6x Tips om jouw creativiteit een boost te geven

National Geographic nodigt je uit om je innerlijke genie te ontdekken.

Door Christina Nunez
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:06 CET
chasing-genius-01
Een vrouw onderzoekt de mammoetbomen in Yosemite National Park.
Foto door Bill Hatcher, National Geographic Creative

Soms worden bepaalde plekken op een bepaald moment in de geschiedenis de kraamkamer van briljante ideeën. Denk maar eens aan Londen tijdens de Elizabethaanse periode of het Parijs in de jaren twintig van de vorige eeuw. Schrijver Eric Weiner noemt ze ‘genieclusters’.

Natuurlijk was bijna een eeuw geleden niet iedereen op de Linkeroever briljant. Op elk moment kan er bij iemand een geweldig, levensveranderend idee ontstaan. Neem bijvoorbeeld Kathy Ku. Als negentienjarige student bedacht zij een waterfilter van klei en zaagsel dat duizenden mensen nu van schoon drinkwater voorziet.

En dan is er nog Topher White, een National Geographic Emerging Explorer die met slechts enkele oude mobiele telefoons de illegale houtkap in regenwouden bestreed.

Om zo'n dingen op touw te zetten hoef je geen genie te zijn, enkele subtiele veranderingen in je levensstijl kunnen je creativiteit al enorm boosten. Lees om inspiratie op te doen de volgende tips die zijn ontleend aan enkele van de mooiste verhalen van National Geographic over het leven van de geest. Misschien kom je erachter dat je al die tijd al een idee had waarop de wereld zit te wachten.

“Het in de rij gaan staan bij de kassa van een bioscoop of supermarkt heeft zelfs al een ongelooflijk effect”

door Augustín Fuentes

1. Gun jezelf de tijd om niets te doen. Geef je geest de ruimte om aan problemen te werken (of nieuwe problemen te herkennen). Dit kan veel productiever zijn dan wanneer je je hersenen voortdurend prikkelt. “Het in de rij gaan staan bij de kassa van een bioscoop of supermarkt heeft zelfs al een ongelooflijk effect,” zegt antropoloog Augustín Fuentes. Hij heeft beschreven hoe creativiteit en verbeelding hebben geholpen bij de ontwikkeling van de mens.

2. Ga naar buiten. Je hoeft geen berg te beklimmen voor een stimulans. Buiten niets doen, of misschien wat wandelen, werkt zelfs nog beter. In de natuur zijn, kan het creatieve denkvermogen stimuleren. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat het creatief probleemoplossend denken van wandelaars met vijftig procent was toegenomen nadat ze vier dagen zonder technologie in de bossen hadden doorgebracht.

Uit onderzoek blijkt dat het creatief probleemoplossend denken van mensen die een paar dagen in de wildernis hadden doorgebracht was toegenomen.
Foto door Michael Nichols, National Geographic Creative

3. Kijk om je heen of je iets kunt aanpassen. Van de iPhone tot drones die geneesmiddelen kunnen dragen, sommige van de nuttigste ideeën zijn helemaal niet zo nieuw. Het zijn variaties op dingen die al bestaan. Wat Steve Jobs van Apple echt geniaal maakte, is volgens schrijver Malcolm Gladwell het feit dat hij een ‘aanpasser’ was. Ook schrijver Eric Weiner concludeert dit in zijn werk over de geografie van genialiteit en merkt op: “Wij denken dat de oude Atheners democratie, kunst en filosofie hebben uitgevonden. Ze hebben het echter van anderen geleend of ‘gestolen’.”

4. Maak tijd vrij om te spelen. “We zijn geneigd plezier, spel en vrijetijdsbesteding te beschouwen als iets wat vooruitgang tegengaat. Het tegenovergestelde is juist waar,” aldus schrijver Steven Johnson. “Veel hervormende ideeën beginnen met een gevoel van verrukking, verwondering of plezier.” Van robots tot kunstmatige intelligentie, veel belangrijke uitvindingen zijn in feite begonnen als speelgoed.

5. Proberen, proberen, proberen. Een creatieve vonk is niet veel waard zonder doorzettingsvermogen. Dat beweren althans diegenen die dergelijke zaken bestuderen. “De belangrijkste voorspeller van impact is productiviteit,” zegt Dean Keith Simonton, professor emeritus psychologie aan de Universiteit van Californië - Davis en wetenschapper op het gebied van genialiteit. Wie alles in het werk stelt om een idee te perfectioneren en blijft proberen wanneer de eerste poging mislukt, heeft een grotere kans om geschiedenis te schrijven.

6. Wees niet bang om klein te denken. Iets wat onbeduidend lijkt, kan wereldse mysteriën en oplossingen herbergen. Neem bijvoorbeeld bellen. “Niemand besteedt aandacht aan bellen, maar ze zijn belangrijk,” aldus natuurkundige Helen Czerski. Een bel, die uit een vloeistof en een gas bestaat, kan namelijk dingen doen die de vloeistof en het gas afzonderlijk niet kunnen.” Bellen kunnen geluid maskeren, kooldioxide door de oceaan verplaatsen en brood heerlijk laten smaken. Wat anders verdient meer onderzoek?

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
De robots komen eraan
Wetenschap
Je hond weet hoe jij je voelt - dit is hoe dat komt
Wetenschap
Zij schonk haar lichaam aan de wetenschap en werd zo vereeuwigd
Wetenschap
Elk lichaam is uniek: hoe precisiegeneeskunde de gezondheidszorg verandert
Wetenschap
Hoe oude Chinese geneesmiddelen onze gezondheidszorg veranderen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.