Vintage foto’s van Jane Goodall, gemaakt door Emmy-winnende partner

Aan het begin van Jane’s carrière was de Nederlandse Van Lawick de man achter de camera. Hij bouwde een enorm foto- en filmarchief van haar werk op en nu wordt zijn bijdrage geëerd met een postume Emmy.

Door Lori Cuthbert
Gepubliceerd 24 sep. 2018 13:10 CEST

Wanneer we het over Jane Goodall hebben, wordt daarbij vaak weinig aandacht besteed aan een van de mensen die het dichtst bij haar stonden: Hugo van Lawick, de Nederlander achter de camera die veel van de beroemdste foto’s van Jane’s eerste jaren in Afrika maakte.

Hugo bezocht Gombe voor het eerst in 1962. Daar nam hij duizenden foto’s en schoot meer dan 65 uur aan film van Jane’s onderzoek naar de plaatselijke chimpansees, waarmee hij bijdroeg aan de groeiende aandacht voor deze primaten. Jane hield er niet van om gefotografeerd te worden, maar in het belang van haar onderzoek liet ze het toe. Dat deed ze misschien ook omdat Hugo de man achter de camera was; een paar jaar later trouwden ze. Ze kregen een zoon en lieten zich na tien jaar huwelijk scheiden, maar bleven goede vrienden.

Het meeste foto- en filmmateriaal dat Van Lawick schoot, verdween ongezien in een opslagruimte op het platteland van Pennsylvania. Die foto’s en films bleven daar 55 jaar lang liggen, totdat National Geographic Documentary Films ze herontdekte en een fractie ervan gebruikte voor het maken van de documentaire JANE, een nieuwe blik op de vrouw die op haar 84e nog altijd de wereld rondreist om haar boodschap van natuurbehoud te verspreiden.

JANE won twee Emmy Awards, waaronder een voor cinematografie. Van Lawick was een van de prijswinnaars – zeventien jaar na zijn dood.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Moederchimpansees zijn net als menselijke moeders
Dieren
Betere skeletfoto’s dankzij gelatine
Dieren
Hoe dieren hun leiders kiezen – van bruut geweld tot democratie
Dieren
Het verhaal van Ollie en Dollie, twee duiven die bevriend raakten met een gezin in lockdown
Dieren
Maak kennis met de güiña - de ‘mysterieuze kat’ die kwetsbaar is voor uitsterving

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.