Honden met een wel heel vreemde smaak of katten die buiten de kattenbak plassen – huisdieren kunnen af en toe vreemd gedrag vertonen. Deze week vroegen we de kenners om antwoord te geven op vragen van onze lezers over de merkwaardige gewoonten van hun huisdieren.

Poepetende hond

Veel dieren eten uitwerpselen, een maaltijd die ze dicht bij huis kunnen vinden en die hele voedselbrokken kan bevatten – en dus voedingswaarde heeft.

Tot afschuw van hondenbezitters is deze voorkeur soms ook bij hun huisdieren te zien.

Het “kan een overblijfsel van de lange evolutie van de hond als aaseter zijn,” schrijft James Serpell, professor in dierenethiek en -welzijn aan de School of Veterinary Medicine van de University of Pennsylvania in een e-mail.

Lezeres Susan Moynihan wil graag weten “hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn hond geen poep meer eet.”

De eerste stap is – voor de zekerheid – een bezoekje aan de dierenarts, zegt Serpell, tevens auteur van het boek The Domestic Dog: Its Evolution, Behavior and Interactions with People (‘De hond als huisdier: evolutie, gedrag en interactie met mensen’.) Hondenbezitters moeten de dierenarts laten controleren of de hond niet lijdt aan pancreatische enzymdeficiëntie en zelf controleren of het dier wel goed eet, zegt hij.

Als alles oké is, kan training op basis van beloningen helpen. Wees geduldig en vriendelijk terwijl je jouw hond tijdens het wandelen aan de riem afleert om poep te eten en beloon het dier als het uitwerpselen links laat liggen, zo adviseert Serpell.

Als het gedrag niet ophoudt, “kan een onsmakelijk stofje als mononatriumglutamaat aan de uitwerpselen worden toegevoegd om het gedrag te ontmoedigen,” zegt hij.

Een huiskat genaamd Rocket
Een huiskat genaamd Rocket
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark

Papieren tijger

De éénjarige kat van lezeres Ann Buckley heeft een wat minder onsmakelijke gewoonte, namelijk het likken aan de inkt van vers geprint papier. “Is dat gevaarlijk?” zo vraag ze zich af.

“Printers op kantoor of bij je thuis maken gebruik van water, ethyleenglycol en alcohol, maar ze zouden hooguit giftig kunnen zijn als jouw huisdier direct aan de printercartridgelikt,” zegt Pamela Martin, assistent-professor in de geneeskunde van kleine dieren aan de Tuskegee University.

Als het niet dagelijks gebeurt en de kat eet het papier niet op, dan “krijgt hij waarschijnlijk geen giftige dosis binnen,” zegt ze. Ze voegt eraan toe dat je het papier maar het best bij het huisdier vandaan kunt houden.

Buiten de perken

Het probleem van lezer Kamran Adibi gaat over grenzen.

De kat van Adibi gedroeg zich nooit vreemd “totdat we naar een andere staat verhuisden,” zegt hij. “Sindsdien plast hij altijd in een bepaalde kamer op de vloerbedekking.”

“Ah, verhuizeritis,” zegt Martin. Veranderingen als een nieuwe partner van het baasje, een baby of een nieuw huis kunnen bij de kat stress veroorzaken die tot vreemd plasgedrag kan leiden.

“Het lijkt me dat dit katje last heeft van een blaasontsteking met onbekende oorzaak die ook wel Feline idiopathische cystitis (FIC) wordt genoemd,” zegt Martin.

Een bezoekje aan de dierenarts om een echte blaasontsteking uit te sluiten is de eerste stap. Als de kat verder gezond is, probeer dan de meest voor de hand liggende stress weg te nemen: vermijd kattenbakken die zijn overdekt, want “katten willen hun omgeving in de gaten kunnen houden” zodat ze zich kunnen verdedigen, en zorg ervoor dat de kattenbak op een rustig, afgezonderd plekje staat.

Het helpt ook als je genoeg kattenbakken in huis hebt staan.

“We gebruiken de vuistregel dat je altijd één kattenbak meer moet hebben dan het aantal katten in huis,” zegt Martin. Als het om een huis met meerdere verdiepingen gaat, dan moet er op elke etage een kattenbak staan.

Baasjes kunnen de stress van hun kat ook verlagen door ervoor te zorgen dat het dier genoeg plekken heeft om naartoe te kunnen vluchten.

Ook behandeling met feromonen en een dieet op recept kunnen helpen. Bij FIC beveelt Martin blikvoedsel aan, omdat daar veel water in zit, wat goed is voor “katten die afzettingen of steentjes in de blaas vormen.”

Een speciaal drinkfonteintje voor katjes (minder duur dan het klinkt) kan helpen om het dier voldoende te laten drinken.

John Bradshaw, expert in kattengedrag aan de University of Bristol, zegt dat de kat die aan de inkt likt misschien reageert op een nieuwe geur die het dier niet kent, bijvoorbeeld van de kat van de vorige bewoner.

Een oplossing zou kunnen zijn om de bewegingsvrijheid van de kat te beperken tot één of twee kamers en dan “de toegang van de kat tot de andere kamers geleidelijk uit te breiden, maar pas nadat de bewoner eerst zijn geur in de andere kamers heeft verspreid,” zegt Bradshaw.

Maar als het probleem een nieuw vriendje of vriendinnetje is, grapt Martin, “probeert jouw kat je misschien iets te vertellen over die nieuwe vlam.”

Heb jij ook een vraag over de rare dierenwereld? Tweet me of bezoek me op Facebook. In de rubriek ‘Vreemde Dierenvragen van de Week’ geef ik elke zaterdag antwoord op jullie vragen.