Skip to Content

Leeuw verwijdert verdovingspijl bij soortgenoot

Op het moment dat de leeuwin door een verdovingspijl wordt geraakt reageert ze eigenlijk hetzelfde als op een wespensteek ze springt op en laat haar ongemak duidelijk horen Dat trekt de aandacht van de andere leeuwen vooral van het jonge en nieuwsgierige mannetje op de fotos Leeuwen leven in troepen van n of twee mannetjes en vijf of zes vrouwtjes met hun jongen Ze zijn de enige grote kattensoort die in groepen levenpinterest icon
Tony Karumba, AFP, Getty Images
1
Op het moment dat de leeuwin door een verdovingspijl wordt geraakt reageert ze eigenlijk hetzelfde als op een wespensteek ze springt op en laat haar ongemak duidelijk horen Dat trekt de aandacht van de andere leeuwen vooral van het jonge en nieuwsgierige mannetje op de fotos Leeuwen leven in troepen van n of twee mannetjes en vijf of zes vrouwtjes met hun jongen Ze zijn de enige grote kattensoort die in groepen leven
Tony Karumba, AFP, Getty Images
Op het moment dat de leeuwin door een verdovingspijl wordt geraakt, reageert ze eigenlijk hetzelfde als op een wespensteek: ze springt op en laat haar ongemak duidelijk horen. Dat trekt de aandacht van de andere leeuwen, vooral van het jonge en nieuwsgierige mannetje op de foto's. Leeuwen leven in troepen van één of twee mannetjes en vijf of zes vrouwtjes met hun jongen. Ze zijn de enige grote kattensoort die in groepen leven.
2
Het verdovingspijltje heeft een felgekleurd kwastje aan het uiteinde bedoeld om de pijl te stabiliseren Dat maakt het erg  aantrekkelijk voor de toch al nieuwsgierige leeuw Zijn gedrag is vergelijkbaar met de manier waarop huiskatten op kattenspeeltjes reageren
Tony Karumba, AFP, Getty Images
Het verdovingspijltje heeft een felgekleurd kwastje aan het uiteinde, bedoeld om de pijl te stabiliseren. Dat maakt het erg ; aantrekkelijk voor de toch al nieuwsgierige leeuw. Zijn gedrag is vergelijkbaar met de manier waarop huiskatten op kattenspeeltjes reageren.
3
De jonge leeuw probeert het verdovingspijltje uit de schouder van de leeuwin te trekken Binnen leeuwentroepen is er wel sprake van een sterke sociale band maar deze actie heeft waarschijnlijk niets met heldhaftigheid te maken Het gaat in zulke gevallen eerder om nieuwsgierigheid vooral als de leeuwen eerder met pijltjes verdoofd zijn geweest en eraan gewend zijn Het verdovingspijltje heeft een weerhaakje om te voorkomen dat het loslaat wat duidelijk is te zien op deze foto
Tony Karumba, AFP, Getty Images
De jonge leeuw probeert het verdovingspijltje uit de schouder van de leeuwin te trekken. Binnen leeuwentroepen is er wel sprake van een sterke sociale band, maar deze actie heeft waarschijnlijk niets met heldhaftigheid te maken. Het gaat in zulke gevallen eerder om nieuwsgierigheid, vooral als de leeuwen eerder met pijltjes verdoofd zijn geweest en eraan gewend zijn. Het verdovingspijltje heeft een weerhaakje om te voorkomen dat het loslaat, wat duidelijk is te zien op deze foto.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
Nadat ze door de pijl is geraakt is de leeuwin binnen tien of twintig minuten verdoofd afhankelijk van het gebruikte verdovingsmiddel Normaliter zou daarna het verdovingspijltje worden verwijderd  al was de jonge leeuw de opzichters ditmaal voor
Tony Karumba, AFP, Getty Images
Nadat ze door de pijl is geraakt, is de leeuwin binnen tien of twintig minuten verdoofd, afhankelijk van het gebruikte verdovingsmiddel. Normaliter zou daarna het verdovingspijltje worden verwijderd - al was de jonge leeuw de opzichters ditmaal voor.
5
Een dierenarts behandelt een wond op n van de poten van de leeuwin De wond wordt goed schoongemaakt een medicinale spray moet verder herstel bevorderen In dit soort gevallen worden er regelmatig ook antibiotica toegediend
Tony Karumba, AFP, Getty Images
Een dierenarts behandelt een wond op één van de poten van de leeuwin. De wond wordt goed schoongemaakt, een medicinale spray moet verder herstel bevorderen. In dit soort gevallen worden er regelmatig ook antibiotica toegediend.
6
De leeuwin wordt goed onderzocht op verdere verwondingen en ziekten Daarnaast krijgt ze een halsband met radiozender zodat de rangers  haar kunnen monitoren
Tony Karumba, AFP, Getty Images
De leeuwin wordt goed onderzocht op verdere verwondingen en ziekten. Daarnaast krijgt ze een halsband met radiozender, zodat de rangers haar kunnen monitoren.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
De verdoving duurt slechts een uur tot anderhalf uur en is vergelijkbaar met de verdoving die wordt gebruikt bij het steriliseren van huisdieren Nadat deze is uitgewerkt moet de leeuwin even bijkomen van de bijwerkingen voordat ze zich inclusief haar nieuwe halsband weer bij haar leeuwentroep zal voegen
Tony Karumba, AFP, Getty Images
De verdoving duurt slechts een uur tot anderhalf uur en is vergelijkbaar met de verdoving die wordt gebruikt bij het steriliseren van huisdieren. Nadat deze is uitgewerkt, moet de leeuwin even bijkomen van de bijwerkingen voordat ze zich, inclusief haar nieuwe halsband, weer bij haar leeuwentroep zal voegen.
Meer van
 
preview for Dieren

Dieren

een kortvinmakreelhaai of mako isurus oxyrinchus zwemt voor de westkust van het nieuwzeelandse noordereiland

Van deze haaiensoorten heb je nog nooit gehoord

male proboscis monkey nasalis larvatus with pot bellies and long noses are endemic to borneo island

Grote neus? Meer succes bij de vrouwen!

een jonge wombat vombatus ursinus tasmaniensis in healesville sanctuary de poep van deze dieren is een van de meest vreemd gevormde in het dierenrijk

Waarom is wombatpoep vierkant?

civetkatten worden in gevangenschap gehouden voor de productie van kopi luwak koffie

Het geheim achter de duurste koffie ter wereld

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder