Reizigers zijn dol op wilde dieren. We willen ze van dichtbij bekijken en meer over ze te weten komen. Maar de werkelijkheid is dat veel toeristen niet beseffen dat sommige ontmoetingen met dieren, zoals ritjes op een olifant of een fotomoment met een tijger, alleen maar aangeboden kunnen worden als wilde dieren daartoe worden gedwongen.

Onderscheid kunnen maken tussen ethisch verantwoorde en bedenkelijke ervaringen met wilde dieren is een heikelijke kwestie. Vooral voor bezoekers van zeer verschillende bestemmingen als dierentuinen en nationale parken kan het heel lastig zijn om te bepalen hoe ze op humane wijze wilde dieren kunnen observeren. Om te beoordelen hoe dierencentra met hun dieren in gevangenschap omgaan, zou je je kunnen verdiepen in de ‘vijf vrijheden’: de internationaal erkende regels die in 1965 op basis van een Brits overheidsrapport zijn opgesteld. Dus voordat je aan je volgende avontuur in het wild begint, zou je onderstaande tips moeten overwegen:

Doe je 'huiswerk'

Zoek naar centra waar dieren goed gevoed lijken te worden en waar ze te allen tijde toegang hebben tot schoon water. Een centrum dat hoog scoort op TripAdvisor, hoeft niet per se verantwoord te zijn. Lees ook de beoordelingen met één of twee sterren, waarin vaak bedenkingen van reizigers over dierenwelzijn worden geuit. (Bekijk meer foto’s van wilde dieren uit de hele wereld.)

De meest verantwoorde manier om grote katachtigen in het wild te bewonderen is tijdens een safari
De meest verantwoorde manier om grote katachtigen in het wild te bewonderen is tijdens een safari.
Robert Harding Picture Library, National Geographic Image Collection

Bestudeer de omgeving

Bekijk of de dieren in een goede omgeving zijn gehuisvest, met beschutting, ruime dierenverblijven, comfortabele rustplekken en gedeelten waar ze zich van bezoekers kunnen afzonderen. Wees beducht voor rooskleurige woorden als ‘draagt bij aan natuurbehoud’, ‘reservaat’ en ‘redding’. Als een centrum dit soort beloftes doet en tegelijkertijd grote aantallen bezoekers de mogelijkheid biedt met dieren te verkeren, is er misschien iets niet in de haak.

Let op verkeerde signalen

Mijd centra waar dieren met zichtbare verwondingen rondlopen, waar ze gedwongen worden om deel te nemen aan activiteiten waarbij ze gewond kunnen raken of pijn kunnen lijden of waar de dierenverblijven niet schoon zijn. Ook als ze in gevangenschap zijn geboren, is het voor wilde dieren niet normaal om bij ontmoetingen met toeristen vastgeketend te zijn of op te treden, bijvoorbeeld wanneer bezoekers ritjes op de dieren kunnen maken, met ze op de foto kunnen of ze zelf kunnen wassen.

Wees terughoudend

Bedenk dat grote menigten en onnatuurlijke geluiden stress bij dieren kunnen veroorzaken, en dan vooral bij dieren die zijn getraind op basis van straf en angst, na de geboorte van hun moeder zijn gescheiden of andere trauma’s hebben opgelopen.

Houd het wild

Ga op zoek naar ervaringen waarbij je wilde dieren kunt observeren die zich in hun natuurlijke omgeving op natuurlijke wijze gedragen.

Het wereldwijde wildlifetoerisme is een commerciële sector. Individuele bijdragen en de houding van reizigers kunnen tezamen een verschil maken en deze markt laten zien dat klanten een ethisch verantwoorde omgang met wilde dieren ondersteunen. Wanneer reizigers kiezen voor een humane omgang met dieren, zal de sector van het wildlifetoerisme zich daaraan moeten aanpassen.

Steun journalistieke projecten die licht werpen op de exploitatie van wilde dieren, door geld te doneren aan Wildlife Watch.

Wildlife Watch is een onderzoeksjournalistiek project van de National Geographic Society en National Geographic Partners, met speciale aandacht voor wildcriminaliteit en de uitbuiting van wilde dieren. Lees meer verhalen over wildcriminaliteit op natgeo.nl/wildcriminaliteit.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com