Ontroering, triomf, verwondering: De 5 mooiste foto’s van het decennium

Dit zijn de vijf populairste National Geographic foto’s van de afgelopen tien jaar, uitgekozen door onze kijkers.

Door David Lindsey
Gepubliceerd 3 jan. 2020 14:35 CET
Een verzorger troost Sudan, het laatste witte neushoornmannetje op aarde, vlak voordat het dier in maart ...

Een verzorger troost Sudan, het laatste witte neushoornmannetje op aarde, vlak voordat het dier in maart 2018 stierf. Fotograaf Ami Vitale maakte in 2009 voor het eerst kennis met Sudan en legde zich daarna toe op het vastleggen van het lot van deze ondersoort. De witte neushoorn is bijna uitgestorven doordat stropers uit zijn op de hoorn van de dieren. Er zijn alleen nog twee vrouwtjes over en wetenschappers stellen alles in het werk om de populatie van deze neushoorns weer nieuw leven in te blazen via in vitro fertilisatie.

Foto door Ami Vitale

In het voorbije decennium hebben National Geographic-fotografen op hun visuele reizen naar alle uithoeken van de wereld voor zowel onze printedities als digitale uitgaven ruim 21 miljoen foto’s geproduceerd. Terwijl de ‘jaren tien’ ten einde liepen, selecteerden de internationale redacteuren van National Geographic vijftien foto’s van veertien verschillende fotografen die de afgelopen tien jaar het best verbeelden.

Vervolgens vroegen ze het publiek in een Instagram Story op @natgeo om daaruit de vijf allerbeste foto’s te kiezen. De top-5 weerspiegelt het brede scala van National Geographic reportages, met een nadruk op de wereld van de natuur: het hartverscheurende verhaal van een uitstervende neushoornsoort; de verbazingwekkende manier waarop de kolibrie zich voedt; een beer die in een spectaculair Amerikaans landschap een bizon verorbert en andere aaseters verjaagt; Alex Honnold die, 762 meter boven de grond en zonder hulpmiddelen, zijn verbluffende beklimming van de rotswand El Capitán in het Yosemite National Park waagde; en het gezicht van een overleden vrouw dat kort daarna getransplanteerd zou worden op het gezicht van een andere vrouw, die een tweede kans op een normaal leven wilde.

Het is altijd lastig om ergens het ‘beste’ uit te kiezen, en als jouw favoriete foto’s niet in deze top-5 staan, kun je ook onze beste reisfoto’sruimtefoto’s en dierenfoto’s van het jaar 2019 bekijken.

En zoals altijd: bedankt voor het volgen en lezen van National Geographic!

Volg ons op Instragam @natgeonl

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

RIVERSIDE, Californië | “Dus je wilt dat wij een etensbord voor kolibries maken?” Ten behoeve van een artikel en een video voor de National Geographic van juli 2017, over baanbrekend onderzoek naar kolibries, ging de in Berkeley, Californië, wonende fotograaf Anand Varma gefascineerd de uitdaging aan om de vliegensvlugge tongbewegingen van de vogeltjes vast te leggen. Hij ontdekte een plaatselijk bedrijfje voor de vervaardiging van wetenschappelijk glaswerk en stelde de werknemers een ongebruikelijke vraag. Hij wilde een minuscuul glazen schoteltje met daarin nectar ophangen om de vogeltjes (in deze verbluffende foto een Anna-kolibrie) te kunnen fotograferen terwijl ze de nectar door een opening aan één zijde opzogen. “Het moeilijkste aan de opname was om de kolibrie ervan te overtuigen zijn snavel door dat ringetje te steken,” vertelt Varma. Voor de duidelijkheid: geen enkele kolibrie raakte gewond of zo te zien gestresst bij het maken van de foto’s.
Foto door Anand Varma
Kijk hoe kolibries vliegen en drinken in slow motion
GRAND TETON NATIONAL PARK, Wyoming | De Britse fotograaf Charlie Hamilton James werd in 2014 voor een opdracht naar Wyoming gestuurd, waar hij gefascineerd raakte door het dierenleven in het gebied en zelfs tijdelijk met zijn gezin in Jackson Hole neerstreek. In samenwerking met de National Park Service plaatste hij een cameraval, die op afstand kon worden bediend en met behulp van bewegingssensoren het komen en gaan van wilde dieren rond een dumpplaats voor kadavers in het Grand Teton National Park vastlegde. De plek waar kadavers van dieren werden neergelegd die bij aanrijdingen waren gedood, lag ver verwijderd van toeristische trekpleisters, dus de dieren die hier naar aas kwamen zoeken, deden wat ze in de wilde natuur ook doen. De camera legde dit volwassen grizzlymannetje bij het karkas van een bizon vast. “Dat is het mooie van de meeste cameravallen,” zegt Kathy Moran, plaatsvervangend hoofdredacteur van de fotoredactie van National Geographic. “Je richt een podium in, maar je weet nooit wie er in het toneelstuk komt opdagen.”
NATIONAAL PARK YOSEMITE, Californië | In de tien jaar voordat Alex Honnold zijn beroemde ‘free solo’-beklimming van de rotswand El Capitán in het Yosemite National Park ondernam (de snelste beklimming van de beroemdste rotswand op aarde, zonder touwen), had fotograaf Jimmy Chin vaak met Honnold geklommen. Als een van de leden van het team dat de beklimming van Honnold in juni 2017 filmde voor de National Geographic-documentaire Free Solo dwong Chin zichzelf om zich te blijven concentreren terwijl zijn vriend op een hoogte van bijna achthonderd meter boven de aarde zijn laatste hand- en voetbewegingen overwoog. “Er kon niet méér op het spel staan dan op dat moment,” vertelt Chin. “Het staat voor het bereiken van het onmogelijke, het sublieme: perfectie.” Lees verder op natgeo.nl/freesolo
Foto door Jimmy Chin

Katie Stubblefield verloor als achttienjarige haar gezicht. Toen ze drie jaar later, in 2017, een nieuw gezicht kreeg, was ze de veertigste persoon ter wereld waarbij een gezichtstransplantatie werd uitgevoerd. National Geographic-fotografen Maggie Steber en Lynn Johnson volgden de transplantatie voor een geweldig verhaal dat in september 2018 de cover van het magazine haalde.

Johnson maakte deze foto nadat chirurgen het gezicht van orgaandonor Adrea Schneider hadden verwijderd. “Je gaat je hierdoor vragen stellen over alles wat we weten en denken over identiteit,” zei ze er achteraf over. “Dit is niet alleen maar weefsel. Dit is een mens.”

Foto door Lynn Johnson

kijk verder

De levensveranderende les van een neushoorn

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Meer dan 130 jaar na zijn ontdekking is deze mot eindelijk levend op de foto gezet
Geschiedenis en Cultuur
Binnen in het Capitool: ‘Dit was een dieptepunt voor Amerika’
Fotografie
De beste wetenschapsfoto's van 2020
Fotografie
Dit zijn de historische momenten die 2020 hebben gevormd

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.