De James Webb-telescoop fotografeert er lekker op los. Na eerder beelden te hebben verstuurd van Jupiter en Neptunus, heeft de in 2021 gelanceerde infraroodtelescoop nu voor het eerst Uranus vastgelegd op de gevoelige plaat.

Uranus is na Jupiter en Saturnus de grootste planeet van ons zonnestelsel en werd in 1986 voor het eerst in beeld gebracht. Op een afbeelding van ruimtesonde Voyager 2 was destijds niet veel meer te zien dan een lichtblauwe bal.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

de eerste afbeelding van uranus, gefotografeerd door ruimtesonde voyager 2
De eerste afbeelding van Uranus, in 1986 gemaakt door ruimtesonde Voyager 2.
NASA/JPL-Caltech

27 manen

Met de infraroodcamera van de Webb-telescoop zijn veel meer details zichtbaar. Zo zijn de ringen van Uranus niet eerder zo duidelijk in beeld gebracht. ‘De gegevens van Webb laten zien hoe ongelooflijk lichtgevoelig de telescoop is. Zelfs de nauwelijks waarneembare stofringen zijn te zien,’ schrijft NASA op de website.

Behalve de planeet en haar ringen bracht de ruimtetelescoop ook nog een heel aantal van de 27 bekende manen van Uranus in beeld. Op de onderstaande afbeelding is te zien hoe de zes helderste om Uranus bewegen.

De afbeelding werd gemaakt met een sluitertijd van ‘slechts twaalf minuten’, aldus NASA. Komende tien jaar moet de infraroodtelescoop meer informatie over de mysterieuze planeet versturen naar de aarde. ‘Dit is nog maar het topje van de ijsberg.’

zes zichtbare manen op een afbeelding van de james webbtelescoop
Zes zichtbare manen op een afbeelding van de James Webb-telescoop.
NASA, ESA, CSA, STScI