“Als je denkt aan safari’s, denken de meeste mensen aan uitgestrekte natuurgebieden in Noord-Amerika of de Afrikaanse savanne,” zegt Frans Schepers, managing director van Rewilding Europe. “Weinig mensen weten dat je op twee uur afstand van Rome (Abruzzo Nationaal Park) wilde beren kan spotten, of dat je in het Kroatische natuurpark Velebit de kans hebt om Lynxen en wolven tegen het lijf te lopen.”

Om te ontdekken hoeveel waarheid er achter die mooie praatjes school, trok Humberto Tan met de camera op zijn rug door beide gebieden, waar hij zowat omverviel van verbazing bij het zien van al het natuurlijk schoon dat zijn camera passeerde. De foto’s die hij hier maakte publiceerde hij in het eenmalige magazine HUMBERTO, dat sinds vandaag in de winkels ligt. Gelukkig was National Geographic er ook bij met een filmcamera, waardoor je zondagavond om 22:30 echt in zijn voetsporen kan treden door de documentaire ‘Door het oog’ te bekijken.

Humberto is niet de eerste fotograaf die op pad ging om het natuurschoon in de projectgebieden van Rewilding Europe met zijn lens vast te leggen, ook Zweedse (Staffan Widstrand en Magnus Lundgren), Duitse (Solvin Zankl) en Spaanse (Juan Carlos Muñoz) fotografen werden op pad gestuurd om de Europese natuur te vereeuwigen. “Wij willen met topfotografie aandacht voor vragen voor onze missie omdat we ongelofelijke kansen voor de bescherming en herstel van natuur en wildlife in Europa zien,” vertelt Schepers.

This is an image

“Sinds tientallen jaren trekken mensen weg van het platteland, vooral jongere generaties. Deze krimp kan gezien worden als een bedreiging, maar je kan het ook zien als een kans om natuur meer ruimte te geven. In plaats van het oude cultuurlandschap krampachtig en met veel subsidies in stand proberen te houden, kunnen we ook investeren in nieuwe, natuurlijkere landschappen waarop een nieuwe lokale economie kan worden gebouwd.

Hierbij zien we ook een kans voor wildlifetoerisme in Europa. Omdat in 2020 naar verwachting vier van de vijf Europeanen in stedelijke gebieden wonen, is er ook een grote vraag om de rust van de natuur op te zoeken. Wij willen die mensen doen inzien dat ze daarvoor geen ticket naar Canada hoeven te boeken, maar dat ze ook in hun eigen achtertuin prachtige ruige natuur kunnen vinden.

Daarnaast zien we een enorme comeback in het aantal iconische wilde diersoorten, die te wijten is aan strenge wettelijke bescherming van diersoorten. In de jaren zestig en zeventig kende Europa voor deze soorten een dieptepunt, maar intussen krabbelen veel diersoorten weer op dankzij EU-natuurwetten. De wolven, bruine beren en edelherten die Humberto’s lens passeerden zijn daarvan het bewijs, maar ook bevers, gieren en zeearenden zijn soorten die het nu al dertig jaar heel goed doen. Ook voor een safari hoeft je dus niet helemaal naar Afrika.

Daarnaast bestaat in Europa al een enorm goed netwerk van natuurgebieden. Twintig procent van het landschap heeft een natuurbestemming onder Natura 2000 – een netwerk van natuurgebieden in Europa. Daarbinnen liggen enorme kansen voor natuurherstel. Politiek en beleidsmatig zijn er kansen voor een nieuwe fase in het Europese natuurbeleid.

Het gaat er niet enkel om dat we moeten beschermen wat we nog hebben, we willen er ook iets aan toevoegen, dat is het herstel. Wij vinden dat we als mens niet alles moeten beheren en controleren, maar dat we de natuur moeten vrijlaten en aan de hand van innovatieve ideeën met de natuur meewerken in plaats van deze tegen te werken.

Zo hebben we in Kroatië een grote jachtconcessie gekocht, die we omvormen tot een wildreservaat. We doen er herintroducties van diersoorten en helpen lokale ondernemers met het ontwikkelen van wildlife watching. Daarnaast hebben we er ook een grootschalig begrazingsproject bij de Lika Plains, we brengen grazende dieren naar het gebied om het weer te verwilderen. In Italië zijn onze inspanningen vooral gefocust op de Marsicaanse bruine beer, waar er nog maar vijftig à zestig van over zijn. Deze groep leeft samen in één nationaal park, dus nu willen we corridors ontwikkelen die de nationale parken verbinden, waardoor de beren de mogelijkheid krijgen om ook andere gebieden te bevolken.

Dit zijn de drie projecten waarvan Humberto Tan getuige is geweest, maar het is slechts een greep uit de projecten die we uitvoeren over heel Europa. Als onderneming staan we nog maar in de kinderschoenen. We hebben het afgelopen jaar al veel bereikt, maar we zien nog veel meer mogelijkheden en er is nog veel meer werk. Om dat te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen het belang van onze missie inzien en meewerken aan een mooie nieuwe toekomst voor onze Europese natuur.”