Droompaar moet Nederlandse harten veroveren

Onder grote belangstelling zijn woensdagavond de reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen in Nederland aangekomen.

Foto's Van Servaas Neijens
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:52 CET
Foto van Servaas Neijens

Honderden genodigden en journalisten uit binnen- en buitenland wachtten de dieren op luchthaven Schiphol op. Indmiddels zijn ze, na een medische en administratieve check, per vrachtwagen naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen gebracht. Daar gingen ze meteen in quarantaine. Het is nog onduidelijk wanneer de twee voor het eerst voor het publiek te zien zijn. 

De panda's komen uit het fokcentrum Wolong in het Chinese Chengdu. Ze blijven Chinees eigendom en ook eventuele nakomelingen moeten na een paar jaar weer naar China. 

Honderden journalisten en genodigden wachtten de panda's op op luchthaven Schiphol.
Foto van Servaas Neijens

Ouwehands betaalt een miljoen euro per jaar voor de bruikleen van het mannetje Xing Ya (‘Elegante Ster’) en het vrouwtje Wu Wen (‘Mooie, Krachtige Wolk’). Zeventig procent van dat bedrag gaat naar bescherming van het leefgebied van de panda’s, zegt Christiaan van der Hoeven van het WNF, dat daarbij een adviserende rol heeft. Dankzij projecten van onder meer het WNF gaat het tegenwoordig veel beter met de reuzenpanda in het wild. De huidige inspanningen van het Giant Panda Conservation Project zijn er vooral op gericht om verschillende kleine leefgebieden met elkaar te verbinden, zodat de populaties genetisch gezond blijven. 

Directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark benadrukt dat zijn dierentuin zestien jaar bezig is geweest met het verkrijgen van de panda’s. Uiteindelijk werd de bruikleen in 2016 beklonken, tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

De dierentuin is zestien jaar bezig geweest met het verkrijgen van de panda's.
Foto van Servaas Neijens

“We vieren hier een nieuw hoofdstuk in de Chinees-Nederlandse vriendschap.”

door Chinese ambassadeur Wu

De Chinese ambassadeur Wu noemt de panda’s een symbool van de goede betrekkingen tussen de Volksrepubliek en Nederland. Hij bedankt de KLM voor het veilige vervoer van de dieren. “We vieren hier een nieuw hoofdstuk in de Chinees-Nederlandse vriendschap.”

KLM-topman Pieter Elbers was in 2012 in Wolong. “Daarom begrijp ik de passie van Marcel Boekhoorn.” Boekhoorn, eigenaar van Ouwehands en de drijvende kracht achter de komst van de panda's, betoont zich extreem verheugd. “Vandaag komt een droom uit. We mogen twee panda's aan u presenteren. Een droompaar.” Hij noemt ze “symbolen van vrede en natuurbehoud (...) die alle harten in Nederland zullen veroveren.”

De Chinese ambassadeur Wu noemt de panda's een symbool van de goede betrekkingen tussen de Volksrepubliek en Nederland.
Foto van Pancras Dijk

In de tweede helft van de jaren '80 logeerden gedurende de zomermaanden twee reuzenpanda's in Safaripark Beekse Bergen nabij Hilvarenbeek, maar daarna is in Nederland geen reuzenpanda meer te zien geweest. Wel passeerde er af en toe een het Animal Hotel op Schiphol, een belangrijk knooppunt in het luchtvervoer van dieren. Afgelopen jaar nog verhuisde een jonge reuzenpanda, de 2-jarige Fu Hu, van de Oostenrijkse Schönbrunn-dierentuin via de Amsterdamse luchthaven terug naar China. 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.