Ontroering, triomf, verwondering: De 5 mooiste foto’s van het decennium
Dit zijn de vijf populairste National Geographic foto’s van de afgelopen tien jaar, uitgekozen door onze kijkers.

Een verzorger troost Sudan, het laatste witte neushoornmannetje op aarde, vlak voordat het dier in maart 2018 stierf. Fotograaf Ami Vitale maakte in 2009 voor het eerst kennis met Sudan en legde zich daarna toe op het vastleggen van het lot van deze ondersoort. De witte neushoorn is bijna uitgestorven doordat stropers uit zijn op de hoorn van de dieren. Er zijn alleen nog twee vrouwtjes over en wetenschappers stellen alles in het werk om de populatie van deze neushoorns weer nieuw leven in te blazen via in vitro fertilisatie.
In het voorbije decennium hebben National Geographic-fotografen op hun visuele reizen naar alle uithoeken van de wereld voor zowel onze printedities als digitale uitgaven ruim 21 miljoen foto’s geproduceerd. Terwijl de ‘jaren tien’ ten einde liepen, selecteerden de internationale redacteuren van National Geographic vijftien foto’s van veertien verschillende fotografen die de afgelopen tien jaar het best verbeelden.
Vervolgens vroegen ze het publiek in een Instagram Story op @natgeo om daaruit de vijf allerbeste foto’s te kiezen. De top-5 weerspiegelt het brede scala van National Geographic reportages, met een nadruk op de wereld van de natuur: het hartverscheurende verhaal van een uitstervende neushoornsoort; de verbazingwekkende manier waarop de kolibrie zich voedt; een beer die in een spectaculair Amerikaans landschap een bizon verorbert en andere aaseters verjaagt; Alex Honnold die, 762 meter boven de grond en zonder hulpmiddelen, zijn verbluffende beklimming van de rotswand El Capitán in het Yosemite National Park waagde; en het gezicht van een overleden vrouw dat kort daarna getransplanteerd zou worden op het gezicht van een andere vrouw, die een tweede kans op een normaal leven wilde.
Het is altijd lastig om ergens het ‘beste’ uit te kiezen, en als jouw favoriete foto’s niet in deze top-5 staan, kun je ook onze beste reisfoto’s, ruimtefoto’s en dierenfoto’s van het jaar 2019 bekijken.
En zoals altijd: bedankt voor het volgen en lezen van National Geographic!
Volg ons op Instragam @natgeonl
Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com
Katie Stubblefield verloor als achttienjarige haar gezicht. Toen ze drie jaar later, in 2017, een nieuw gezicht kreeg, was ze de veertigste persoon ter wereld waarbij een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd. National Geographic-fotografen Maggie Steber en Lynn Johnson volgden de transplantatie voor een geweldig verhaal dat in september 2018 de cover van het magazine haalde.
Johnson maakte deze foto nadat chirurgen het gezicht van orgaandonor Adrea Schneider hadden verwijderd. “Je gaat je hierdoor vragen stellen over alles wat we weten en denken over identiteit,” zei ze er achteraf over. “Dit is niet alleen maar weefsel. Dit is een mens.”