Charles Darwin en de evolutietheorie

Charles Darwin, een Britse wetenschapper bekend geworden door zijn evolutietheorie. Wat is het verhaal?

Charles Darwin in 1840 geschildert door George Richmond.

Foto door Akg, Album
Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 25 mrt. 2022 09:57 CET

Charles Darwin, voor velen een bekende naam maar wellicht niet altijd gelinkt aan waar hij bekend door is geworden - zijn onderzoek naar de rol van natuurlijke selectie bij planten en dieren en de evolutietheorie. Wat dit precies inhoudt? Deze Britse wetenschapper kwam met de bevinding dat dieren en planten zich moeten aanpassen om zo te kunnen overleven, wat ervoor zorgt dat er nieuwe soorten ontstaan. Maar wie was deze Charles Darwin precies en hoe stak zijn onderzoek in elkaar? Wij vertellen je alles over deze fascinerende man.

Charles Darwin

Charles Robert Darwin, geboren in 1809 en overleden in 1882, was al vanaf kinds af aan geïnteresseerd in alles wat maar met de natuur te maken had. Hij was zelfs zo geïnteresseerd en leergierig, dat het hem lukte om dieren op te zetten met als doel ze zo nog beter te kunnen bestuderen. Ondanks deze voorliefde voor de natuur, wilde zijn vader graag dat Charles geneeskunde zou gaan sturen. Toen bleek dat Darwin niet goed tegen bloed kon, stopte hij met zijn studie. Zijn vader had echter al een plan B bedacht, Charles moest priester worden.

Terwijl Charles Darwin zich onderdompelde in de wereld van God, ontmoette hij in dezelfde periode de bioloog Robert Edmond Grant. Grant geloofde dat soorten kunnen evalueren, in tegenstelling tot vele anderen die geloofden dat het leven op aarde geschapen is door God. Darwin raakte hierdoor gefascineerd en ondanks dat hij braaf afstudeerde als priester, besloot hij hierna met het zeilschip HMS Beagle 5 jaar lang op reis te gaan. Dit werd een echte ontdekkingstocht.

De ontdekkingstocht op zeilschip HMS Beagle

Hij was pas 22 jaar oud toen Darwin besloot om mee te gaan met het zeilschip HMS Beagle. Net afgestudeerd, maar gretig naar avontuur. Tijdens deze 5 jaar durende tocht voer het schip langs de gehele Zuid-Amerikaanse oostkust, verder langs de westkust en vervolgens via Azië, Australië en Afrika terug naar Engeland. Tijdens deze reis was Charles werkzaam als geoloog en verzamelde hij alles wat hij vond. Van Fossielen en botten tot stenen, alles moest mee om uiteindelijk thuis te kunnen bestuderen.

Darwin en zijn evolutietheorie

Aangekomen op de Galapagos-eilanden moesten zelfs de vinken eraan geloven. Darwin ving verschillende soorten om ook deze thuis verder te onderzoeken. En wat bleek? Er zat verschil in de snavel van deze vogels. Waar de vinken op het ene eiland noten aten en een botte snavel hadden, aten de vinken op het andere eiland insecten en hadden ze een spitse snavel. Ondanks dat deze vinken dezelfde voorouders hadden, waren ze dus toch anders. Voor Darwin werd al snel duidelijk dat de verschillende omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat de vinken zich anders hebben ontwikkeld en de ene soort dus uit de ander voortkomt.

Bij de ontwikkeling van de vink spelen twee zaken een rol - natuurlijke selectie en genetische variatie. Hoe beter een plant of dier zich aanpast aan de omstandigheden, hoe groter de kans dat deze overleeft. Degenen die overleven planten zich voort en geven hun eigenschappen door aan de nakomelingen. Dit samen zorgt voor continue veranderingen, oftewel evolutie door natuurlijke selectie. Hetgeen waar Darwin om bekend staat.

De evolutietheorie in het hier en nu

Ondanks dat Darwin dacht dat evolutie langer zou duren dan een mensenleven, blijkt dit helemaal niet het geval. Puur afhankelijk van de omstandigheden kan het soms zo zijn dat de evolutie slechts tientallen jaren duurt. En het mooie is, evolutie stopt nooit. Wat dat betreft zal je de naam Charles Darwin dus nog vaak voorbij horen komen en kan jij vanaf nu precies uitleggen wat deze man teweeg heeft gebracht.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
WAT JE ALLEMAAL BLOOTGEEFT IN APPS
Wetenschap
De maan 101
Wetenschap
De digitale wapenwedloop
Wetenschap
Bizarre Spinosaurus schrijft geschiedenis als eerste bekende zwemmende dinosauriër
Wetenschap
De echte wetenschap geïnspireerd door Star Wars

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.