Vierde soort chocolade onthuld

Barry Callebaut brengt ons een vierde versie van het hemelse goedje: de roze Ruby chocolade. 24Kitchen-patissier Hidde de Brabander heeft al mogen proeven en vertelt over zijn ervaring.

Door Zoë de Goede, Rosa den Bakker
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:14 CET

De afgelopen dertien jaar zijn de grootste chocoladefabrieken in België en Frankrijk in de weer geweest met het ontwikkelen van een vierde chocoladesmaak. Nu, tachtig jaar nadat Nestlé voor het eerst witte chocolade presenteerde, komt Barry Callebaut, de grootste chocoladeproducent ter wereld, met het resultaat. Ondanks de lichtrode kleur mogen we het geen roze chocolade noemen, de officiële naam is namelijk Ruby chocolade.

Fruitig en zacht

Ruby chocolade smaakt niet zoet, zoals witte chocolade, niet bitter, zoals de zwarte, of melkachtig, zoals melkchocolade, stelt het persbericht op de website van Barry Callebaut – de grootste chocoladeproducent ter wereld.

Hidde de Brabander

Smaakbeleving van Hidde de Brabander

24Kitchen-patissier Hidde de Brabander is ook Callebaut-ambassadeur en dat geeft hem een smaakvol voordeel: hij heeft stiekem de Ruby chocolade al mogen proeven. Hidde vertelt over zijn ervaring met deze nieuwe soort. “Als chocoladeliefhebber was ik sceptisch naar de Ruby. Ik ben diep in de wereld van chocolade gedoken en zelfs ik had geen weet van deze cacaoboon. Op het eerste gezicht neigt het verhaal naar ongeloof. Maar het is echt waar, en de Ruby is verrassend lekker. Een toevoeging aan het repertoire van chocolade.”

Deze bijzondere smaak en kleur is bereikt zonder toegevoegde smaak- of kleurstoffen. De chocolade komt rechtstreeks van de Ruby cacaoboon, die er vanbinnen bijna net zo bijzonder uitziet als de chocolade zelf.

Toffe zoektocht naar smaakcombinaties

“De Ruby is ook zeer aantrekkelijk om te zien, ik zou in gerechten zeker laten zien dat zij roze is. De smaak is écht goed, intens, een soort fruitige yoghurtsmaak. Door haar eigen smaak zou ik de Ruby zeker gebruiken als uitgangspunt voor patisserie. Net als wanneer ik met pure of witte chocolade werk: het is nooit ‘zomaar’ chocolade, maar een goede soort die aandacht verdient. Pure chocolade is vaak zwaar, waardoor je het beter kunt combineren met heftige smaken. Het positieve van de Ruby is dat het licht en fris is, waardoor het een toffe zoektocht wordt om combinaties te maken. Ik denk dan aan mooie frisse kruiden, zoals verveine (mijn lievelingskruid!) en watermunt. Zelfs komkommer, dat voorheen moeilijk te combineren was met chocolade, is door Ruby’s frisheid nu makkelijker.”

“Ruby is een vriendelijke dame. Deze soort verdient het om als uitgangspunt in desserts of taarten gebruikt te worden.”

door Hidde de Brabander

Inspiratie

Ruby heeft met zijn frivole kleurtje al veel harten veroverd, maar degene die leven naar het motto 'het zit vanbinnen', zullen nog even moeten wachten. Het duurt namelijk nog zes tot achttien maanden voor de chocolade in Europa in de winkels ligt.

Tot die tijd kunnen we alvast experimenteren met deze chocoladerecepten uit 24Kitchen-serie De Brabander Bakt. Zou het net zo lekker zijn met de Ruby? Hidde raadt het volgende aan: “Het zou zonde zijn om de frisse smaak van de Ruby teniet te doen, maar mijn recept voor chocolademousse kun je zo gebruiken. Vervang de pure chocolade volledig voor de Ruby, je dessert krijgt hier ook meteen een andere, lichte uitstraling voor terug.”

Foto door Barry Callebaut
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Botten van eeuwenoud kind vergroten het mysterie rond raadselachtig familielid van de mens
Reizen
Hier vind je misschien wel de beste chocolade ter wereld
Reizen
Hoe kook je een piranha? Dit leerde Gordon Ramsay tijdens de opnames van Uncharted
Wetenschap
Bizarre Spinosaurus schrijft geschiedenis als eerste bekende zwemmende dinosauriër
Wetenschap
Animatie van Spinosaurus

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.