Deze schuwe paradijsvogel schittert in paartijd

De zwartkapsaterhoen is zeldzaam, schuw en moeilijk te vangen. Hoe opvallend ze ook zijn, je ziet ze bijna nooit. In India, waar er nog zo’n 3300 in het wild leven, wordt hij jujurana genoemd: koning der vogels.

Foto's Van Munmun Dhalaria
Gepubliceerd 29 aug. 2019 16:33 CEST
Dit artikel verschijnt in de september 2019 editie van National Geographic Magazine.

Documentairemaker en National Geographic-onderzoeker Munmun Dhalaria had zich verdekt opgesteld in een vogelobservatiehut toen een mannetje, oogverblindend in zijn oranje veren halsdoek en witgestippelde zwarte mantel, naderbij kwam. Hij sprong op een rotsblok en begon te roepen, om wijfjes het hof te maken en rivalen op afstand te houden. Dhalaria filmde de jujurana 35 minuten lang, een van de langste gedocumenteerde waarnemingen in het wild. 

Bekijk waarom natuurbeschermers hun best doen voor deze kleurrijke 'koning der vogels'
National Geographic Grantee Munmun Dhalaria maakte een korte film over haar zoektocht naar de zwartkapsaterhoen, die eindigde met een van de langste waarnemingen van een wilde jujurana die ooit werd vastgelegd.

Van het paren zelf is slechts sporadisch een glimp opgevangen, onder meer bij gefokte vogels in Himachal Pradesh. De haan beweegt zich schuchter naar de hen en ontvouwt zijn verenpak. Uit zijn kop komen twee blauwe hoornachtige uitsteeksels, zijn staartveren waaieren uit, zijn regenboogkleurige lel ontrolt zich. Dan verdwijnt hij uit haar zicht, barst uit in geroep, stormt op het wijfje af en bespringt haar, waarna ze tien seconden lang paren. In de volgende zes tot acht weken legt de hen drie tot vijf eieren en broedt ze uit. Het fokprogramma omvat zo’n veertig vogels, waarvan er in 2020 enkele in het wild worden losgelaten. 

Lees verder

Glanzend blauwe vogelspin ontdekt

De nieuwe spinnensoort is inheems in het regenwoud van Sri Lanka en groot genoeg om een donut te kunnen omspannen.
1:50

Zeldzame beelden van nieuwe paradijsvogelsoort laten vreemd baltsgedrag zien

Dit is de mannelijke westelijke kraagparadijsvogel, die voorkomt in West-Papoea. Oorspronkelijk werd gedacht dat dit dezelfde vogel was als de beroemde grote kraagparadijsvogel met een 'smiley'. Uit recente waarnemingen blijkt echter dat hun balts er heel anders uitziet.
Milieu

Deze Indiase bloem bloeit maar eens in de 12 jaar – en wordt nu bedreigd

De zeldzame paarsblauwe bloem Neelakurinji is zó mooi dat wanneer hij de heuvels van Zuid-India bedekt, de mensen “verliefd worden”. Maar kan deze bloem overleven?
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.