Hello, Goodbye: dieren op Schiphol

Ook dieren zijn belangrijke klanten voor de KLM. Op Schiphol heeft 
de luchtvaartmaatschappij er zelfs een speciaal hotel voor.

Door Pancras Dijk
foto's van Servaas Neijens
“Er is een groeiend potentieel voor alpaca's in Europa,” stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in ...
“Er is een groeiend potentieel voor alpaca's in Europa,” stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Op farms in Europa worden steeds meer lama-achtigen gehouden, die zeer gewild zijn om hun vacht.
Foto door Servaas Neijens

De Amsterdamse luchthaven Schiphol maakt het drukste jaar in haar honderdjarig bestaan door. Alleen al in de maand augustus namen 6,4 miljoen mensen het vliegtuig. De terminals zijn overvol en voor de paspoortcontrole staan steevast lange rijen.

Op een ochtend in het najaar sla ik niet linksaf de passagiersdrukte in, zoals altijd wanneer ik kom aanrijden, maar rechtsaf, waar KLM Cargo is ­gevestigd. Afgelopen jaar vervoerde de Nederlandse ­luchtvaartmaatschappij 704.840 ton aan vracht. Van bloemen (dagelijks toestellen vol) en vliegtuigonderdelen tot computerchips en reuzenpanda’s.

Ik kom voor de dieren. “We hebben liever niet te veel mensen ­hierbinnen,” zegt Karin Volger van Air France KLM Martinair Cargo, terwijl we van alle kanten door honden- en kattenogen worden aangestaard. “Prikkels proberen we te vermijden.”

De meeste dieren worden vervoerd in een gecombineerd vracht- en passagiersvliegtuig, tijdens het inladen op Schiphol), zodat begeleiders gemakkelijk toezicht kunnen houden.
Foto door Servaas Neijens

Geen dier zal er ooit om hebben gevraagd om van A naar B te worden vervoerd. Maar wij mensen weten wel beter: we sturen onze honden, katten en giraffen naar de verste uithoeken van de planeet. Nog verder soms. Het Moskouse straathondje Laika maakte naam door in 1957 als eerste hond rond de aarde te vliegen. Maar meer dan dertig jaar eerder, in 1924, had een Nederlands rund de wereldprimeur. Stier Nico, die dat jaar per Fokker F3 van Rotterdam naar Parijs reisde, was het eerste zoogdier dat het luchtruim koos. Het indertijd revolutionaire idee om Nico per vliegtuig te sturen, was geboren uit noodzaak. In België heerste mond- en klauwzeer; vervoer over de weg zou de gezondheid van de prijsstier in gevaar brengen. 

Nu worden er jaarlijks alleen al miljoenen siervissen ons land ingevoerd, waarvan een groot deel direct door naar elders wordt gevlogen (in 2013 ­waren het er 23 miljoen). Pallets vol passeren Schiphol. “Vooral in het voorjaar komen er veel binnen. Dan vullen de mensen hun vijver,” zegt ­Bernard de Boer, salesmanager levende have van Air France KLM Martinair Cargo. 

De puppy Gatsby, een Chinese gekuifde naakthond, is een van de vijftienduizend huisdieren die afgelopen jaar het dierenhotel op Schiphol bezochten. “Ook vrachtvervoer kan schattig zijn,” zegt Karin Volger van KLM.
Foto door Servaas Neijens

“De welvaart in China stijgt en de elite heeft Afrika ontdekt. Dat merken we aan het aantal dieren dat hier passeert.”

door Gerald Bergkamp, directeur dierentransport

In een grote loods vlak naast het platform waar de vliegtuigen worden ­geladen en gelost, heeft KLM een dierenhotel ingericht – volgens de vliegmaatschappij zelf het grootste en modernste ter wereld. Al is dat ­moderne lastig te zien: hokken blijven hokken. Op een oplegger net buiten de toegangspoort staat een houten kist met een tiental alpaca’s. Ze zijn net aangekomen uit Chili en reizen dadelijk door naar een fokker in Duitsland. Ze hebben een sjaaltje om hun lange hals, ter bescherming tegen de West-Europese najaarskou. 

Voor ze verder mogen, moeten ze door de keuring. Inspecteurs van de ­Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren alle dieren die het land in- en uitgaan. Behalve de algemene gezondheidstoestand van de dieren – meestal steeksproefsgewijs –, controleren ze vooral de bijgeleverde papieren. Alleen als het transport volledig is gedocumenteerd, accepteert Air France KLM Martinair Cargo de vervoersopdracht. “Bij elk dier willen we de documenten zien. Twijfelen we over de herkomst of de bestemming, dan gaat het transport niet door”, zegt ook Gerald Bergkamp, directeur dierentransport. Als particulier een huisdier voor vervoer aanbieden, kan dan ook niet: het dierenhotel werkt alleen samen met gespecialiseerde expeditiebedrijven die ervaring hebben met de vereiste papieren rompslomp.

Zieke dieren die binnenkomen (een hond met hondsdolheid, bijvoorbeeld) gaan ofwel in quarantaine of de NVWA besluit tot euthanasie. Hoe vaak dat gebeurt, wil de NVWA niet zeggen. Vaak dient Schiphol (net als voor menselijke passagiers) als transitluchthaven, bijvoorbeeld voor dieren die naar Chinese dierentuinen worden overgebracht. “De welvaart in China stijgt en de elite heeft Afrika ontdekt. Dat merken we aan het aantal dieren dat hier passeert.” 

Een staf van meer dan dertig man bemant het dierenhotel op de luchthaven Schiphol. Jaarlijks verblijven er vijftienduizend huisdieren, negenduizend paarden en talloze andere diersoorten in het hotel, op weg van of naar een bestemming elders ter wereld.
Foto door Servaas Neijens

Alle dieren die langer dan twee uur in transit moeten wachten, worden er opgevangen. Het hotel heeft zelfs een eigen hondenuitlaatservice: verzorgers die met de dieren een rondje om het parkeerterrein lopen. Er zijn weinig soorten die de hotelmedewerkers de afgelopen jaren niet hebben zien passeren. Van de meeste kijken ze niet meer op, een enkele uitzondering daargelaten. Op de dag dat ik er ben, heerst er een lichte opwinding: die avond komt er een reuzenpanda. Het dier was in bruikleen bij een Oostenrijkse dierentuin en gaat nu terug naar China. 

In de vele hokken die links en rechts staan opgesteld, zie ik echter vooral huisdieren. Veel raspuppy’s en -kittens, afkomstig van fokkers en nu op weg naar een handelaar of een nieuw baasje. Jaarlijks zijn het er vijftienduizend.

Ik loop nog eens langs de hondjes. Op een hoop versnipperde kranten zit Gatsby,
een Chinese gekuifde naakthond met een hangend oortje en een koddig jasje aan. Straks mag hij een rondje over het parkeerterrein. Morgen zal zijn baasje hem op een luchthaven in de Verenigde Staten opwachten. 

Bovenstaande reportage verscheen in het novembernummer 2016 van NatGeo Magazine.

Intussen kwamen ook twee reuzenpanda’s uit China aan op Schiphol! Lees hier meer.

Een speciale hotelgast: Fu Bao. In 2013 kwam ze ter wereld in de Oostenrijkse dierentuin Schönbrunn. Volgens afspraak met de Chinese overheid reisde ze eind 2015 via Schiphol naar Chengdu in China. Onderweg kon de 55 kilo zware reuzenpanda beschikken over twintig kilo bamboe.
Foto door Servaas Neijens
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Dieren
Pandagekte: een korte geschiedenis
Dieren
Droompaar moet Nederlandse harten veroveren
Dieren
Verzorgers verkleden zich als panda om jong te trainen
Dieren
Waarom hebben deze apen een groot kleurig achterste?
Dieren
Nog nooit zagen we de kop van een tyrannosaurus zo goed

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.