Dit verhaal verscheen in de december 2018 editie van National Geographic Magazine.

Op zoek naar seks kiest het mannetje van de bruine weduwe niet voor de mooie jonge wijfjes. Hoe komt dat? Immers, ze zijn vruchtbaarder dan hun oudere soortgenoten en ze zijn zonder al te veel hofmakerij in bed te krijgen. En, niet in de laatste plaats: jonge wijfjes eindigen het paren niet met het opeten van hun date, waar oudere dames dat wel doen. (Hieraan dankt de soort ook haar naam.)

Door de duidelijke voordelen van jongere partners, verwachtte een groep onderzoekers uit Israël dat mannetjes daaraan de voorkeur zouden geven. Om dit te testen organiseerden de onderzoekers ‘spinnenorgiën’ en gaven ze de mannetjes toegang tot partners van alle leeftijden. De uitkomsten werden gepubliceerd in het vakblad Animal Behaviour.

Om seks te krijgen met een ouder vrouwtje bevechten mannetjes soms meerdere rivalen of maken ze het vrouwtje wel zes uur lang het hof. Op het ‘magische moment’ stopt

hij een van zijn twee geslachtsorganen in een van haar ontvangende organen – waarna ze hem levend probeert te verorberen. Als het mannetje overleeft, probeert hij nog eens te paren, mits hij hiervoor niet te zwaar verminkt is.

Uit het onderzoek bleek dat mannetjes die een-op-een-contact hadden met vrouwtjes van verschillende leeftijden, in 50 procent van de gevallen met jonge vrouwtjes paarden – maar met 100 procent van de oudere. Niet een van de mannetjes die met de jonge vrouwtjes paarden, stierf door kannibalisme – maar meer dan de helft van hen die met oudere vrouwtjes paarden wél.

We begrijpen werkelijk niets van deze suïcidale drang naar oudere partners, zegt coauteur Shevy Waner. Een theorie is dat volwassen vrouwtjes sterkere seksferomonen afgeven dan jongere vrouwtjes en zo compenseren voor wat ze missen aan vruchtbaarheid en jeugd.

Lees ook: Deze spinnen zogen hun jongen met melk, net als zoogdieren