Lyon is ’s werelds eerste stad met zelfbesturende bussen

In Lyon manoeuvreren twee volledig elektrische bussen zonder chauffeur door een paar van de drukste straten van Frankrijk.

Door Marlot Heerink
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Navya.tech

De bussen rijden voorzichtig hun eerste kilometers door de grote stad. Helemaal zelfstandig zijn ze nog niet: tijdens het komende proefjaar is altijd iemand in de bussen aanwezig voor het geval er iets misgaat. Door de risicofactor zijn de bussen voorlopig gratis, dus moedige zielen zijn goedkoop uit! Veel risico is er trouwens niet, want de bussen – ontworpen door het Franse bedrijf NAVYA – zijn voorzien van de nodige camera’s en sensoren om ongelukken te voorkomen.

En als er dan toch een ongeluk gebeurt, zal het niet al te hard aankomen: beide bussen rijden namelijk niet harder dan 20 kilometer per uur. Voorlopig is het gezellig klein, met plek voor maar 15 passagiers, maar grotere bussen zijn in ontwikkeling.

Foto door Navya.tech

Eerder zijn de voertuigen al getest in andere steden in Frankrijk en Zwitserland, maar de wijk La Confluence, tussen de rivieren Saône en Rhône, in Lyon is de eerste locatie waar de bussen permanent rijden. Wie weet rijden ze binnenkort wel in Nederland!

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Frankrijk
Bergbeklimmen in de Côte d’Azur
Frankrijk
Puy du Fou: Historisch spektakel in Frankrijk
Frankrijk
Levenslessen in de Zuid-Franse bergen
Frankrijk
Frankrijk: Vive le Beaujolais!

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.