-bezoekenlijstje’ moeten staan. Het champagnehuis heeft – net als Gallais – een clos. Deze clos ligt voor de manoir, het herenhuis waar je kunt overnachten. Als je er wakker wordt, zie je direct de mooie wijngaard liggen.

4. Champagne Pierre Gerbais

Dit huis verbouwt haar wijnstokken in het zuidelijk deel van de regio. Alle wijngaarden van Champagne Pierre Gerbais liggen in het dorpje ­Celles-sur-Ource (Aube, Côte des Bar). De rivier Ource die door het dorp meandert, mondt iets verderop uit in de Seine. Je vindt hier voornamelijk pinot noir, een beetje chardonnay en meer in het bijzonder pinot blanc vrai.

Dit laatste ras is tegenwoordig een zeldzaamheid in de Champagne. Deze druif is het symbool van het dorp en met name van de familie Gerbais. Zij bezitten de oudste wijngaard met pinot blanc vrai in de Champagne. De wijnstokken zijn in 1904 aangeplant en gaan dus al meer dan een eeuw mee.

Als je dan toch in de regio Côte des Bar bent, reserveer dan een tafeltje bij ­restaurant Le Garde Champêtre, op een steenworp afstand van Pierre Gerbais. Hier eet je klassiek Frans, met verse en lokale producten, ook uit eigen biologische tuin. Het restaurant zit in een voormalig treindepot en is een ­eerbetoon aan monsieur Droze, de laatste ­veldwachter van de regio.

5. Domaine de Marzilly

In het noorden van de streek, in Hermonville, vind je de gerenommeerde wijnmaker Maxime Ullens. Maxime komt van origine uit België en ontdekte met zijn vader in 2012 het vervallen Château de Marzilly. Als afgestudeerd bouwkundig ingenieur besluit hij het complex te renoveren, maar stuit dan op een oude wijngaard.

Dit kleine perceel, waar hij Domaine de Marzilly begint, is het begin van een nieuw hoofdstuk. Met zijn eerste champagne wordt hij in 2020 door Gault&Millau verkozen tot Winemaker of the Year.

De precisie van deze wijnmaker zie je terug in de restauratie van het chateau én in zijn wijn. Maxime werkt hoofdzakelijk met het druivenras meunier en hecht veel waarde aan traditionele wijnbereidingsmethoden. In de kelder maakt hij gebruik van een houten Coquard-pers. De champagnes zijn puur, krachtig en biologisch.

Steun de missie van National Geographic en krijg onbeperkt toegang tot National Geographic Premium. Word nu lid!