Miljoenen mensen in de hele wereld zijn afhankelijk van sociale media zoals Twitter om van minuut tot minuut op de hoogte te blijven van het laatste wereldnieuws. Maar het gebeurt niet elke dag dat één enkele tweet een domino-effect op gang brengt en tot de redding van een ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorn genaamd Puntung leidt.

Enkele weken geleden klikte de in Zuid-Afrika wonende milieujournalist Adam Welz op een link naar een artikel over een van de laatste twee Sumatraanse vrouwtjesneushoorns in Maleisië en het abces op haar snuit dat haar leven bedreigde.

Hoewel hij zichzelf niet als een softe dierenliefhebber omschrijft, wist Welz dat het redden van dit ene dier van groot belang was voor de bescherming van de soort. “Als je het hebt over een soort die op het punt van uitsterven staat, dan telt elk exemplaar,” zegt hij.

Puntung wordt voorbereid voor de operatie
Puntung wordt voorbereid voor de operatie.
Saving the Survivors

Er leven minder dan honderd Sumatraanse neushoorns op aarde, en slechts drie daarvan in Maleisië. Welz kwam na het lezen van het artikel meteen in actie en nam contact op met Johan Marais, CEO van Saving the Survivors (STS), een Zuid-Afrikaanse non-profitorganisatie die bedreigde dieren die ten prooi zijn gevallen aan stropers of zwaar gewond zijn geraakt, behandelt en verzorgt. Welz bracht STS in contact met de Borneo Rhino Alliance, de neushoornopvang waar Puntung leeft.

Op dat moment had de Borneo Rhino Alliance de vrouwtjesneushoorn zonder succes behandeld voor haar abces en was tot de slotsom gekomen dat een ontstoken tand de oorzaak was.

Dankzij de hulp en coördinatie van Zoe Glyphis van Saving the Survivors werden veterinair tandarts Tum Chinkangsadam uit Thailand en de ervaren dierenarts van de Singapore Zoo, Abraham Mathew, ingevlogen; samen beschikten ze over de vaardigheden en kennis om de uiterst riskante anesthesie uit te voeren zonder dat Puntung daarbij zou overlijden.

De groep artsen gebruikte WhatsApp om de reisplannen te coördineren.

“Het gebeurde allemaal in amper tien dagen. De eerste uitwisseling vond plaats op 7 april en op de ochtend van de 17e zaten we in het vliegtuig,” vertelt Glyphis. ”Puntung is een van de drie resterende Sumatraanse neushoorns in Maleisië. Deze soort is bijna uitgestorven en het is onze verantwoordelijkheid om ze de zorg te bieden die ze nodig hebben en verdienen.”

Noodplan

Het groepje internationale dierenartsen reisde naar het afgelegen reservaat in Sabah in Maleisië, waar Mathew de vrouwtjesneushoorn onder algehele verdoving bracht. Vervolgens maakte het team röntgenfoto’s van haar gebit en verwijderde Chinkangsadam drie van haar tanden.

Drie van Puntungs tanden moesten worden verwijderd als gevolg van een levensbedreigend abces op haar snuit
Drie van Puntungs tanden moesten worden verwijderd als gevolg van een levensbedreigend abces op haar snuit.
Saving of Survivors

Nog geen twee uur na de procedure begon Puntung weer te eten en werd hij weer wat luidruchtiger, “zoals het Sumatraanse neushoorns betaamt,” zegt Glyphis.

Welz hoopt dat Puntungs succesvolle operatie de aandacht zal vestigen op de Borneo Rhino Alliance en op hun inspanningen om de Sumatraanse neushoorn te redden. Hij legde uit dat de ngo over zeer weinig geld beschikt, omdat tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan bekende en geliefde soorten van de megafauna zoals de olifant. “Ik denk dat de Sumatraanse neushoorn geen goede pr heeft gehad,” zegt Welz.

Ondanks de hoeveelheid airmiles die werden gebruikt om Puntung te redden, coördineerde Welz de hele operatie vanuit zijn huis in Kaapstad in Zuid-Afrika.

“Ik kan aan de andere kant van de wereld zitten en veterinaire zorg voor een neushoorn regelen,” zegt Welz. “Het idee dat ik vanachter m’n bureau kan denken ‘Hé, er is een probleem en ik denk dat ik iets kan doen op het op te lossen’ – dat spreek me zeer aan.”

Als u geld wilt doneren aan de Borneo Rhino Alliance, kunt u hier klikken. Voor donaties aan Saving the Survivors klikt u hier.