Denemarken gaat 15 miljoen nertsen ruimen na coronabesmetting van mensen

Volgens de Deense overheid blijkt uit nieuw onderzoek dat mensen op nertsenfokkerijen besmet zijn geraakt met het coronavirus en dat alle nertsen op de 1200 fokkerijen in het land afgemaakt moeten worden.

Door Dina Fine Maron
Gepubliceerd 9 nov. 2020 15:35 CET
Denemarken is van plan om alle vijftien miljoen nertsen op de pelsdierhouderijen van het land te ...

Denemarken is van plan om alle vijftien miljoen nertsen op de pelsdierhouderijen van het land te ruimen om de bevolking te beschermen tegen besmetting met het nieuwe coronavirus.

Foto door Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix, AFP, Getty Images

Bijna vierhonderd gevallen van COVID-19 lijken verband te houden met besmette nertsen die op Deense pelsdierhouderijen worden gefokt, zo lieten regeringsbeambten afgelopen vrijdag op een persconferentie weten. Uit de bekendmaking valt op te maken dat overdracht van het virus van nerts op mens vaker voorkomt dan tot nu toe werd gedacht, hoewel het in de meeste van de nieuwe COVID-19-gevallen gaat om mensen die zijn aangestoken door besmette medewerkers van de fokkerijen en hun contacten, niet door besmette nertsen.

Uit voorzorg tegen verdere besmettingen onder mensen willen de Deense autoriteiten nu alle vijftien miljoen nertsen op de circa 1200 pelsdierhouderijen in het land laten ruimen. In totaal zijn op 207 Deense pelsdierhouderijen nertsen met het coronavirus aangetroffen. Het besluit is ingegeven door nieuw onderzoek van het Statens Serum Institut, het Deense ‘RIVM’, waaruit blijkt dat de virusstam die tussen nertsen en mensen wordt uitgewisseld, zich mogelijk dusdanig heeft aangepast dat hij al een zekere immuniteit voor toekomstige vaccins heeft opgebouwd, waardoor de autoriteiten meteen moesten ingrijpen.

Volgens het persbureau Associated Press. verklaarde Magnus Heunicke, de Deense minister van Volksgezondheid en Ouderen, dat uit een genoomanalyse van het virus is gebleken dat de helft van de 783 nieuwe COVID-19-gevallen in het noorden van het land in verband gebracht kunnen worden met de nertsenfokkerij. Deense overheidsfunctionarissen wilden niet meteen reageren op verzoeken van National Geographic om commentaar.

Denemarken behoort samen met China tot ’s werelds grootste producenten van nertsbont, waardoor het ruimen van alle resterende nertsen op de Deense pelsdierhouderijen enorme gevolgen voor de bontindustrie zal hebben. In juni van dit jaarwerd ook in Nederland bekend dat het geplande verbod op de pelsdierhouderij vervroegd zal worden ingevoerd vanwege de vele coronavirus-besmettingen onder nertsen. Ook is uit onderzoek gebleken dat tenminste twee medewerkers van Nederlandse nertsenfokkerijen het coronavirus van de dieren hebben opgelopen. Vóór de pandemie was het plan om de pelsdierhouderij tot 2024 gefaseerd af te bouwen, maar verwacht wordt dat alle fokkerijen in het land nu vóór het begin van 2021 zijn gesloten. China heeft geen enkele verandering voor zijn pelsdierhouderijen aangekondigd.

Op 207 van de bijna 1200 pelsdierhouderijen in Denemarken werden nertsen aangetroffen die waren besmet het coronavirus. In het land zijn al ruim één miljoen nertsen geruimd.

Foto door Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix, AFP, Getty Images

Vatbare soort

In juni maakte de Deense overheid bekend dat er besmette nertsen op pelsdierhouderijen waren ontdekt, maar op dat moment leek het erop dat de nertsen door besmette medewerkers van deze bedrijven waren aangestoken. Destijds werden 11.000 dieren op de besmette fokkerij geruimd. Maar in de afgelopen tijd zijn er op pelsdierhouderijen in Denemarken, Spanje en Nederland miljoenen nertsen geruimd.

Mick Madsen, woordvoerder van Fur Europe, een in Brussel gevestigde koepelorganisatie voor pelsdierhouders en bontfabrikanten, bevestigde het besluit van de Deense overheid om de nertsen te ruimen, maar hij wilde geen commentaar geven op het besluit of op de gevolgen ervan voor zijn bedrijfstak.

Volgens Reed van de CDC kunnen de nertsen door een combinatie van genetische eigenschappen en omgevingsfactoren vatbaar zijn voor besmetting met het coronavirus.

Nertsen van pelsdierhouderijen vertonen niet erg veel genetische diversiteit, wat de overdracht van en ontvankelijkheid voor infectieziekten vergroot,” zegt hij. “Bovendien zitten deze dieren vaak zeer dicht op elkaar, waardoor het virus zich makkelijk kan verspreiden.”

Wildlife Watch is een onderzoeksjournalistiek project van de National Geographic Society en National Geographic Partners, met speciale aandacht voor wildcriminaliteit en de uitbuiting van wilde dieren. Lees meer op natgeo.nl/wildcriminaliteit

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Illegaal verhandelde schubdieren kunnen drager zijn van nauw verwant coronavirus
Dieren
Wereldprimeur: aantal gorilla's in Californische dierentuin testen positief op COVID-19
Dieren
Coronavirus is nekslag voor Nederlandse nertsenfokkerij
Dieren
Werd het coronavirus overgedragen van nerts op mens? Dit is wat we weten.
Dieren
Heropening ‘Tiger King’-park: corona-risico voor grote katten

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.