Laatste kans voor deze bedreigde dieren

De 30.000 soorten op de rode lijst zijn misschien niet allemaal schattig of innemend, maar daarom niet minder belangrijk voor ons ecosysteem.

Foto's Van Joel Sartore
Gepubliceerd 26 mrt. 2020 11:48 CET
Deze grijze kroonkraan legde Joel Sartore vast in gevangenschap in het Parc des Oiseaux bij Lyon.
Deze grijze kroonkraan legde Joel Sartore vast in gevangenschap in het Parc des Oiseaux bij Lyon.
Foto van Joel Sartore, National Geogrphic Photo Ark
Lees meer over een pessimistische visie op de aarde in 2070 in de speciale Earth Day editie van National Geographic Magazine.

Bij bedreigde diersoorten gaat het vaak over panda’s en tijgers; duizenden andere soorten blijven op de achtergrond. De meeste zijn misschien niet schattig of innemend, maar zijn daarom niet minder belangrijk voor het ecosysteem. Van de dertigduizend soorten op de rode lijst is 28 procent reptiel, zoals zes van de zeven soorten zeeschildpadden. Ook het aantal vogels neemt af door klimaatverandering, habitatverlies, roof en pesticiden. In Noord-Amerika zijn in vijftig jaar tijd drie miljard vogels verdwenen. Om het tij te keren, zal er meer aandacht moeten komen voor deze ondergewaardeerde soorten.

De grijze kroonkraan

(bedreigd)
In 35 jaar tijd is het aantal in het wild levende exemplaren van deze kraanvogel gedaald van honderdduizend naar een kleine dertigduizend. De elegante vogel kan een meter lang worden en wordt bejaagd om het vlees en de eieren. Ook aantasting van de wetlands waar de vogel broedt en jaagt bedreigt populaties.

Jonge koala's kruipen tegen elkaar aan in de Australian Zoo in Beerwah, Queensland.
Foto van Joel Sartore, National Geogrphic Photo Ark

De koala

(kwetsbaar)
Grootschalige jacht op koala’s in de 19de en 20ste eeuw heeft zijn tol geëist. Nu staat de soort voor nieuwe uitdagingen: klimaatverandering, snelwegen die hun habitat doorkruisen en de soa chlamydia; bij sommige groepen is 100 procent besmet. Vooral bosbranden vormen een bedreiging. Koala’s klimmen zelden uit de eucalyptusbomen – de blaadjes zijn hun voornaamste voedselbron. Veel dieren konden daarom niet ontsnappen aan de branden in Oost-Australië. De hieronder afgebeelde jonge koala’s kruipen tegen elkaar aan in de Australia Zoo in Beerwah, Queensland.

Een karetschildpad, gefotografeerd bij het Australia Zoo Wildlife Hospital.
Foto van Joel Sartore, National Geogrphic Photo Ark

De karetschildpad

(ernstig bedreigd)
Deze zeeschildpad komt voor in subtropische wateren en is een populair doelwit van jagers die het hebben voorzien op de eieren, vlees en zijn schitterende schild. Er zijn op dit moment waarschijnlijk minder dan 25.000 vrouwtjes over. Enkele natuurbeschermingsorganisaties hebben de dieren met gps-tags uitgerust, zodat ze de schildpadden en hun leefpatroon onder water kunnen volgen. 

Dit verhaal verschijnt in de april 2020 editie van National Geographic Magazine.

lees verder

Joel Sartore vereeuwigt dieren voor zijn ‘Photo Ark’

Op zijn intens persoonlijke missie voor National Geographic legt de fotograaf zoveel mogelijk dieren vast als hij kan – voor het te laat is.
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.