Hele Noordzeekust schoon: 2.764 vrijwilligers ruimen 11.163 kilo afval op

In 15 dagen tijd is de hele Noordzeekust schoongemaakt tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, waarbij onder andere 14.696 sigarettenpeuken en 4.896 ballonresten werden gevonden.

Gepubliceerd 16 aug. 2018 16:02 CEST
Vrijwilligers ruimen afval op Cadzand tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018.
Vrijwilligers ruimen afval op Cadzand tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2018.
Foto van Lize Kraan/Stichting de Noordzee

De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, waarbij 2.764 vrijwilligers de hele Noordzeekust hebben opgeruimd, kwam op 15 augustus ten einde in Zandvoort. Hier werden de resultaten van vijftien dagen strandschoonmaak onthuld: in ruim twee weken tijd haalden de deelnemers 11.163 kilo afval van het strand.

Het afvalprobleem blijft groot

Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee, een natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee, samen met 2.748 vrijwilligers 14.929 kilo afval van de stranden. Dit verschil kan onder andere komen door de windstille weken tijdens de recente hittegolf, de stand van de wind en zeestromen, de hoeveelheid badgasten en andere schoonmaakacties.

Scheermessen op het strand van Ameland.
Foto van Stichting de Noordzee

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, kijkt met een dubbel gevoel naar de resultaten: ‘We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen van zoveel vrijwilligers en er samen voor kunnen zorgen dat 11.163 kilo afval niet in zee terechtkomt. Tegelijkertijd laten deze resultaten zien dat het afvalprobleem nog steeds ontzettend groot is. Het blijft noodzakelijk om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.’

In één dag 14.696 sigarettenfilters

De deelnemers hielden tijdens de acht kilometer lange etappe tussen Hoek van Holland en Monster alle sigarettenfilters die zij vonden apart van de rest van het afval. In totaal ruimden zij maar liefst 14.696 filters op, wat gemiddeld neerkomt op 184 stuks per 100 meter strand.

Er zijn 14.696 sigarettenfilters van de Noordzeekust geruimd.
Foto van Mart Smit/Stichting de Noordzee

Stichting De Noordzee vraagt aandacht voor sigarettenfilters, omdat deze schadelijk zijn voor het milieu. Ze vergroten de plasticsoep en zeedieren zien de filters aan voor voedsel, waardoor ze kunnen overlijden. Een filter bestaat voor 95 procent uit cellulose acetaat (plastic) en kan tot wel 8 liter water vervuilen.

Harde schijf, Chinese tofu en plastic scheermesjes

Tijdens de Beach Cleanup Tour doen deelnemers de meest bizarre vondsten. Zo vonden vrijwilligers dit jaar een harde schijf, een Chinese pot tofu, een Duitse weersonde, wc-brillen, televisies en een stuk speelgoedtreinrails. Het grootste deel van het afval bestaat, net als tijdens de voorgaande vijf edities, uit plastic items, zoals doppen, stukken visnet, drank- en snoepverpakkingen en kleine stukjes plastic.

Vrijwilligers op de etappe Westenschouwen - Renesse.
Foto van Lize Kraan/Stichting de Noordzee

Ook ballonresten werden veelvuldig gevonden: maar liefst 4.896 stuks. Deze werden apart ingezameld, om aandacht te vragen voor het probleem dat het oplaten van ballonnen veroorzaakt. Vaak belanden deze ballonnen in zee, waar dieren het rubber aanzien voor voedsel en vogels verstrikt kunnen raken in de plastic sierlinten aan de ballonnen.

Op 24 juni organiseerde National Geographic ook een Beach Cleanup, in samenwerking met Stichting de Noordzee, in Zandvoort en Scheveningen. In totaal verwijderden 600 vrijwilligers ruim 3.000 kilo plastic van de stranden.

Meer weten of zelf een bijdrage leveren? Lees verder op onze actiepagina ‘Stop met Plastic’ >

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.