Dit artikel werd gepubliceerd op 17 november 2014.

Middle Island is het grootste van 105 eilanden die samen de Recherche Archipelago in Western Australia vormen. Het eiland geniet bekendheid om één in het oog springende reden: de aanwezigheid van een knalroze meer. Lake Hillier is klein van formaat, met een doorsnee van zeshonderd bij tweehonderd meter. Om het meer heen is een duidelijke rand te zien die bestaat uit een opgehoopte mengeling van zand en zout. De 'onnatuurlijke' kleur van het wateroppervlak wordt nog eens benadrukt door het contrast met de nabijgelegen helderblauwe zee en het diepgroene bos.

Waardoor het Lake Hillier deze opvallende kleur heeft, is niet geheel duidelijk, maar wetenschappers hebben wel een vermoeden. De meest gangbare theorie is dat bepaalde organismen in het water (Dunaliella salina en Halobacteria) een roze stof zouden produceren. Dit is het geval bij vergelijkbare, lichter gekleurde meren in de omgeving. Vaststaat dat de felroze kleur niet het resultaat is van lichtweerkaatsing of een optisch effect. Wanneer je een flesje vult met water uit het meer blijft deze rozegekleurd.

De eerste vermelding van het markante meer is terug te vinden in het dagboek van de Engelse ontdekkingsreiziger Matthew Flinders. Flinders was onderweg naar Sydney toen hij op een verkenningstocht de hoogste berg van het eiland beklom en het meer ontdekte. Lake Hillier ligt in een gebied dat bekendstaat om de ruige wildernis en is vandaag de dag eigenlijk alleen goed te bereiken door de lucht. Mocht je een duik willen nemen in het roze meer, dan is dat volledig veilig. Of het echt verfrissend is, is een tweede. De zoutwaarden van het meer liggen ruim tien keer zo hoog als die van de oceaan.