Lees meer over een pessimistische visie op de aarde in 2070 in de speciale Earth Day editie van National Geographic Magazine.

Bij bedreigde diersoorten gaat het vaak over panda’s en tijgers; duizenden andere soorten blijven op de achtergrond. De meeste zijn misschien niet schattig of innemend, maar zijn daarom niet minder belangrijk voor het ecosysteem. Van de dertigduizend soorten op de rode lijst is 28 procent reptiel, zoals zes van de zeven soorten zeeschildpadden. Ook het aantal vogels neemt af door klimaatverandering, habitatverlies, roof en pesticiden. In Noord-Amerika zijn in vijftig jaar tijd drie miljard vogels verdwenen. Om het tij te keren, zal er meer aandacht moeten komen voor deze ondergewaardeerde soorten.

De grijze kroonkraan

(bedreigd)
In 35 jaar tijd is het aantal in het wild levende exemplaren van deze kraanvogel gedaald van honderdduizend naar een kleine dertigduizend. De elegante vogel kan een meter lang worden en wordt bejaagd om het vlees en de eieren. Ook aantasting van de wetlands waar de vogel broedt en jaagt bedreigt populaties.

Jonge koalas kruipen tegen elkaar aan in de Australian Zoo in Beerwah Queensland
Jonge koala’s kruipen tegen elkaar aan in de Australian Zoo in Beerwah, Queensland.
Joël Sartore, National Geogrphic Photo Ark

De koala

(kwetsbaar)
Grootschalige jacht op koala’s in de 19de en 20ste eeuw heeft zijn tol geëist. Nu staat de soort voor nieuwe uitdagingen: klimaatverandering, snelwegen die hun habitat doorkruisen en de soa chlamydia; bij sommige groepen is 100 procent besmet. Vooral bosbranden vormen een bedreiging. Koala’s klimmen zelden uit de eucalyptusbomen – de blaadjes zijn hun voornaamste voedselbron. Veel dieren konden daarom niet ontsnappen aan de branden in Oost-Australië. De hieronder afgebeelde jonge koala’s kruipen tegen elkaar aan in de Australia Zoo in Beerwah, Queensland.

Een karetschildpad gefotografeerd bij het Australia Zoo Wildlife Hospital
Een karetschildpad, gefotografeerd bij het Australia Zoo Wildlife Hospital.
Joël Sartore, National Geogrphic Photo Ark

De karetschildpad

(ernstig bedreigd)
Deze zeeschildpad komt voor in subtropische wateren en is een populair doelwit van jagers die het hebben voorzien op de eieren, vlees en zijn schitterende schild. Er zijn op dit moment waarschijnlijk minder dan 25.000 vrouwtjes over. Enkele natuurbeschermingsorganisaties hebben de dieren met gps-tags uitgerust, zodat ze de schildpadden en hun leefpatroon onder water kunnen volgen.

Dit verhaal verschijnt in de april 2020 editie van National Geographic Magazine.