Gefopt! Ontmoet 6 dieren die een ander dier na-apen

Van pandamieren tot alligatorinsecten, dit zijn een aantal verrassende dieren die bekende soorten imiteren.

Door Liz Langley
Gepubliceerd 9 aug. 2019 14:16 CEST

Waarom zou een mier op een panda lijken? Of een krab op een luipaard?

Er zijn talloze redenen waarom dieren er in de loop van de evolutie uit zijn gaan zien zoals ze er inmiddels uitzien. Bij sommige gaat het erom indruk te maken op mogelijke partners of om liefdesrivalen af te schrikken, vertelt Kevin Omland, professor Biological Sciences aan de Amerikaanse University of Maryland, Baltimore. Anderen is het te doen om camouflage, temperatuurregeling of het afschrikken van vijanden. Neem de niet-giftige rode koningsslang (lampropeltis elapsoides). Die lijkt precies op de giftige koraalslang wat mogelijke vijanden op afstand houdt.

Sommige dieren zijn imitators met opzet, maar andere lijken bij toeval dezelfde kleuren en patronen te hebben ontwikkeld als hele verre leden van de dierenfamilie. Bekijk hier een aantal dieren die hebben gekozen voor zo’n leuk dierenprintje.

Pandamier

Hoewel deze zwart-witte insecten deel uitmaken van een groep die ook wel fluweelmieren worden genoemd, zijn deze ‘panda's’ eigenlijk Chileense wespen.Door hun pluizige zwart-witte lijf, witte kop en ogen met zwarte ringen, lijken de pandamieren verbazingwekkend veel op de beroemde Chinese beren.

Denis J. Brothers van de University of KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika legt per e-mail uit dat het vooral vrouwtjes zijn die er zo uitzien.Hun opvallende tekening is waarschijnlijk bedoeld als waarschuwing voor roofdieren: hun steek komt hard aan.

De mannetjes, die vleugels hebben, zien er veel meer uit zoals we van wespen gewend zijn en hebben geen angel. Dat is omdat angels vaak aangepaste legboren zijn, de organen waarmee vrouwtjes eitjes leggen en die mannetjes niet hebben, vertelt Justin Schmidt die als entomoloog werkzaam is aan de University of Arizona en het boek Sting of the Wild schreef.

Slang na-apende rups

De larven van de vlindersoort pijlstaart houden roofdieren op afstand door zich te vermommen als de dodelijke groefkopadder. Als ze bedreigd worden, kunnen de rupsen hun poten intrekken en het voorste gedeelte van hun lijf uitrekken, waardoor ze van een nietige rups veranderen in een gevaarlijke slang.

Maar ze hebben niet lang profijt van dat talent. Ze kunnen hun slangen-imitatie alleen opvoeren als ze vervellen, wat maar een paar dagen is tijdens hun 30 dagen tellende leven als rups.

Alligator-insect 

De Fulgora laternaria, in het Engels ook wel ‘alligator bug’ genoemd, heeft een grote, holle structuur op zijn kop, die wel wat wegheeft van een stel ogen boven een lange kaak (in werkelijkheid zitten de ogen aan de achterkant van de structuur.) Het zou kunnen dat roofdieren, bijvoorbeeld vogels, dit masker net iets te veel op een reptiel vinden lijken, waardoor ze het insect met rust laten.

Naast zijn gezichtsvermomming kan de cicade ook zijn vleugels met oogvlekken uitslaan, waardoor het dier veel groter lijkt dan het is. En als dat allemaal niet werkt, kan het ook een stinkdier-achtige geur verspreiden dat zelfs de meest volhardende roofdieren afschrikt.

Wolzwevers

“Niemand wil ruzie met een hommel,” zegt entomoloog Katy Prudic van de University of Arizona. Daarom zijn wolzwevers, een soort vliegen, in de loop van de evolutie op deze dieren gaan lijken. Hun pluizige, gestreepte lichaam, dat verschillende kleuren kan hebben, afhankelijk van de soort, helpt om bijvoorbeeld roofwantsen en krabspinnen uit de buurt te houden. Dergelijke roofdieren zouden een vlieg wel te pakken nemen, maar zouden niet zo snel een hommel aanvallen.

Hun jasje van hommelbont helpt vrouwtjes ook stiekem het nest in te komen van gravende bijen. Een vrouwtje gooit met haar legboor aan het eind van haar buik de eitjes in het nest. Dat lijkt op een soort tennisservice, vertelt Prudic, met een “precisie waar Serena Williams trots op zou zijn.” Als de eitjes eenmaal uitkomen, eten de wolzwever-indringers niet alleen de stuifmeelvoorraad op die bedoeld was voor de jonge bijen, maar ook de jonge bijen zelf.

Luipaardkrab

De hepatus epheliticus, in het Engels ook wel ‘leopard crab’ genoemd, heeft dezelfde soort vlekken als een luipaard. Die dienen ook hetzelfde doel, een afwisselend kleurenpatroon, legt Jay Stachowicz, marien ecoloog van de University of California per e-mail uit.

Je kunt het zien als de camouflageprint op de uniformen van militairen, stelt hij. Die is bedoeld om bewegende mensen van een afstand minder zichtbaar te maken. Als iets met één kleur beweegt tegen een veelkleurige achtergrond valt dat op. Een veelkleurig uniform valt veel meer weg tegen een veelkleurige achtergrond.

Op dezelfde manier valt de krab met de luipaardvlekken, die meestal deels ingegraven in het zand ligt, moeilijker te zien op de zeebodem dan een effen gekleurde krab.

Herculeskever

De herculeskever is een van de sterkste dieren op aarde en heeft een hele goede reden om een ‘hoed’ in de vorm van een krabbenpoot te dragen: die klauw past perfect bij zijn gevechtstechniek, volgens een studie uit 2014 die in het vakblad PLOS One werd gepubliceerd. De kever gebruikt de hoorn op zijn kop om zijn rivalen vast te pakken en op te tillen tijdens gevechten om een vrouwtje.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

Foto's: meesters in vermommen - wonderbaarlijke camouflage van insecten

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
De maag van deze diepzeevis kan enorme maaltijden aan
Dieren
Enorme, duiven etende meervallen verstoren Europese ecosystemen
Dieren
Aanval van panter in Florida bracht mensen – en grote katachtigen – in penibele situatie
Dieren
Deze monsterachtige spin kan bijzonder goed horen – zonder oren!
Dieren
Zeldzame foto's van Afrikaanse jachtluipaarden in sneeuwstorm

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.