Bekijk hoe een olifant uit zee wordt gered

Het kostte de redders bijna twaalf uur om de met uitsterven bedreigde olifant aan wal te trekken. Het dier werd ruim vijftien kilometer uit de kust in zee ontdekt.

Door Sarah Gibbens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:11 CET
Marinepersoneel redt Aziatische olifant die bij Sri Lanka de zee was ingesleurd.

Nadat een olifant ruim vijftien kilometer de zee op werd gevoerd, werd het dier in een twaalf uur durende operatie door de marine van Sri Lanka gered, zoals is te zien op deze videobeelden.

 

Beambten ontdekten de olifant tijdens een routinepatrouille voor de noordkust van het eiland. De olifant had moeite om zich drijvende te houden en op de video is te zien hoe het dier onder water verdwijnt en zijn slurf als een snorkel gebruikt om adem te halen.

 

Volgens het persbureau Agence France-Presse (AFP), dat als eerste over het verhaal berichtte, denken Sri Lankaanse marineofficieren dat de olifant door de stroming de zee op is gevoerd toen het dier de lagune van Kokkilai probeerde over te steken. De lagune ligt in het midden van een wildreservaat tussen twee stukken jungle, en de olifant kan hebben geprobeerd dat water over te steken.

 

“Ze waden doorgaans door ondiep water of zwemmen zelfs naar de overkant om een kortere route te nemen,” vertelde een beambte aan AFP.

Op de video is te zien hoe meerdere leden van de Sri Lankaanse marine in duikersuitrusting en met touwen naar de olifant zwemmen en deze aan het dier vastmaken. Een van de mannen zat zelfs op de rug van het dier om het naar de kust te gidsen.

Uiteindelijk werd de dikhuid naar de wal geleid, waar hij werd overgedragen aan de zorg van wildopzichters, aldus de website van de marine.

Een zwemmende olifant is zeker geen ongebruikelijk gezicht. Deze grote zoogdieren drijven in het water en zwemmen geheel onderwater, waarbij ze hun slurf als snorkel gebruiken.

In een e-mail aan National Geographic verklaarde Joyce Poole, medeoprichter van Elephant Voices, dat “olifanten beschouwd worden als de beste zwemmers van alle landzoogdieren, misschien met uitzondering van getrainde menselijke zwemmers.”

Nadat ze de video van de redding had bekeken, voegde Poole daaraan toe dat de olifant vermoeid leek te zijn.

Sommige olifanten zijn zelfs als zwemmers bekend geworden. Rajan, een 66 jaar oude Indische olifant die vorig jaar overleed, was beroemd op YouTube en trad zelfs in films op, waarin te zien is hoe het ruim 5400 kilo wegende dier soepel door het water glijdt.

 

Hoewel olifanten flinke perioden achter elkaar kunnen zwemmen, zullen ze vermoeid raken als ze niet af en toe kunnen uitrusten. Functionarissen van de Sri Lankaanse marine grepen in omdat ze niet wilden dat de olifant te veel energie zou gebruiken om te overleven en omdat de lange tijd in het zoute water de huid van het dier zou kunnen beschadigen.

De International Union for Conservation of Nature classificeert de Aziatische olifant als een soort die door houtkap en habitatverlies ernstig wordt bedreigd. Omdat de vrouwtjes van deze soort bijna geen slagtanden hebben, menen sommigen dat de dieren minder bedreigd worden door stropers, maar op deze dieren wordt ook gejaagd vanwege hun vlees en leer.

Sinds 1900 is de olifantenpopulatie van Sri Lanka als gevolg van de ontbossing van het eiland met bijna 65 procent gedaald. Tegenwoordig worden olifanten bij wet beschermd en wordt het doden van de dieren zeer zwaar bestraft.

Bekijk ook: ‘Waarom deze mannetjesolifant een pasgeboren kalfje aanviel’.

Lees meer

bekijk videos

Dieren2:24

Dit ziekenhuis redt zeeschildpadden

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Jaar zonder toerisme is ramp voor Thailands tamme olifanten
Dieren
Van hondenleven naar gouden mandje: dit is de eerste asielhond van het Witte Huis
Dieren
Hoe verweesde wombats tijdens COVID-19 worden grootgebracht
Dieren
‘Tiger King’ krijgt 22 jaar cel wegens misdaden tegen mens en dier
Dieren
Dit zijn onze beste dierenfoto’s van 2019

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.