Het aantal tijgers in Nepal is sinds de telling in 2009 bijna verdubbeld: er leven nu 235 tijgers in het land, in 2009 waren dat er nog 121. Hiermee is Nepal het eerste land dat de doelstelling van het plan ‘TX2’ zou kunnen halen: het verdubbelen van de wilde tijgerpopulatie wereldwijd in 2022.

Tussen november 2017 en april 2018 voerde Nepal een uitgebreide telling uit in het Terai Arc Landschap – voor een deel gelegen in India. Er werden cameravallen gezet en veldonderzoeken gedaan om te helpen bij het schatten van het aantal tijgers. Ook werd er gekeken naar de aanwezigheid van prooidieren.

Het success van het tijgerprogramma van Nepal wordt onder andere toegeschreven aan de politieke toewijding van het land. Er wordt bij de aanpak gebruikgemaakt van innovatieve methodes en instrumenten om de tijger te beschermen.

Bishwa Nath Oli van het Nepalese Ministerie van Bossen en Milieu, legt uit: “Onze toewijding aan het wereldwijde tijgerprogramma zal alleen maar groter worden nu de populaties in Nepal groeien en onze maatregelen goed uitpakken.” Hij voegt toe: “Het beschermen van tijgers heeft hoge prioriteit voor de overheid en we zijn dankbaar voor de steun van onze partners, en van lokale en internationale gemeenschappen voor dit gedeelde goed.”