Chichén Itzá

Ontdek een niet te missen Maya-rijk in Centraal-Amerika

Door Redactie
foto's van Israel Leal, Ap
Piramide El Castillo is het icoon van Chicén Itzá
Foto door Israel Leal

Plaats: Voor-Spaanse stad Chichén Itzá

Locatie: Mexico

Jaar van opname: 1988

Categorie: Cultureel

Criteria: (i)(ii)(iii)

Reden: De prachtige ruïnes van Chichén Itzá vormen het bewijs van een duizelingwekkend oude stad die ooit het hart van het Mayari

De trappiramiden, tempels, zuilengangen en andere stenen bouwsels van Chichén Itzá waren heilig voor de Maya's en vormden een vernuftig stadscentrum van hun rijk van A.D. 750 tot 1200.

Als het ongelooflijke complex in zijn geheel wordt bekeken, is er veel te zien van de visie van de Maya's en Tolteken op het universum, die nauw was verbonden met alles wat in de nachtelijke luchten van het schiereiland Yucatán waarneembaar was.

De opvallendste constructie is de tempel van Kukulkan, ook wel bekend als ‘El Castillo’. Deze roemrijke trappiramide toont de nauwkeurigheid en het belang van de astronomie van de Maya's én de sterke invloed van de Tolteken, die rond het jaar 1000 binnenvielen en een fusie van de twee culturele tradities aanwakkerden.

De tempel heeft 365 treden – voor elke dag van het jaar een. Alle zijden van de tempel hebben 91 treden en het bovenste platform vormt de 365e.

De uitvinding van de kalender van 365 dagen was slechts een wapenfeit van de Mayawetenschap. Het is ongelooflijk maar waar: twee keer per jaar, op de lente- en herfstequinox, valt er een schaduw in de vorm van een slang op de piramide. Wanneer de zon daalt, glijdt deze schaduwachtige slang van de treden af en vormt hij uiteindelijk een geheel met een slangenkop van steen die zich onder aan de grote opgang aan de zijkant van de piramide bevindt.

De astronomische vaardigheden van de Maya's waren zo geavanceerd dat ze zelfs zonsverduisteringen konden voorspellen. Tot op heden is er een indrukwekkende en vernuftige observatiepost bewaard gebleven.

De enige permanente waterbron van deze grote stad bestond uit een reeks putten. Uit Spaanse overleveringen blijkt dat jonge vrouwelijke slachtoffers als offers aan de regengod van de Maya's levend in de grootste exemplaren werden geworpen om daar in de diepte voor hem te ‘leven’. Sindsdien hebben archeologen hun botten gevonden, evenals juwelen en andere kostbare objecten die ze in hun laatste uren droegen.

Het balhof van Chichén Itzá is met een lengte van 168 meter en een breedte van 70 meter het grootste bekende hof in Amerika. Tijdens rituele spelen probeerden spelers hier een rubberen bal van 5,4 kilo door stenen ringen te gooien die hoog op de muren waren bevestigd. De wedstrijden moeten heftig geweest zijn, want verliezers moesten hun verlies met de dood bekopen.

Chichén Itzá was meer dan een godsdienstige en ceremoniële plaats: de stad vormde ook een vernuftig stadscentrum en een regionaal handelsknooppunt. Na eeuwen van welvaart en de toevloed van andere culturen, zoals die van de Tolteken, kwam de stad op mysterieuze wijze ten einde.

In de 15e eeuw werd Chichén Itzá door mensen achtergelaten en overgegeven aan het oerwoud. Hoewel de inwoners van de stad geweldige architectonische hoogstandjes en kunstwerken achterlieten, is er tot op heden geen verslag gevonden van de reden waarom ze hun huizen verlieten. Wetenschappers speculeren dat droogte, bodemuitputting en koninklijke zoektochten naar veroveringen en schatten hebben bijgedragen aan de teloorgang van Chichén Itzá.

Onlangs viel de werelderfgoedlocatie een nieuwe eer ten deel. Tijdens een wereldwijde verkiezing werd Chichén Itzá tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen uitgeroepen.

Naar Chichén Itzá

Chichén Itzá bevindt zich bij de kleine stad Piste. Er zijn busverbindingen met de internationale luchthavens in Mérida (op minder dan twee uur) en Cancun (op twee-en-een-half uur).

Het beste moment voor een bezoek

De ruïnes zijn dagelijks geopend. Het klimaat in Chichén Itzá ís consistent tropisch en de gemiddelde temperatuur is 34 ºC. Tijdens lente- en herfstequinoxen krijg je de kans om de ongelooflijke schaduwslang van El Castillo te zien, maar de toch al vaak drukke plek is dan helemaal vol.

Tips voor je bezoek

Wanneer je in de regio van Chichén Itzá verblijft, kun je 's morgens vroeg een bezoek brengen en heb je geen last van de hete zon en de vele toeristen die voor een dagtocht uit Mérida en Cancun komen. 's Avonds vindt er een lichtshow plaats.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
Dit is nu UNESCO Werelderfgoed – van Babylon tot Rajasthan
Reizen
De zes beste alternatieve routes naar Machu Picchu

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.