Het klimaat verandert. Nu kan je dit voor lief nemen en op dezelfde voet door blijven gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om je er meer in te verdiepen om er zo achter te komen hoe jij misschien wel een kleine positieve bijdrage kunt leveren en dus een verschil kan maken - klimaatadaptatie. Meer neerslag, hitte, droogte en een hogere zeespiegel zijn namelijk de effecten van de klimaatveranderingen en dit vraagt om maatregelen. Maar welke precies?
Klimaatverandering
Het afgelopen decennium is het aantal recordbrekende stormen, bosbranden, droogtes, koraalverblekingen, hittegolven en overstromingen over de hele wereld schrikbarend toegenomen door een opwarming van slechts 1 °C. Uit het ‘Special Report on Global Warming of 1.5°C’ van het IPCC waarin meer dan zesduizend onderzoeken tegen het licht zijn gehouden, zal dit bij een opwarming van 1,5 °C nog erger en bij 2 °C vele malen erger worden.
Sinds de wereldwijde belangstelling en aandacht van de gevolgen van klimaatverandering is toegenomen worden er steeds meer maatregelen genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo de opwarming van de aarde in te perken.
In het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 hebben 195 landen afgesproken om de temperatuurstijging onder de 2 °C te houden. Eilanden die niet ver boven de zeespiegel liggen en enkele andere landen lobbyden zelfs voor een lagere temperatuur. Met de huidige toezeggingen om de CO2-uitstoot te verminderen, zal de wereldwijde opwarming tegen 2100 ten minste 3 °C bedragen. Er bestaat dan het gevaar van natuurlijke omslagpunten, zoals het smelten van de permafrost in veel gebieden, waardoor temperaturen oncontroleerbaar kunnen worden opgedreven.
Lees ook: Vijf mogelijke klimaten in de toekomst – van optimistisch tot heel vreemd
Klimaatadaptatie
Naast dat het belangrijk is om ons in te blijven zetten voor het terugdringen van onze dagelijkse uitstoot en zo op een positieve manier bij te dragen aan het klimaat, is het concept van klimaatadaptie een opkomend fenomeen. Klimaatadaptie is het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Het principe van klimaatadaptie ligt in het aanpassen aan de omstandigheden en zo zorgen dat je als individu minder last hebt van de effecten van klimaatverandering. We hebben de meest effectieve aanpassingen voor je op een rij gezet.
Goede isolatie van je huis. Door je huis goed te isoleren, te kiezen voor de juiste zonwering of groene tegels op de gevel te plaatsen, blijft je huis tijdens de warmere dagen toch koel.
Kies voor een groen dak. Het aanleggen van een dak met begroeiing heeft meerdere positieve functies. Naast dat de begroeiing regen opneemt werkt het ook verkoelend, en je steunt de lokale biodiversiteit door het in tact houden van hun leefgebieden.
Een groene tuin. Een groene tuin kent meerdere voordelen. Zo zorgt een groene tuin er niet alleen voor dat regenwater gemakkelijk kan weg lopen, de juiste begroeiing helpt ook om de aarde vochtiger te houden. Het werkt daarnaast ook verkoelend tijdens de warme dagen.
Sproei verstandig. Het besproeien van je planten kan je het beste doen in de ochtend, zodat het water niet verdampt en je de minste kans hebt op schimmels. Daarnaast is het beter om eenmalig lang te sproeien, dan meerdere keren kort.
Het opvangen van regen. Door regenwater op te vangen kan je het niet alleen gebruiken tijdens drogere periodes, maar wordt het regewater ook niet onnodig gezuiverd en zorgt het ervoor dat je minder problemen zult ervaren van wateroverlast.
Iedereen heeft de macht om een positieve bijdrage te leveren, met de keuzes die hij of zij elke dag maakt. Bekijk hier 26 manieren om daarmee te beginnen.
National Geographic zet zich in om mensen te informeren, inspireren en te helpen om lichter op de planeet te leven. Het Planet Possible initiatief combineert onze op duurzaamheid gerichte verhalen, producten en verhalen onder één paraplu waardoor we de planeet kunnen blijven beschermen. Leer hier meer over het initiatief.