In het voorbije decennium hebben National Geographic-fotografen op hun visuele reizen naar alle uithoeken van de wereld voor zowel onze printedities als digitale uitgaven ruim 21 miljoen foto’s geproduceerd. Terwijl de ‘jaren tien’ ten einde liepen, selecteerden de internationale redacteuren van National Geographic vijftien foto’s van veertien verschillende fotografen die de afgelopen tien jaar het best verbeelden.

Vervolgens vroegen ze het publiek in een Instagram Story op @natgeo om daaruit de vijf allerbeste foto’s te kiezen. De top-5 weerspiegelt het brede scala van National Geographic reportages, met een nadruk op de wereld van de natuur: het hartverscheurende verhaal van een uitstervende neushoornsoort; de verbazingwekkende manier waarop de kolibrie zich voedt; een beer die in een spectaculair Amerikaans landschap een bizon verorbert en andere aaseters verjaagt; Alex Honnold die, 762 meter boven de grond en zonder hulpmiddelen, zijn verbluffende beklimming van de rotswand El Capitán in het Yosemite National Park waagde; en het gezicht van een overleden vrouw dat kort daarna getransplanteerd zou worden op het gezicht van een andere vrouw, die een tweede kans op een normaal leven wilde.

Het is altijd lastig om ergens het ‘beste’ uit te kiezen, en als jouw favoriete foto’s niet in deze top-5 staan, kun je ook onze beste reisfoto’s, ruimtefoto’s en dierenfoto’s van het jaar 2019 bekijken.

En zoals altijd: bedankt voor het volgen en lezen van National Geographic!

Volg ons op Instragam @natgeonl

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

RIVERSIDE Californi  Dus je wilt dat wij een etensbord voor kolibries maken Ten behoeve van een artikel en een video voor de National Geographic van juli 2017 over baanbrekend onderzoek naar kolibries ging de in Berkeley Californi wonende fotograaf Anand Varma gefascineerd de uitdaging aan om de vliegensvlugge tongbewegingen van de vogeltjes vast te leggen Hij ontdekte een plaatselijk bedrijfje voor de vervaardiging van wetenschappelijk glaswerk en stelde de werknemers een ongebruikelijke vraag Hij wilde een minuscuul glazen schoteltje met daarin nectar ophangen om de vogeltjes in deze verbluffende foto een Annakolibrie te kunnen fotograferen terwijl ze de nectar door een opening aan n zijde opzogen Het moeilijkste aan de opname was om de kolibrie ervan te overtuigen zijn snavel door dat ringetje te steken vertelt Varma Voor de duidelijkheid geen enkele kolibrie raakte gewond of zo te zien gestresst bij het maken van de fotos
RIVERSIDE, Californië | “Dus je wilt dat wij een etensbord voor kolibries maken?” Ten behoeve van een artikel en een video voor de National Geographic van juli 2017, over baanbrekend onderzoek naar kolibries, ging de in Berkeley, Californië, wonende fotograaf Anand Varma gefascineerd de uitdaging aan om de vliegensvlugge tongbewegingen van de vogeltjes vast te leggen. Hij ontdekte een plaatselijk bedrijfje voor de vervaardiging van wetenschappelijk glaswerk en stelde de werknemers een ongebruikelijke vraag. Hij wilde een minuscuul glazen schoteltje met daarin nectar ophangen om de vogeltjes (in deze verbluffende foto een Anna-kolibrie) te kunnen fotograferen terwijl ze de nectar door een opening aan één zijde opzogen. “Het moeilijkste aan de opname was om de kolibrie ervan te overtuigen zijn snavel door dat ringetje te steken,” vertelt Varma. Voor de duidelijkheid: geen enkele kolibrie raakte gewond of zo te zien gestresst bij het maken van de foto’s.
Anand Varma

GRAND TETON NATIONAL PARK Wyoming  De Britse fotograaf Charlie Hamilton James werd in 2014 voor een opdracht naar Wyoming gestuurd waar hij gefascineerd raakte door het dierenleven in het gebied en zelfs tijdelijk met zijn gezin in Jackson Hole neerstreek In samenwerking met de National Park Service plaatste hij een cameraval die op afstand kon worden bediend en met behulp van bewegingssensoren het komen en gaan van wilde dieren rond een dumpplaats voor kadavers in het Grand Teton National Park vastlegde De plek waar kadavers van dieren werden neergelegd die bij aanrijdingen waren gedood lag ver verwijderd van toeristische trekpleisters dus de dieren die hier naar aas kwamen zoeken deden wat ze in de wilde natuur ook doen De camera legde dit volwassen grizzlymannetje bij het karkas van een bizon vast Dat is het mooie van de meeste cameravallen zegt Kathy Moran plaatsvervangend hoofdredacteur van de fotoredactie van National Geographic Je richt een podium in maar je weet nooit wie er in het toneelstuk komt opdagen
GRAND TETON NATIONAL PARK, Wyoming | De Britse fotograaf Charlie Hamilton James werd in 2014 voor een opdracht naar Wyoming gestuurd, waar hij gefascineerd raakte door het dierenleven in het gebied en zelfs tijdelijk met zijn gezin in Jackson Hole neerstreek. In samenwerking met de National Park Service plaatste hij een cameraval, die op afstand kon worden bediend en met behulp van bewegingssensoren het komen en gaan van wilde dieren rond een dumpplaats voor kadavers in het Grand Teton National Park vastlegde. De plek waar kadavers van dieren werden neergelegd die bij aanrijdingen waren gedood, lag ver verwijderd van toeristische trekpleisters, dus de dieren die hier naar aas kwamen zoeken, deden wat ze in de wilde natuur ook doen. De camera legde dit volwassen grizzlymannetje bij het karkas van een bizon vast. “Dat is het mooie van de meeste cameravallen,” zegt Kathy Moran, plaatsvervangend hoofdredacteur van de fotoredactie van National Geographic. “Je richt een podium in, maar je weet nooit wie er in het toneelstuk komt opdagen.”
Charlie Hamilton James
NATIONAAL PARK YOSEMITE Californi  In de tien jaar voordat Alex Honnold zijn beroemde free solobeklimming van de rotswand El Capitn in het Yosemite National Park ondernam de snelste beklimming van de beroemdste rotswand op aarde zonder touwen had fotograaf Jimmy Chin vaak met Honnold geklommen Als een van de leden van het team dat de beklimming van Honnold in juni 2017 filmde voor de National Geographicdocumentaire Free Solo dwong Chin zichzelf om zich te blijven concentreren terwijl zijn vriend op een hoogte van bijna achthonderd meter boven de aarde zijn laatste hand en voetbewegingen overwoog Er kon niet mr op het spel staan dan op dat moment vertelt Chin Het staat voor het bereiken van het onmogelijke het sublieme perfectie Lees verder op natgeonlfreesolo
NATIONAAL PARK YOSEMITE, Californië | In de tien jaar voordat Alex Honnold zijn beroemde ‘free solo’-beklimming van de rotswand El Capitán in het Yosemite National Park ondernam (de snelste beklimming van de beroemdste rotswand op aarde, zonder touwen), had fotograaf Jimmy Chin vaak met Honnold geklommen. Als een van de leden van het team dat de beklimming van Honnold in juni 2017 filmde voor de National Geographic-documentaire Free Solo dwong Chin zichzelf om zich te blijven concentreren terwijl zijn vriend op een hoogte van bijna achthonderd meter boven de aarde zijn laatste hand- en voetbewegingen overwoog. “Er kon niet méér op het spel staan dan op dat moment,” vertelt Chin. “Het staat voor het bereiken van het onmogelijke, het sublieme: perfectie.” Lees verder op natgeo.nl/freesolo
Jimmy Chin
Katie Stubblefield verloor als achttienjarige haar gezicht Toen ze drie jaar later in 2017 een nieuw gezicht kreeg was ze de veertigste persoon ter wereld waarbij een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd National GeographicfotografenMaggie Steber en Lynn Johnson volgden de transplantatie voor een geweldig verhaaldat in september 2018 de cover van het magazine haaldeJohnson maakte deze foto nadat chirurgen het gezicht van orgaandonor Adrea Schneider hadden verwijderd Je gaat je hierdoor vragen stellen over alles wat we weten en denken over identiteit zei ze er achteraf over Dit is niet alleen maar weefsel Dit is een mens
Katie Stubblefield verloor als achttienjarige haar gezicht. Toen ze drie jaar later, in 2017, een nieuw gezicht kreeg, was ze de veertigste persoon ter wereld waarbij een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd. National Geographic-fotografen Maggie Steber en Lynn Johnson volgden de transplantatie voor een geweldig verhaal dat in september 2018 de cover van het magazine haalde. Johnson maakte deze foto nadat chirurgen het gezicht van orgaandonor Adrea Schneider hadden verwijderd. “Je gaat je hierdoor vragen stellen over alles wat we weten en denken over identiteit,” zei ze er achteraf over. “Dit is niet alleen maar weefsel. Dit is een mens.”
Lynn Johnson