Grauwe klauwier: Door de ogen van de slager

2018 is het jaar van de vogel bij National Geographic! Naast grote verhalen over het vogelrijk, belichten schrijver Rob Buiter en illustrator Joris de Raedt dit jaar elke maand een vogelsoort die niet alleen liefhebbers, maar ook onderzoekers intrigeert.

Door Rob Buiter
Gepubliceerd 12 jun. 2018 17:32 CEST
Grauwe Klauwier
Grauwe Klauwier
Foto door Illustratie: Joris de Raedt

De grauwe klauwier houdt het midden tussen een roof- en een zangvogel. Met zijn scherpe haaksnavel kan hij prima grote insecten, maar ook muizen en hagedissen vangen. Die prikt hij vervolgens op prikkeldraad of een doornstruik, om ze vak-kundig te ontleden en vervolgens aan zijn jongen te voeren. ‘De slager’, is dan ook de letterlijke vertaling van zijn wetenschappelijke naam. 

De grauwe klauwier, een bedreigde vogel, is in Vlaanderen bezig aan een bescheiden opmars. In 2013 kwam de soort dankzij gerichte maatregelen van natuurbeheerders voor het eerst sinds ruim twintig jaar weer tot broeden in de provincie Vlaams-Brabant. Maar daarmee zijn we er nog niet, zegt onderzoeker Griet Nijs van de Vlaamse natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt.

“We kijken nog te veel met de ogen van de mens naar deze vogel. Het volstaat niet als je ‘alleen maar’ het landschap van begin vorige eeuw probeert te herstellen, met wat hagen en houtwallen en weiden vol bloemen. We moeten door de ogen van de vogel leren kijken. Wat heeft hij nog meer nodig, behalve doornige struiken om veilig achter te broeden en om prooien op te prikken?”

Uit onderzoek aan braakballen van de grauwe klauwier leren Nijs en haar collega’s dat de sleutel waarschijnlijk ligt bij de aanwezigheid van grote insecten als loop-kevers, hommels en sprinkhanen. En net met die insecten gaat het over de hele linie, van groot tot klein, slecht. Sinds begin mei is Nijs weer naarstig op zoek naar die incidentele broedende klauwieren in Vlaanderen, voor wat extra houvast bij haar onderzoek en bij het natuurbeheer.

Volg het jaar van de vogel bij National Geographic! Dit verhaal is ook te lezen in het juninummer van National Geographic Magazine. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Koester de vogels
Vogels
Slimme vogels: hoe werken de hersenen van een vogel?
Dieren
Dit is waarschijnlijk de meest luidruchtige vogel op aarde
Dieren
Bekijk waarom natuurbeschermers hun best doen voor deze kleurrijke 'koning der vogels'
Dieren
Grutto: koning zonder land

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.