Vierhonderd jaar lang leed de Sinabung in het westen van Indonesi een sluimerend bestaan voordat hij in augustus 2010 uitbarstte Sindsdien herinneren zijn woedeaanvallen  zoals deze in april 2015  ons aan zijn ligging op de Ring van Vuur Dit gebied van onder elkaar schuivende aardschollen loopt rond de Stille Oceaan en omvat 75 procent van alle actieve vulkanen op aarde

Niets maakt de interne kracht van de aarde zó zichtbaar als vulkaanuitbarstingen – van reusachtige aszuilen tot rivieren van gesmolten gesteente.

Deze actieve vulkanen in de wereld zijn zowel op land als in zee te vinden, waarbij op een willekeurige dag tientallen kraters tegelijkertijd actief zijn. Hun oprispingen van gesmolten gesteente hebben het aardoppervlak vormgegeven, kraters uitgehold, bergen opgeworpen en lavastromen uitgebraakt die in kale woestenijen zijn gestold.

Vulkanen hebben het leven op aarde mede gevormd. Bij elke uitbarsting worden nieuwe voedingsstoffen vanuit de diepte van onze planeet over het aardoppervlak verspreid. Overal ter wereld worden verse lagen van gestold gesteente tot vruchtbare bodem verbrokkeld, waarop nieuw leven gedijt. Maar bij hun gewelddadige uitbarstingen kunnen ze in één reusachtige explosie hele landschappen wegvagen. Daarmee zijn ze grimmige herinneringen aan de kwetsbaarheid van het leven.

Elke vulkaan is weer anders, en op deze foto’s is hun spectaculaire verscheidenheid vastgelegd. Sommige barsten uit in een geweldige explosie, uit anderen borrelt gestaag vloeibare lava op. Door elke oprisping, trilling en explosie van deze geologische reuzen te registreren en te bestuderen, hopen onderzoekers het verleden ervan te ontcijferen en zich toekomstscenario’s voor onze planeet voor te stellen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com