Het jaar vloog voorbij

Terwijl er steeds meer vogelsoorten verdwijnen, sloot National Geographic zich aan bij het initiatief van de National Audubon Society, BirdLife International en het Cornell Lab of Ornithology om 2018 uit te roepen tot het Jaar van de vogel. Er viel gemengd nieuws te melden over onze gevederde vrienden: er waren bedreigingen, zoals kleiner wordende leefgebieden, roofdieren en klimaatverandering, maar ook succesverhalen, zoals de comeback van de Japanse kuifibis (zie boven). Daarvan waren er in 1981 nog maar twaalf exemplaren in het wild over, nu zijn dat er meer dan vijfhonderd. –de redactie

This is an image
Sharon Beals, Csiro Australian National Wildlife Collection

Het open nest is weer in de mode

Algemeen wordt gedacht dat evolutie een beweging is van eenvoudig naar complex, maar dat blijkt niet op te gaan voor vogelnesten. Wetenschappers ontdekten dat er in de loop van de vogelgeschiedenis minstens vier verschillende momenten zijn aan te wijzen dat er een evolutie plaatsvond van overdekte nesten (linksboven) naar komvormige nesten (rechtsboven). Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B blijkt dat de gezamenlijke voorouder van de zangvogels – een orde waar 60% van alle vogels toebehoort – overdekte nesten bouwde. Tegenwoordig bouwt drie kwart van deze vogels open nesten. Die zijn over het algemeen eenvoudiger om te maken, maar beschermen de eieren niet tegen roofdieren en de elementen. Dit toont aan dat de mate waarin een huidige eigenschap voorkomt “niet per se iets hoeft te zeggen over wanneer die ontstond in de evolutionaire geschiedenis,” aldus auteur Jordan Price, die verbonden is aan het Amerikaanse St. Mary’s College of Maryland. –Nina Strochlic

This is an image
Joël Sartore, National Geographic Photo Ark, Wellington Zoo

Papegaaien maken elkaar aan het lachen

De van nature speelse kea's uit Nieuw-Zeeland vinden het lollig als hun soortgenoten een bepaalde roep laten horen, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het rustige, lage wijsje bezorgt andere kea's ‘lachbuien’. Daarmee zijn de vogels de eerste niet-zoogdieren die net als ratten, chimpansees en mensen in staat blijken om emoties bij elkaar op te wekken.

Lees meer over het Jaar van de vogel.

Lees ook: Waarom deze vogels met vuur vliegen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels geplaatst op NationalGeographic.com