Schubdieren zijn de enige zoogdieren op aarde met schubben – en ze worden op enorme schaal verhandeld. Alleen al in de eerste acht dagen van april 2019 namen douaneautoriteiten in Singapore twee ladingen van elk veertien ton aan schubben van schubdieren in beslag. De schubben waren afkomstig van naar schatting 72.000 dieren en hadden een totale marktwaarde van negentig miljoen dollar. In februari onderschepten Maleisische autoriteiten een lading van 33 ton aan grotendeels bevroren schubdieren.

De schubben worden in de traditionele Chinese heelkunde gebruikt als middeltje tegen onder andere artritis en voor het bevorderen van de aanmaak van moedermelk. Het vlees van schubdieren wordt in Azië door sommigen als een delicatesse beschouwd, maar in Centraal- en West-Afrika worden ze ook gewoon als bushmeat gegeten. Hoewel we niet precies weten hoeveel schubdieren nog in het wild leven, is het duidelijk dat een dusdanige exploitatie tot de uitsterving van de soort zal leiden.

Schubdieren– die soms wel ‘dennenappels op poten’ worden genoemd – zijn gevoelige wezens die het in gevangenschap niet goed doen. In het wild planten ze zich traag voort en baren ze slechts één jong per worp. Schubdieren zijn solitair, schuw en jagen bij nacht; zelfs de meest toegewijde onderzoekers in het veld krijgen ze bijna nooit te zien. Maar dat ze zo moeilijk zijn te spotten wil nog niet zeggen dat we ze niet kunnen helpen. Hieronder volgen enkele suggesties:

Kweek bewustzijn over het lot van schubdieren door het verhaal over schubdieren in National Geographic op sociale media te delen. Want een van de grootste problemen waarmee deze dieren hebben te kampen is het feit dat veel mensen ze eigenlijk niet kennen en niet weten dat ze met uitsterving worden bedreigd. Zoals National Geographic-fotograaf Joel Sartore – bekend van het project Photo Ark – het verwoordt: “Als je er niet van houdt, zul je het ook niet redden.”

Eet nooit vlees van schubdieren en koop nooit producten die zijn gemaakt van onderdelen van schubdieren.

Doneer aan het nieuwe Pangolin Crisis Fund, een samenwerkingsverband van het Wildlife Conservation Network, Save Pangolins en de Leonardo DiCaprio Foundation. Het fonds besteedt honderd procent van elke ingezamelde dollar direct aan het behoud van schubdieren.

Laat kinderen kennismaken met schubdieren en leer ze waarom deze wezens zo bijzonder zijn. De helft van de winst uit de verkoop van een nieuw kinderboek, Pangy the Pangolin, gaat naar Save Pangolins.

Steun Wildlife Watch, een onderzoeksjournalistiek project van National Geographic dat bedoeld is om wildcriminaliteit en de uitbuiting van wilde dieren aan de kaak te stellen. Je kunt dit werk steunen door hier geld te doneren.

Wildlife Watch is een onderzoeksjournalistiek project van de National Geographic Society en National Geographic Partners, met speciale aandacht voor wildcriminaliteit en de uitbuiting van wilde dieren. Lees meer verhalen over wildcriminaliteit op de website van Wildlife Watchen over de missie van de National Geographic Society op nationalgeographic.org. Stuur tips, commentaren en verhaalideeën naar ngwildlife@natgeo.com.

Lees verder op natgeo.nl/wildcriminaliteit

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com