De prachtigste plekken ter wereld om sterren te kijken

De spectaculairste plekken ter wereld waar je je tussen de sterren kunt wanen, volgens onze lezers. Bekijk ook de fotogalerij!

Door Kelly Barrett
Gepubliceerd 7 nov. 2018 13:41 CET
De Melkweg boven het kamp van een expeditie in de Okavangodelta.
De Melkweg boven het kamp van een expeditie in de Okavangodelta.
Foto door Mark Stone, Nat Geo Image Collection

Het mooie van het turen naar de nachthemel is dat je het op alle continenten kunt doen. Maar de allerbeste plekken hebben wel een paar kenmerken gemeen: ze hebben weinig last van lichtvervuiling, ze bevinden zich in hoger gelegen gebieden en ze worden omkaderd door spectaculaire landschappen die oplichten onder de stralende sterrenhemel.

We mogen ons gelukkig prijzen dat we op een planeet leven waar veel plekken al deze kenmerken hebben, dus vroegen we onlangs onze volgers op sociale media om hun favoriete plekken voor het verkennen van de nachthemel in de groep te gooien. Op al deze plekken heb je een uniek perspectief op het firmament, van een verbluffend uitzicht op de Melkweg in Noord-Amerika tot een prachtig optreden van het sterrenbeeld Zuiderkruis boven een Australisch droomlandschap. Het is ons niet gelukt om een favoriete plek te kiezen, dus misschien kun jij deze oorden zelf bezoeken en dan beslissen welke je de beste vindt.

Arches National Park, Utah

Als fotograaf heb ik op plekken over de hele wereld de sterrenhemel zien twinkelen, ook in Tasmanië in Australië, waar ik woon. Maar het Arches National Park was verreweg de beste plek voor het bekijken van de nachthemel omdat je de sterren daar in een perfecte omlijsting van unieke en natuurlijke rotsformaties (rotsbogen of arches) kunt zien. Het voegt een nieuwe laag van visuele interesse aan het spektakel van het sterrenkijken toe. – Nipun Nayyar

Uluru, Australië

Ze organiseren daar een ongelooflijk diner onder de sterren, met een astronoom die je na het diner informatie geeft over de nachthemel. Bovendien is het hier dat mijn man mij ten huwelijk vroeg, dus Uluru heeft een speciaal plekje in mijn hart. – Bente Humphrey

Isla Cresta de Gallo, Filipijnen

Geen elektriciteit, geen belsignaal… Daar voelde het alsof de aarde onder een inktzwarte deken lag en iemand er overal gaatjes in had geprikt. Wat een sterren... Ik heb me nooit zo nietig en tegelijk zo vrij gevoeld. Ik keek letterlijk het universum in. Geen wolken of zonlicht als obstakels, alleen uitkijken naar wat daarbuiten ligt. Een minuut lang voelde ik me alsof ik van de aarde zou vallen en het universum in zou zweven. –Jaya Shrii Daguman

Cordoba, Argentinië

Buiten op de ranch, zonder elektriciteit, ver weg van de beschaving. Het Zuiderkruis is magnifiek; het gekwaak van kikkers in de nacht was het enige geluid... Tjonge, nu krijg ik echt heimwee. – Patricia Barbero

Botswana

Geen lichtvervuiling, en de Melkweg en het Zuiderkruis zijn prachtig. – Kathryn Stewart

Sørensen, Noorwegen

Hartje winter, tijdens de civiele schemering van de poolnacht, van 14 november tot 29 januari, met de zon duidelijk minder dan zes graden onder de horizon wordt de wereld geheel zwart en komt de hemel tot leven met sterren. Het aantal satellieten dat je op een heldere nacht kunt zien, is ongelooflijk – honderd per uur zou me niet verbazen. Af en toe voegt het Noorderlicht nog iets aan deze schoonheid toe. Als je wat verder rijdt, voorbij de zadenbank, beland je op een kleine berghelling, weg van de lichtvervuiling van het stadje. Zeer aan te raden plek voor sterrenkijken en ijsjes eten. Vergeet niet dikke jassen mee te nemen. – Tim Hoff-Lund

Kelly Barrett is senior producer sociale media van National Geographic Travel. Volg haar avonturen op Twitter en Instagram

Bekijk de fotogalerij: 12x sterrenkijken op de mooiste plekken

Lees ook: Reuze-planetoïde vliegt voorbij, en meer redenen om sterren te kijken in november

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Ruimte
Speurders naar buitenaards leven stuiten op mysterieus signaal
Ruimte
Mysterieus radiosignaal voor het eerst in Melkweg opgepikt
Ruimte
Dit zijn de beste plekken om sterren te kijken
Wetenschap
Mysterieuze radioflits uit de ruimte is ongebruikelijk dichtbij - en extra intrigerend
Ruimte
Tien spectaculaire fenomenen aan de nachthemel in 2021

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.