Spanje houdt het angstvallig geheim, want de tapas waarvan toeristen hun buik rond eten zijn een bron van inkomsten alsook een aanlokkelijk visitekaartje. Maar voor de echte Spanjaarden zijn het hapjes die ongevraagd worden geserveerd bij een drankje, zoals je bij ons in een café soms borrelnootjes bij je bier of wijn krijgt. De populariteit heeft het concept doen uitgroeien tot een dure en verfijnde hap, maar de echte tapas zijn simpel en gratis.

De vraag waar tapas vandaan komen blijft een discussiepunt. Volgens sommigen zijn ze een uitvinding van de Spaanse koning Alfonso X, die kleine porties eten bij een glas wijn nam tussen de maaltijden door. Anderen denken dan weer dat het een veredelde versie is van de hapjes die veldwerkers aten tussen het ontbijt en de lunch. Hoe het ook zij, de heerlijke hapjes werden steeds vaker geserveerd bij een biertje of een wijntje in Spaanse cafés en werden ‘tapas’ gedoopt. In enkele bescheiden tavernes wordt de gratis-tapas-traditie nog in stand gehouden, ter ere van Wereld Tapas Dag 2016 zetten wij ze op een rijtje.

La Cova

Deze tapasbar, een van de best bewaarde geheimen van Barcelona, wordt gerund door een grote familie en David, de ober, behandelt je als één van hen. De inrichting is zo simpel dat hij bijna streng lijkt, het eten daarentegen is rijk en vers. Bij elk biertje dat je bestelt krijg je een heerlijke pintxo, en met een grote honger moet je zeker de Galician-style inktvis proberen.

Adres: Rector Triadó 72, Sants, Barcelona

El Capritxo

Deze bar lijkt enkel opgericht ter ere van Andalusisch seafood: bij elk drankje (van een paar euro) krijg je hapjes als ansjovis, gefrituurde visjes of calamaris voorgeschoteld. Het hele decor ademt Andalusië: bijna waan je je in Jerez de la Frontera, een van de zuidelijkste puntjes van Spanje en geboorteplaats van kok Araceli.

Adres: Melcior de Palau 73, Barcelona

This is an image
Getty Images

La Blanca Paloma

Het bier wordt geserveerd in hoge glazen – ‘tubo’s’ in het Spaans – en is niet extreem goedkoop, maar als je er drie bestelt, krijg je er genoeg tapas bij om als avondmaal te dienen. De gele muren en groene planten boven je hoofd zorgen voor een zonnige sfeer : een gezellige plek om de hele avond te blijven hangen als je bijna platzak bent.

Adres: Espíritu Santo 21, Madrid

El Tigre

Als het je lukt binnen te komen, ben je een geluksvogel: eindelijk kan je de theorie dat alleen de zon gratis opkomt ontkrachten! Bestel een biertje of cider en eet er zo veel tapas bij als je wilt. Patatas bravas, spaanse omelet, jamón serrano: de porties worden groter met elke ronde.

Adres: Infantas 30, Madrid