Vervuiling op een stokje

Om mensen te inspireren bewuster om te gaan met afval, zetten deze kunstenaars verontreinigde watermonsters om in bevroren ‘lekkernijen’.

Door Daisy Chung
Foto's Van Zheng Yu-Ti
Gepubliceerd 14 jun. 2018 15:22 CEST, Geüpdatet 5 nov. 2020 07:04 CET
Foto van Zheng Yu-ti
National Geographic staat de hele maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. Zo vestigen we de aandacht op de plasticsoep in oceanen en het overmatige gebruik van wegwerpplastic. Lees meer over wat jijzelf kunt doen om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen.

Eén likje aan een van deze ‘lekkernijen’ en je zou direct sigarettenpeuken proeven, of olie, druipend afval, een hoop plastic en andere onsmakelijke, verontreinigende stoffen. Drie kunststudenten gingen honderd plekken in Taiwan af om watermonsters te verzamelen en in te vriezen. Hong Yi-chen, Guo Yi-hui en Zheng Yu-ti vragen met hun werk aandacht voor watervervuiling en willen mensen inspireren bewuster om te gaan met afval.

BEEK XINDIAN: Tyfoons laten een spoor van sediment en puin achter. Ook wordt het water vervuild door vogelpoep.
KANAAL IN BANQIAO: Het bijna zwarte water van dit kanaal, vervuild met sediment en olie, ligt achter de universiteit van de kunstenaars in het dichtbevolkte New Taipei City.
DE GEUL IN SHILIN: Zowel voedselresten van garnalen en mossels als resten van bakolie vervuilen de geul van een van Taiwans grootste nachtmarkten.
DE GEUL IN ZHONGLI: Marktgangers dumpen hier hun plastic rietjes, met olie besmeurd vuilnis en voedselverpakkingen.
HAVEN KEELUNG: Olievervuiling door schepen bederft het water van een belangrijke haven in Noord- Taiwan. Verder werden hier sigarettenas en uitgekauwde betelnoten gevonden.
SANCHONG-PARK: Roze eieren en donkere huisjes van twee invasieve soorten appelslak, schadelijk voor waterplanten, werden opgevist uit het beekje in dit park.
Lees meer