Spectaculaire foto’s van actieve vulkanen in de wereld

Als vurige getuigen van de kracht van de aarde helpen vulkanen wetenschappers om inzicht te krijgen in de interne structuur van onze planeet en in de wijze waarop uitbarstingen het leven hebben vormgegeven.

Door Maya Wei-Haas
Gepubliceerd 25 sep. 2019 16:01 CEST

Niets maakt de interne kracht van de aarde zó zichtbaar als vulkaanuitbarstingen – van reusachtige aszuilen tot rivieren van gesmolten gesteente.

Deze actieve vulkanen in de wereld zijn zowel op land als in zee te vinden, waarbij op een willekeurige dag tientallen kraters tegelijkertijd actief zijn. Hun oprispingen van gesmolten gesteente hebben het aardoppervlak vormgegeven, kraters uitgehold, bergen opgeworpen en lavastromen uitgebraakt die in kale woestenijen zijn gestold.

Vulkanen hebben het leven op aarde mede gevormd. Bij elke uitbarsting worden nieuwe voedingsstoffen vanuit de diepte van onze planeet over het aardoppervlak verspreid. Overal ter wereld worden verse lagen van gestold gesteente tot vruchtbare bodem verbrokkeld, waarop nieuw leven gedijt. Maar bij hun gewelddadige uitbarstingen kunnen ze in één reusachtige explosie hele landschappen wegvagen. Daarmee zijn ze grimmige herinneringen aan de kwetsbaarheid van het leven.

Elke vulkaan is weer anders, en op deze foto’s is hun spectaculaire verscheidenheid vastgelegd. Sommige barsten uit in een geweldige explosie, uit anderen borrelt gestaag vloeibare lava op. Door elke oprisping, trilling en explosie van deze geologische reuzen te registreren en te bestuderen, hopen onderzoekers het verleden ervan te ontcijferen en zich toekomstscenario’s voor onze planeet voor te stellen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

lees verder

Dit is nu (weer) de grootste vulkaan op aarde

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
De Mount St. Helens ligt op de verkeerde plek. En nu weten we waarschijnlijk waarom.
Ruimte
Bijzondere vulkanische bult op de maan gevonden
Ruimte
Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019
Wetenschap
Azteekse bronnen wijzen op verborgen risico aardbevingen
Wetenschap
Bizarre ‘matroesjka’-diamant binnenin andere diamant gevonden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.