Spectaculair ‘vreetfestijn’ van haaien vanuit de lucht gezien

Op een video die in de buurt van New York werd gemaakt, is te zien hoe de zeeroofdieren een enorme school vissen verorberen.

Door Kevin Johnson
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:13 CET
Vreetfeest' voor haaien te zien op prachtige luchtopnamen

Een reusachtige school vissen in de open zee is altijd een fascinerend natuurfenomeen, maar voor haaien is het gewoon voedsel.

Een vakantieganger met een cameradrone legde een scène uit een horrorfilm vast: een groep haaien (een ‘rilling’ of shiver genaamd) die zich tegoed doet aan een school vissen voor de kust van de New Yorkse Hamptons, een van de bekendste vakantieplekken van de VS.

Gregory Skomal, hoofdwetenschapper van de inspectie zeevisserij van de staat Massachusetts, zegt dat haaien zich vaak voeden met het soort grote scholen vis dat bij de Hamptons wordt gezien. “De verplaatsingspatronen van haaien in dit gebied zijn goed gedocumenteerd en laten ook geregeld zien dat ze zich met grote scholen vis voeden,” zegt hij. “Dit jaar hebben we in het gebied een toename van het aantal scholen van de haringsoort menhaden gezien, wat tot meer van dit soort gebeurtenissen heeft geleid.”

De haaien in kwestie zijn waarschijnlijk zandbank- of schemerhaaien, twee soorten die veel in de kustgebieden van de noordelijke Atlantische Oceaan voorkomen, aldus Skomal. “Deze soorten hebben een zeer sterke seizoensaanwezigheid, helemaal van New Jersey tot aan de kust van Maine,” zegt Skomal, verwijzend naar het zeegebied dat bekendstaat als de New York Bight.

De haaien komen naar dit gebied als gevolg van migratiepatronen die samenhangen met veranderende watertemperaturen, maar vakantiegangers hoeven zich geen zorgen te maken: Skomal zegt dat deze soorten niet gevaarlijk zijn voor mensen.

In het gebied is een toename van het aantal haaien geconstateerd, met inbegrip van de negen witte haaien die hier vorig jaar zijn geboren. Op basis van deze en andere gegevens berichtte OCEARCH, een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie voor het onderzoek naar haaien en ander zeeleven, dat Long Island weleens een kraamkamer voor haaien aan de Oostkust van de VS zou kunnen zijn.

Nu de aanblik van de haaien de nodige liefhebbers trekt, gebruiken sommige hoopvolle toeschouwers moderne instrumenten om deze gebeurtenissen vast te leggen. Vooral drones met camera’s zijn ingezet, wat ook deze verbluffende video heeft opgeleverd.

Skomal wijst erop dat het gebruik van drones bij het vastleggen van voedende haaien ertoe leidt dat we een ander beeld van deze dieren krijgen.

“Doordat de drone-technologie nu op deze manier wordt gebruikt, zien we dit soort beelden voor het eerst,” zegt Skomal. “Het is fascinerend om de natuurlijke biologie van de haaien en de wisselwerking tussen roofdier en prooi in actie te zien.”

Lees meer

bekijk videos

Dieren1:31

Wat deze lopende vis ons vertelt over de evolutie

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Aantal haaien en roggen in de oceanen in 50 jaar tijd 70 procent afgenomen
Dieren
Deze vissen, de ‘tankjes van de Amazone’, overleven piranha-beten
Dieren
Hoe dieren hun leiders kiezen – van bruut geweld tot democratie
Dieren
Klein visreservaat van Thais dorp is jaren later een groot succes
Dieren
Waarom een coronavaccin diepzeehaaien nog verder in het nauw zou kunnen drijven

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.