De kleine panda’s Sundar en Khusi werden in de Wellington Zoo in Nieuw-Zeeland aan elkaar gekoppeld. Het doel: paring.

Wereldwijd wisselen fokprogramma’s voor bedreigde soorten dieren uit, in de hoop hun aantal en daarmee de genenpoel te vergroten. ‘Het klikte direct tussen hen toen ze in 2015 in één ruimte werden geplaatst,’ zegt Maxine Jenkins, die verantwoordelijk is voor de carnivoren in de dierentuin. Maar het stichten van een gezin kleine panda’s kan erg lang duren. Het vrouwtje is maar één keer per jaar loops en dat slechts 24 uur lang.

In juli 2017 signaleerden de oppassers het eerste baltsgedrag: er klonken harde geluiden, Sundar (m) werkte Khusi (v) vanuit een boom naar de grond, sleepte haar een paar uur voort en toen... de daad. Een paar maanden later oogde Khusi iets zwaarder en verzamelde ze takken en bladeren voor een nest.

Khusi bracht op 17 december een welpje ter wereld. Zijn naam is Ngima, Nepalees voor ‘zon aan de hemel’. ‘Mogelijk zal Ngima ooit zelf ook deel uitmaken van een fokprogramma’, zegt Jenkins.

Dit verhaal verscheen in de september editie van National Geographic Magazine.

Rode pandas zijn vooral solitaire dieren en komen in het wild alleen bij elkaar om te paren zegt PJ Jones van de Roger Williams dierentuin Ze zijn vooral actief in de ochtend en avondschemering en s nachts en ze wonen op een hoogte tussen 1500 en 5000 meter