‘Wat heeft de dood van een koning te maken met reizigers?’, kan je je afvragen. In een land als Thailand, waar de koning vorige week donderdag stierf op 88-jarige leeftijd, is het antwoord: veel. Koning Bhumibol Adulyadej is de langst regerende koning ter wereld en werd door de bevolking aanbeden als een God. Diezelfde bevolking wikkelt zich nu een maand lang in diepe rouw, voor de overheid geldt zelfs een rouwperiode van een jaar.

Het Red Light District en de Khao San Road (de befaamde feeststraat) waren het hele weekend na zijn overlijden gesloten. Veel evenementen en festiviteiten zijn afgelast, net als de Full Moon party, die op 17 oktober zou doorgaan op het eiland Ko Phangan. Het is aangeraden geen flamboyante kleding te dragen – zwarte kleding is bijna uitverkocht – en niet deel te nemen aan feestelijke activiteiten. Dat wordt niet moeilijk, want de komende maand(en) zullen de meeste bars, clubs en restaurants gesloten zijn of beperkte openingsuren hebben.

Het reisadvies van de rijksoverheid luidt: ‘Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis.’ Reiziger Liam Pearce, die over twee weken naar Thailand zou vertrekken, is teleurgesteld. ‘Mijn vrienden zijn er al en zeggen dat alleen apotheken ’s avonds open zijn. Dat wordt leuk,’ laat hij weten via MailOnline.

Maar je kan het ook zien als een interessante culturele gebeurtenis; zo’n intense periode van nationale rouw zal bij ons niet snel voorkomen. Elke dag reizen talloze diepbedroefde mensen naar de hoofdstad om de koning een laatste groet te brengen in het Sala Sahathai Samakom Pavilion. De meeste traditionele rituelen gaan gewoon door en – behalve het Wat Phra Kaew en het Grand Palace, waar de begrafenisrituelen plaatsvinden – zijn de meeste toeristische attracties gewoon geopend, net als banken, ziekenhuizen en openbare diensten. Daarbij doet de regering er alles aan transport zo vlot mogelijk te laten verlopen.