Besneeuwde toppen, fonkelende bergmeren en grillige pieken. Bergen nodigen uit om actief te zijn: mountainbiken, klimmen of dagenlange wandeltochten door ongerepte natuur met vergezichten van 360 graden. Niks zo lekker als de frisse berglucht diep in te ademen. Je voelt je er alleen op de wereld.

Omdat je alles in de verte graag dichtbij wil halen is een verrekijker voor veel bergliefhebbers onmisbaar. Naast dat je oriëntatiepunten op afstand goed kan zien, onthult het ook de vele dieren die zich schuilhouden in de natuur. Is die ene donkere vlek nou een beer? Met de kijker volg je het beest op veilige afstand. Natuurlijk wil je niet te veel gewicht meedragen in de bergen. Daarom is de compacte CL Pocket 8x25 van Swarovski Optik met slechts 345 gram jouw ideale bergmaatje.

Met Swarovski op reis

Swarovski Optik riep lezers van Traveler op zich aan te melden voor een testpanel dat de Swarovski CL Pocket 8x25 verrekijker mocht meenemen naar de eerstvolgende reisbestemming. Eerder las je de ervaringen van lezers met de verrekijkers op eilanden en in steden. Nu bloggen Jorien de Mooij en Corinne van den Bosch over hun belevingen met Swarovski Optik in de bergen.

Blog: Jorien de Mooij

Vergezichten, vogels en dolfijnen in de prachtige Kaukasus

Jolien test de Swarovskiverrekijker in Ushguli
Jolien test de Swarovski-verrekijker in Ushguli.
Hannah van Eck

Ik lig op een krappe bank in een continu stoppende nachttrein. Onze trein beweegt zich in acht à negen uur gestaag voort naar Zoegdidi. Het gesnurk van de Georgische man naast mij mengt zich met het lawaai. Ik beeld me in hoe de trein vanuit Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, een streep nalaat op de landkaart. Tegelijk hoop ik vurig dat deze streep de volgende morgen niet ruw beëindigd zal worden. Ik heb namelijk, samen met negen reisgenoten, mijn zinnen gezet op Abchazië, een autonome republiek in het noordwesten van Georgië.

Brak, maar vol adrenaline vervolgen we ’s ochtends vroeg onze reis met een busje. We stappen uit bij de grenspost tussen Georgië en Abchazië. Het is moeilijk voor te stellen dat het in de jaren ’90 op deze plek zo onrustig is geweest. Hoewel het nog vroeg is, voelt de zon al warm. Het uitzicht op het Kaukasusgebergte is spectaculair. De Swarovski Optik-verrekijker brengt me direct dichter bij de besneeuwde toppen.

Het is wachten op toestemming vanuit Soekhoemi, de hoofdstad van Abchazië. Na vijf uur horen we de verlossende woorden: ‘Jullie mogen door!’ Er volgen nog verschillende controles en iedereen krijgt een individuele ondervraging. Na tien uur kan de streep op de landkaart gelukkig weer een aantal belangrijke centimeters doorgetrokken worden.

Een zwarte roodstaart in Ushguli
Een zwarte roodstaart in Ushguli.
Hannah van Eck

Het is rustig wanneer we in Soekhoemi aankomen. Abchaziërs gaan in het weekend massaal naar hun familie op het platteland. Vanaf de boulevard bekijk ik met mijn verrekijker de springende dolfijnen in de Zwarte Zee. De volgende dag rijden we naar een natuurgebied, waar ik een verfrissende duik neem in het smeltwater. Die nacht slapen we onder de sterrenhemel. ’s Ochtends ontwaken we met uitzicht op door de zon verlichte bergen.

Na drie dagen Abchazië steken we de grens weer over en rijden we met een busje naar Mestia. Deze stad wordt onze uitvalsbasis voor een trip naar Usghuli. Hier liggen de vijf hoogstgelegen bewoonde dorpjes van Europa. Onderweg zien we een biddende roofvogel en bestudeer ik kleinere vogels met de kijker. De veertjes van de vogel zie ik zo haarscherp dat ik zou willen dat ik niet met een camera, maar met mijn ogen foto’s zou kunnen maken.

De Swarovski Optik-verrekijker is ideaal voor een veelzijdige backpackreis. Indrukwekkende bergen, maar ook vogels en zelfs dolfijnen, brengt hij haarscherp in beeld.

Blog: Corinne van den Bosch

Spectaculaire bergen in Marokko

Corinne test de Swarovski Optikkijker in Marokko
Corinne test de Swarovski Optik-kijker in Marokko.
Corinne van den Bosch

Het kleurrijke, ruige en verleidelijke Marokko ligt op ongeveer vier uur vliegen. In tegenstelling tot soms norse berichten in de media, is Marokko hartverwarmend en heel toegankelijk. De trip gaat de bergen in voor een trekking door de Dadesvallei, waar ik een kleine Swarovski Optik-verrekijker mag uitproberen. Spannend!

Lokale gids Hoessein neemt mij op sleeptouw, naar het gebied waar hij geboren en opgegroeid is. Hij kent er iedere steen. De eerste dag spotten we meteen iets moois: een ooievaarsnest op een minaret aan de overkant van de vallei. Met jongen! Niet te zien met het blote oog, maar met de kleine kijker des te beter. Ik word helemaal zacht bij het zien van het kleine, kwetsbare grut. Zowel ik als Hoessein moeten ons losrukken van de ooievaarskraamkamer.

Gids Hoessein in de Dadesvallei
Gids Hoessein in de Dadesvallei.
Corinne van den Bosch

Even verderop spotten we een puttertje, ook wel distelvink genoemd, met een distinctief rood masker. Ik wist niet dat een kleine verrekijker zo veel diepte, zo helder, zo kleurrijk en zo intens zou zijn. Ik zie het vogeltje, maar ook het stromende water, wuivend bamboe, en verder alles wat ik maar uitprobeer, haarscherp. Dat doet me eraan denken dat hier nog een andere mooie vogel moet zitten. De hop.

Ik heb geluk: de volgende dag scheurt er iets langs wat op een hop lijkt. Maar veel meer dan zijn witte vleugelrand is niet te zien. Maar dan roept Hoessein: ‘Corinne, kijk daar!’ We turen door het kristalheldere extra paar ogen dat mee is. Ik hoor Hoessein mompelen: ‘Ohhh, wat super, super, super mooi.’

Daarna trekken we het groene deel van de vallei uit en gaan we hoger de bergen in. Naar het gebied waar de nomaden wonen. Kennismaken met het nomadische leven levert een kijkje in eigen cultuur en vanzelfsprekendheden. Na een pittige klim denken we iemand te zien. Of is het een stapel hout? Ook hier biedt de verrekijker uitkomst: de nomaden blijken thuis, dus lopen we het extra stuk om thee te drinken in hun grotwoning.

Op de terugweg kijken we uit op de vallei waar we doorheen trokken. In de verte liggen grillig gevormde rotspartijen die de ‘apenvingers’ of de ‘hersenen van de Atlas’ worden genoemd. Haast niet te zien. Of toch wel…? Zo levert de Swarovski Optik nog een laatste dienst aan mij, maar vooral aan Hoessein, die zijn vallei deze reis met hele andere ogen zag.

De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit
De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit.
Swarovski Optik

Compact en licht als een veertje

Zelfs de allerkleinste details worden zichtbaar dankzij de innovatieve technologie van de Swarovski Optik CL Pocket 8x25. Ook brildragers kunnen ongestoord genieten van het grote gezichtsveld en kristalheldere beeld door de individueel verstelbare oogdoppen naar binnen te draaien. Het comfortabele, lichte design zorgt ervoor dat de kijker lange tijd gebruikt kan worden.

De vouwbare verrekijker combineert een uitmuntende optische kwaliteit met optimale functionaliteit. Met een gewicht van slechts 345 gram en een grootte van zo'n 10x11 centimeter is het mogelijk om de compacte kijker altijd en overal mee te nemen: tijdens een tocht door de jungle, een wandeling over het strand en zelfs op zee!

De Swarovski verrekijker werkt in temperaturen van -25°C tot +55°C en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Ook belangrijk: de kijker is waterdicht tot op vier meter diepte. Mocht de CL Pocket dus nat worden tijdens een boottocht of een flinke plensbui, dan is er niets aan de hand.

Klik hier voor extra productinformatie.

De Swarovski Optik CL Pocket maakt deel uit van de CL-familie, waartoe ook de CL Pocket Mountain en de CL Companion behoren. De verrekijkers zijn te verkrijgen bij speciaalzaken.