Zuid-Afrika: Een smeltkroes van culturen

De Khoisan, Xhosa, Zulu, Tswana, Shona... de geschiedenis van Zuid-Afrika is even rijk als zijn cultuur. Verspreid over het hele land probeert een breed scala aan eeuwenoude stammen hun eigen traditionele cultuur in leven te houden.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:04 CET

Er zijn weinig landen ter wereld waar zo veel mensen met verschillende geschiedenissen, huidskleuren, klederdrachten en achtergronden samenleven. Zuid-Afrika wordt niet voor niets het land van de contrasten genoemd. In Kaapstad lopen zakenmannen over straat, terwijl stammen in de woestijn nog leven zoals duizenden jaren geleden. En sommige culturen zijn als wijn; hoe langer ze gerijpt hebben, hoe interessanter!

Een zulu-dame.

De Khoisan

De Khoisan zijn de eerste bewoners van Zuid Afrika, zo’n 20.000 jaar geleden kwamen ze er aan om nooit meer weg te gaan. Al snel splitsten ze op in twee verschillende volken: de San, die als jagers in het binnenland verbleven, en de Khoi, die dichter bij de kust woonden en leefden van oesters en mosselen. Europeaanse kolonisten noemden de San later de ‘bosjesmannen’ en de Khoi de ‘hottentots’ – je kan beide namen beter niet meer gebruiken, want dat wordt als een belediging gezien.

Tegenwoordig leeft nog een kleine groep San in de Kalahariwoestijn, op een van de zuidelijkste puntjes van Zuid-Afrika, waar ze leven in uit stro gebouwde hutten. Als ze de verhalen over hun tradities zelf niet vertellen kan je die altijd aflezen van de talrijke rotsschilderingen die ze achterlieten in grotten.

Een Xhosa-familie.

Bantoetaligen

Driekwart van de Zuid-Afrikaanse bevolking bestaat uit bantoetaligen, een verzameling van verschillende volkeren die een bantoetaal, zoals het Swahili, spreken. De Bantoe begon in het jaar 1000 aan de grootste migratiegolf van de geschiedenis, tijdens dewelke ze zich opsplitsten in de West-Bantoe en de Oost-Bantoe. Van die laatste groep kwam een groot deel terecht in Zuid-Afrika, waar ze zich opsplitsten in kleinere groepen. Hieruit ontstonden volken als de Xhosa, Zulu, Tswana en Shona.

Een Zulu-man.

Zulu wonen voornamelijk in de provincie KwaZulu-Natal. Ondanks de bloederige geschiedenis zijn de Zulu trots op hun cultuur – vooral in Zululand, in het oosten van KwaZulu-Natal, is die nog sterk aanwezig. Hun taal, het IsuZulu is een van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Die vele talen zorgen nogal eens voor verwarring, zo is het eerste couplet van het volkslied in het Xhosa, het tweede deel in het Sesotho, het derde in het Afrikaans en het vierde in het Engels.

Een Zulu-man.

De Xhosa wonen momenteel vooral in de Oost-Kaap. In landelijke delen van de provincie leven ze nog heel traditioneel, maar in de stedelijke gebieden hebben de Xhosa een westerse cultuur geadopteerd. Wist je trouwens dat Nelson Mandela een Xhosa is?

Kennis maken met de Zuid-Afrikaanse cultuur? Bekijk onze mooiste reizen naar Zuid-Afrika!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zuid-Afrika
Beleef een vleugje Nederland in ‘skitterend’ Zuid-Afrika
Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Chichén Itzá
Zuid-Afrika
Reiswijzer: Noordkaap, Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Noordkaap: Het geheim van Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.