Waarom Elizabeth II de meest onwaarschijnlijke koningin van het moderne Groot-Brittannië was

Ze was slechts 5e in de lijn van opvolging, maar een reeks historische grillen zette de prinses op 's werelds machtigste troon.

Door Erin Blakemore
Gepubliceerd 9 sep. 2022 14:51 CEST
Koningin Elisabeth II als kind.

Koningin Elisabeth II als kind. 

Foto door Getty

De dood van koningin Elizabeth II heeft een einde gemaakt aan de langste regering ooit van de Britse monarchie. Maar hoewel ze afstamde van het koningschap, werd Elizabeth Alexandra Mary Windsor niet verondersteld koningin te zijn - totdat een reeks historische grillen haar in het vizier van 's werelds meest zichtbare monarchie plaatste.

Elizabeths betovergrootmoeder, Victoria, regeerde bijna 64 jaar over het Britse Rijk, langer dan enige Britse monarch voor haar. En ze was niet de eerste in de rij voor de troon. Ze was vijfde in de lijn van opvolging, maar een reeks sterfgevallen bracht haar aan de macht toen ze net 18 was. Victoria's oudste zoon, Edward VII, was tientallen jaren erfgenaam van de troon, maar zijn langlevende moeder verhinderde zijn troonsbestijging tot hij 59 jaar oud was. Hij regeerde slechts negen jaar voordat hij stierf. Tegen die tijd was zijn oudste zoon, prins Albert Victor, op 28-jarige leeftijd overleden, dus nam zijn tweede zoon de troon over. George V regeerde 25 jaar en na zijn dood in 1936 nam zijn oudste zoon, Edward VIII, de oom van Elizabeth, de troon. Maar toen hij verliefd werd op de tweemaal gescheiden Amerikaanse socialite Wallis Simpson, besloot hij af te treden.

Prinses Elizabeth (links), later koningin Elizabeth II, rijdt rond 1935 op haar driewieler in een park in Londen.
Foto door KEYSTONE/GETTY

Elizabeths plotselinge wending in de richting van de monarchie

Dit zorgde voor een constitutionele crisis, en opnieuw verlegde de lijn van opvolging naar een andere tak van de familie. Als Edward VIII zelf kinderen had gehad, waren ze misschien opgestaan. In plaats daarvan nam de in ongenade gevallen broer van de koning, George VI, met tegenzin de troon.

 

Prinses Elizabeth (rechts) en prinses Margaret (1930-2002) werken in juni 1940 aan schilderijen in het klaslokaal van Buckingham Palace, in Londen. Als oudste kind van George VI trad Elizabeth na zijn dood in 1952 op de troon.

Foto door LISA SHERIDAN,STUDIO LISA/GETTY

Omdat hij geen zonen had (in die tijd hadden mannelijke erfgenamen voorrang vanwege het systeem van mannelijke eerstgeboorterecht, een traditie die eindigde in 2013), werd zijn eerstgeboren dochter, Elizabeth, de eerste in de rij voor de monarchie.

Op het moment van de troonsafstand was Elizabeth 10 jaar oud. Ze had haar jeugd doorgebracht in zowel Londen als het nabijgelegen platteland. Hoewel haar huis in Londen aan de rand van Hyde Park elegant en groot was, had het geen beveiliging om van te spreken. De prinses kreeg thuis samen met haar jongere zus, Margaret, les van verschillende docenten.

Elizabeths leven als prinses

"Als prinses Elizabeth was opgegroeid tot een nicht of zus van de vorst, zou ze nog steeds enkele koninklijke taken op zich hebben genomen, maar zou ze ook een rustiger leven hebben gehad met minder perstoezicht en meer tijd om haar eigen belangen na te streven", zegt historicus. en koninklijke commentator Carolyn Harris.


In plaats daarvan veranderde Elizabeths leven drastisch in 1936 toen haar oom aftrad en haar vader koning George VI werd. Plots woonde ze in Buckingham Palace. Haar bewegingen waren beperkt; haar opleiding veranderde. Hoewel haar gouvernante, Marion Crawford, probeerde haar leven wat normaler te maken door haar en haar zus mee te nemen op uitstapjes en zelfs een verkenningsgroep te organiseren onder de kinderen van paleismedewerkers en een verscheidenheid aan aristocratische vrienden en familieleden, was Elizabeths leven allesbehalve normaal.


Van de prinses werd verwacht dat ze de sociale vaardigheden van een koninklijk onder de knie zou krijgen en inzicht zou krijgen in de geschiedenis, protocollen en wetten van het land waarover ze op een dag zou regeren. Ze studeerde geschiedenis bij de koninklijke archivaris, kreeg godsdienstlessen van de aartsbisschop van Canterbury en sprak vloeiend Frans.


Experts zijn het oneens over de omvang van haar opleiding. Het bestijgen van de troon "moet buitengewoon moeilijk voor haar zijn geweest, vooral omdat ze nooit naar school was geweest en nooit die bredere opleiding had gehad die we nu misschien als vanzelfsprekend beschouwen", vertelde koninklijke correspondent Chris Shop aan de Daily Express in 2019.

Haar vader, die ondanks zijn verlegen terughoudendheid en stotteren een geliefde nationale figuur werd, hielp ook, zegt Harris. “Elizabeth leerde haar toekomstige rol als soeverein door haar vader te schaduwen. George VI was niet geboren om koning te zijn en voelde zich ongemakkelijk bij spreken in het openbaar, maar nam de gelegenheid aan. De aarzelende koning regeerde tot aan zijn dood in 1952, toen Elizabeth koningin werd.

De plicht roept
Een jeugdvriendin, Sonia Berry, vertelde Andrew Alderson van de Sunday Telegraph in 2006 dat koningin Elizabeth waarschijnlijk een ander traject voor haar leven zou hebben gekozen als ze de kans had gehad. "Ik denk dat ze gelukkiger zou zijn geweest als ze getrouwd was geweest en op het platteland had geleefd met haar honden en paarden", zei Berry. "Het is een heel eenzame baan, want zelfs als ze de mensen goed kent, is ze nog steeds de koningin, en daar is nog steeds een barrière."

Wat betreft de ongeplande, maar noodlottige reeks gebeurtenissen die Elizabeth II naar de troon hebben geleid, is de uitzondering altijd de regel geweest voor de koninklijke familie, zegt Harris, die erop wijst dat de opvolging tot voor kort vaak in onverwachte richtingen ging vanwege overlijden, troonsafstand of het ontbreken van directe erfgenamen in de hoofdtak van de koninklijke familie.

"De huidige koninklijke opvolging, met drie generaties directe mannelijke erfgenamen [Prins Charles, Prins William en Prins George] is relatief zeldzaam in de Britse koninklijke geschiedenis", zegt ze.
Net als degenen die haar voorgingen, heeft Elizabeth II duidelijk gemaakt dat het haar plicht was om te dienen. "Ik verklaar voor u dat mijn hele leven, of het nu lang of kort is, gewijd zal zijn aan uw dienst en de dienst van onze grote keizerlijke familie waartoe wij allemaal behoren", zei ze tegen haar toekomstige onderdanen tijdens een radiotoespraak gehouden op haar 21e. verjaardag, april 1947.
Meer dan 75 jaar later is ze die belofte nagekomen, ook al was het niet een die ze wilde maken.

 
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
De mummies die niemand kent
Geschiedenis en Cultuur
Maak kennis met deze onbekende mummies
Geschiedenis en Cultuur
Casanova in Venetië
Geschiedenis en Cultuur
Een pandemie in de tijd van Achnaton
Geschiedenis en Cultuur
Scherven van verlies

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.