Wij vinden het leuk dat honden en hun baasjes soms op elkaar lijken – bijvoorbeeld als ze beide heel rank en slank zijn of een warrige haardos en vacht hebben. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat honden en hun baasjes ook op een heel andere manier op elkaar lijken: hun persoonlijkheden komen vaak behoorlijk overeen.

William J. Chopik, sociaal psycholoog aan de Michigan State University en hoofdauteur van het onderzoek, bestudeert de wijze waarop menselijke relaties in de loop van tijd veranderen. Omdat hij werd gefascineerd door de band tussen mens en huisdier, begon hij onderzoek te doen naar die relatie en de dynamiek ervan.

In zijn studie werd 1681 hondenbezitters gevraagd om aan de hand van een standaardvragenlijst hun eigen persoonlijkheid en die van hun hond te beoordelen. Daarbij bleek dat honden en hun eigenaren vaak dezelfde karaktertrekken vertonen. Bij een zeer sociaal persoon is de kans tweemaal zo hoog dat hij of zij een hond bezit die zeer actief en aanhankelijk is – en minder agressief – dan bij een minder sociaal persoon. Uit het onderzoek bleek ook dat nauwgezette baasjes vonden dat hun honden beter op training reageerden en dat neurotische bezitters hun honden als angstiger beoordeelden. Daarentegen bleek dat als “iemand relaxed is, hun hond ook relaxed is,” aldus Chopik.

Chopik wijst op het overduidelijke probleem dat dit onderzoek oproept: je kunt mensen vragen over zichzelf stellen, maar bij honden kun je alleen afgaan op de observaties van hun gedrag door de eigenaar. Maar het feit dat hondenbezitters hun eigen persoonlijkheid op die van hun hond kunnen projecteren, lijkt hier geen rol te spelen. Uit eerdere studies is gebleken dat ook andere betrokkenen (voorbijgangers, vrienden, hondenuitlaters) geneigd zijn het karakter van een hond en zijn eigenaar in hetzelfde licht te zien.

Waarom doen deze overeenkomsten zich voor? In het onderzoek wordt niet ingegaan op oorzaken, maar Chopik denkt dat het “deels komt door het type hond dat je uitkiest en deels doordat jouw hond zich uiteindelijk naar jouw persoonlijkheid voegt.”

Wie een hond adopteert, zal volgens Chopik het soort hond kiezen dat aansluit op het dagelijks ritme van het baasje. “Wil je een uitgelaten hond die veel aandacht nodig heeft? Of eentje die wat kalmer is en aansluit op een rustiger levensstijl?” zegt hij. “We zijn geneigd een hond uit te kiezen die bij ons past.”

Vervolgens modelleren we het gedrag van onze hond, hetzij door doelgerichte training hetzij via de dagelijkse omgang. En naarmate wij veranderen, verandert ook de hond. “Veranderingen in onze levensstijl worden geleidelijk aan overgenomen,” zegt hij.

Gedragswetenschapper Zazie Todd, die schrijft voor de website Companion Animal Psychology, wijst op het feit dat de ‘Big Five’, de vijf kenmerken die vaak worden gebruikt om iemands persoonlijkheid te beoordelen (extraversie, dienstbaarheid, zorgvuldigheid, negatieve emotionaliteit en openheid), niet dezelfde zijn als de vijf karaktertrekken die bij honden worden toegepast (angstigheid, agressie jegens mensen, agressie jegens dieren, levendigheid en positieve reactie op training). Maar volgens Todd er zijn “wel enkele zeer interessante dwarsverbanden” tussen karaktertrekken van mensen en honden.

“Ook al meet je deze trekken op verschillende manieren, je ziet toch overeenkomsten,” zegt Chopik. “Het spotten van die overeenkomsten is niet eenvoudig, maar we hebben ze niettemin gevonden.”

Zo is ‘extraversie’ geen eigenschap die naadloos aansluit op de persoonlijkheid van dieren, maar zijn extraverte mensen doorgaans wel veel socialer en energieker, waardoor er een duidelijke parallel bestaat met een actieve en aanhankelijke aard.

In toekomstig onderzoek zou de potentieel dubbele oorzaak van het verband tussen karaktertrekken opgespoord kunnen worden. Met andere woorden: wat kwam eerder, de kip of het ei? Zijn vriendelijke, sociale baasjes meer geneigd om een minder angstige hond te kiezen? Of is het waarschijnlijk dat hun sociale levensstijl na verloop van tijd door de hond wordt overgenomen? “Mensen die socialer zijn, gaan mogelijk meer op pad met hun hond, zodat de hond meer sociale training ontvangt en gewend raakt aan verschillende omstandigheden,” zegt Todd. “Het zou kunnen dat mensen de persoonlijkheid van hun hond vormgeven, en dat is voor mij de meest interessante mogelijkheid.”

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com