Bekijk onze favoriete ruimtefoto's van 2019
Exploderende sterren, een gigantisch zwart gat en talloze planeten zijn te zien op onze selectie van de prachtigste kosmische plaatjes van dit jaar.
Gepubliceerd 3 dec. 2019 14:46 CET

Op deze foto in valse kleuren uit januari is een restant van een supernova te zien op zo'n 20.000 lichtjaar afstand van ons in het noordelijke sterrenbeeld Sagitta, oftewel Pijl. De afbeelding werd gemaakt op basis van gegevens van infrarode en röntgenstraling, opgevangen door verschillende telescopen in de ruimte en op aarde.
Foto door NASA, JPL Cal-tech, cxc, Esa, Nrao, J. Rho SETI InstituteAmateurwetenschapper Kevin Gill creëerde deze bijzondere opname van ‘Jet N6’, een straalstroomgebied in het noordelijk halfrond van Jupiter, met behulp van ruw beeldmateriaal van NASA’s ruimtesonde Juno. Juno verzamelde deze data op 12 februari toen de sonde voor de 18e keer vlak langs de reuzenplaneet vloog.
Foto door NASA, JPLOp een in maart genomen foto creëert laserlicht een kunstmatige volgster (guide star) voor de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili. Met deze techniek wordt het vervagende effect van de dampkring van de aarde gecorrigeerd, en kunnen scherpere foto's worden gemaakt van sterren en andere objecten in de verre ruimte.
Foto door S. Stroebele, EsoOp 10 april schreef de Event Horizon Telescope geschiedenis door de publicatie van de eerste opname van de uiterste rand van een zwart gat, waarop het supermassieve ruimteobject in het centrum van sterrenstelsel M87 zich aftekent. Het zwarte gat is 6,5 miljard keer zwaarder dan onze zon.
Foto door Event Horizon Telescope Collaboration, EsoOp 12 mei maakte Marsrover Curiosity van Nasa deze selfie. Het beeld is een panorama-overzicht, samengesteld uit 57 losse opnames die werden gemaakt met een camera aan het uiteinde van de robotarm van de rover.
Foto door NASA, JPL Cal-tech, MsssOp deze mozaïek-opname met verbeterde kleuren is Daphnis te zien, een van de manen in de ringen van Saturnus, die drie golven veroorzaakt aan de rand van een gat in de ring. Dit beeld maakt deel uit van een serie die werd samengesteld door de inmiddels verloren gegane ruimtesonde Cassini. De beelden uit de serie leveren gezamenlijk nieuwe informatie op over de ringen van Saturnus, zo maakten astronomen op 14 juni bekend in het vakblad Science.
Foto door Image Mosaic by NASA, JPL Cal-tech, Space Science InsituteNASA-astronaut Christina Koch gebruikte een lange sluitertijd voor deze prachtige foto van de aarde tegen een achtergrond van draaiende sterren terwijl het Internationaal ruimtestation ISS in juli boven Namibië richting de Rode Zee vloog.
In augustus maakte de Europese Zuidelijke Sterrenwacht deze kleurige opname van de sliertige wolk Sharpless 2-296, die de ‘vleugels’ vormt van een jong sterrenstelsel dat ook wel de Seagull Nebula (Meeuw-nevel) wordt genoemd.
Foto door Eso, vphas+ Team, N.J. Wright Keele UniversityOrkaan Dorian raasde over de Bahama's in september. Het was een van de krachtigste Atlantische stormgebieden die ooit officieel werd geregistreerd. De Sentinel-3 satelliet van het Copernicus-project van de ESA (Europese Ruimtevaartorganisatie) was op ruim 800 kilometer hoogte getuige van de ravage.
Foto door EsaOp deze foto uit begin november is te zien hoe het Amerikaanse commerciële ruimtevaartuig Cygnus, het Internationaal ruimtestation ISS, nadert met een lading van ruim vier ton aan ruimte-experimenten, voorraad voor de bemanning en onderdelen voor het station op deze foto uit begin november.
Foto door NASAMercurius is vanuit de Amerikaanse stad Washington te zien als een klein silhouet, laag in het midden, terwijl de planeet op 11 november voor de zon langs passeert. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2016. De volgende keer is pas in 2032.
Foto door Bill Ingalls, NASA