Fotoserie: 12x een nieuwe kijk op verhalen vertellen

Deze vrouwelijke National Geographic-fotografen laten hun licht schijnen over het belang van diversiteit in de verhalen die worden verteld.dinsdag 21 augustus 2018

Sinds 1888 deelt National Geographic de wereld met haar lezers, maar deze verhalen worden gevormd door degenen die ze vertellen – en traditioneel zijn deze gezichtspunten altijd blank en mannelijk geweest.

Susan Goldberg, hoofdredactrice van de internationale editie van het magazine, licht National Geographics behoefte toe om zichzelf in een recent nummer over ras onder de loep te nemen. “Het doet pijn om de vreselijke verhalen uit het verleden van het tijdschrift met de lezer te delen. Maar toen we besloten ons aprilnummer aan het onderwerp ras te besteden, vonden we dat we ons eigen verleden moesten bestuderen voordat we onze journalistieke blik op anderen richtten.” Met dat doel vroeg National Geographic een vooraanstaand historicus om de verslaggeving van het tijdschrift te onderzoeken.

Dat onderzoek leverde talloze aanknopingspunten voor verdere groei op en heeft tot concrete veranderingen geleid. In 2017 werd 47 procent van de beurzen van de National Geographic Society aan vrouwen toegekend, aldus Cheryl Zook, directeur van het Expand the Field-initiatief van de Society; Courtney Monroe, directeur van National Geographic Global Networks, zegde toe om vóór 2020 een evenwicht tussen mannen en vrouwen te bereiken; en ook de samenstelling van de fotografen van het Magazine is aan het veranderen. “Het is verfrissend, verrijkend en vaak verrassend om dingen vanuit een ander gezichtspunt te bekijken dan dat van jezelf,” zegt Sarah Leen, directeur fotografie van het National Geographicmagazine.

Ruim een eeuw nadat het tijdschrift de eerste foto van een fotografe plaatste, laten de nieuwe stemmen van National Geographic hun licht schijnen over het belang van diversiteit in de journalistiek, en over de vraag wat zij in hun foto’s aan de wereld willen meedelen en wat aankomende fotografen zouden moeten weten.

“Fotografie is een instrument waarmee stereotypen doorbroken en sociale kwesties verkend kunnen worden, met name genderkwesties. Ik ben Saoedische, en de intieme verhalen binnen mijn gemeenschap zijn voor anderen niet toegankelijk, dus besloot ik ze door middel van foto’s te verkennen en te openbaren. Het belangrijkste daarbij is dat ik wil dat elk beeld vragen oproept, waardoor mensen nieuwsgierig worden en meer willen weten.”
Foto van Tasneem Alsultan
“Ik ben opgegroeid met de angst dat mijn gezichtspunt niet het juiste gezichtspunt was, bang dat alles wat ik wist en fotografeerde minder waard was. Toen ik me op de fotografie stortte, leek geen van de fotografen die ik bestudeerde op mij. Maar mijn hoop en visie voor het werk dat ik wilde doen, waren groter dat die angsten en zorgen. Ik ontdekte dat het bekijken van de wereld vanuit een ander perspectief heel waardevol was – dat mijn ideeën geen weerspiegeling hoefden te zijn van de verhalen die vóór mij werden verteld.”
Foto van Hannah Reyes Morales, National Geographic

Lees ook: Racisme: National Geographic kijkt in de spiegel

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com op 2 juli 2018 en werd op 17 augustus 2018 geactualiseerd.

Lees meer