Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: de Italiaanse regering heeft besloten om 103 historische gebouwen gratis weg te geven, zo meldt The Local. Het gaat onder meer om oude boerderijen, kloosters, torens en kastelen zoals het elfde-eeuwse Castello di Blera in Lazio.

Wat moet je doen om eigenaar te worden van een Italiaans kasteel? Bedenk een briljant plan om het verlaten gebouw om te toveren tot een toeristische attractie. Het doel van het project is om meer toeristen te trekken naar de bezienswaardigheden, die veelal in minder bekende regio’s van Italië liggen.

Het Castello di Blera in het dorpje Civitella Cesi dat tachtig kilometer ten noorden van Rome ligt dateert uit de 11e eeuw
Het Castello di Blera in het dorpje Civitella Cesi, dat tachtig kilometer ten noorden van Rome ligt, dateert uit de 11e eeuw.
Valentina Fligenzi, Agenzia del Demanio

Het project Camini E Percorsi maakt onderdeel uit van een grotere strategie om reizigers meer te verspreiden over Italië en de druk van toeristen in populaire steden zoals Rome en Venetië te verlichten. In Venetië, dat jaarlijks meer dan 20 miljoen toeristen verwelkomt, protesteerden inwoners vorig jaar tegen de grote toeristenstroom. Unesco overweegt zelfs om de stad op de List of World Heritage in Danger te zetten.

Eerder deze maand kondigde Venetië zelf een maatregel aan om de stad te beschermen. Een nieuwe wet verbiedt kebab- en fastfoodrestaurants om een vestiging te openen in de gondelstad, zo meldt The Guardian. Venetië hoopt hiermee haar culturele erfgoed te beschermen. Rome treft eveneens maatregelen. Transportwethouder Linda Meleo kondigde onlangs een plan aan om bussen te bannen uit het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad.

Trulli zijn typisch Italiaanse huisjes met puntige daken Dit is een van de bouwwerken die je kunt omtoveren tot een toeristische attractie
Trulli zijn typisch Italiaanse huisjes met puntige daken. Dit is een van de bouwwerken die je kunt omtoveren tot een toeristische attractie.
Valentina Fligenzi, Agenzia del Demanio

Dit laatste project wil het toerisme juist een boost geven door reizigers de weg te wijzen naar bezienswaardigheden buiten de gebaande paden. Alle 103 bouwwerken liggen aan wandel- en fietsroutes. Zie jij het wel zitten om een oud Italiaans kasteel nieuw leven in te blazen of een traditionele trullo om te toveren tot een hotel?

Stuur dan vóór 26 juni hier een plan in en wie weet emigreer jij binnenkort wel naar Italië. De succesvolle deelnemers krijgen negen jaar lang het eigendomsrecht van het gebouw in kwestie. Daarna is het mogelijk het contract nog eens met negen jaar te verlengen. Heb je écht een topplan? Dan kun je zelfs een contract van 50 jaar krijgen. Voor wie de deadline eind juni te vroeg komt, volgt later nog een kans. De komende jaren worden nog eens tweehonderd gebouwen aan het project toegevoegd.

Heb je wat hulp nodig bij het brainstormen? Lees dan hier onze zes tips om je creativiteit een boost te geven!