Skip to Content

Spectaculaire foto’s van actieve vulkanen in de wereld

Niets maakt de interne kracht van de aarde zó zichtbaar als vulkaanuitbarstingen – van reusachtige aszuilen tot rivieren van gesmolten gesteente.
Vierhonderd jaar lang leed de Sinabung in het westen van Indonesi een sluimerend bestaan voordat hij in augustus 2010 uitbarstte Sindsdien herinneren zijn woedeaanvallen  zoals deze in april 2015  ons aan zijn ligging op de Ring van Vuur Dit gebied van onder elkaar schuivende aardschollen loopt rond de Stille Oceaan en omvat 75 procent van alle actieve vulkanen op aardepinterest icon
Tibta Pangin, Anadolu Agency/Getty Images
1
Vierhonderd jaar lang leed de Sinabung in het westen van Indonesi een sluimerend bestaan voordat hij in augustus 2010 uitbarstte Sindsdien herinneren zijn woedeaanvallen  zoals deze in april 2015  ons aan zijn ligging op de Ring van Vuur Dit gebied van onder elkaar schuivende aardschollen loopt rond de Stille Oceaan en omvat 75 procent van alle actieve vulkanen op aarde
Tibta Pangin, Anadolu Agency/Getty Images
Vierhonderd jaar lang leed de Sinabung in het westen van Indonesië een sluimerend bestaan voordat hij in augustus 2010 uitbarstte. Sindsdien herinneren zijn woedeaanvallen – zoals deze in april 2015 – ons aan zijn ligging op de ‘Ring van Vuur’. Dit gebied van onder elkaar schuivende aardschollen loopt rond de Stille Oceaan en omvat 75 procent van alle actieve vulkanen op aarde.
2
De Indonesische berg Anak Krakatau kind van de Krakatau is een uitzonderlijk rusteloze vulkaan die om de paar jaar tot leven komt De vulkaan verrees in de reusachtige krater die achterbleef na de beruchte uitbarsting van de Krakatau in 1883 een van de grootste natuurrampen in de recente geschiedenis Onlangs heeft ook het kind van de Krakatau een scne gemaakt tijdens een half jaar durende uitbarsting in 2018 stortte een deel van zijn kraterwand in waardoor een muur van water naar de naburige kust raasde
Stocktrek Images, Inc./Alamy
De Indonesische berg Anak Krakatau (‘kind van de Krakatau’) is een uitzonderlijk rusteloze vulkaan, die om de paar jaar tot leven komt. De vulkaan verrees in de reusachtige krater die achterbleef na de beruchte uitbarsting van de Krakatau in 1883, een van de grootste natuurrampen in de recente geschiedenis. Onlangs heeft ook het kind van de Krakatau een scène gemaakt: tijdens een half jaar durende uitbarsting in 2018 stortte een deel van zijn kraterwand in, waardoor een muur van water naar de naburige kust raasde.
3
De krater van de Indonesische vulkaan Ijen geeft een verbluffende lichtshow weg dankzij de zwavel die hij uitstoot Superverhit zwavelgas sijpelt door scheuren in de vulkaan naar de oppervlakte en ontbrandt als het in contact komt met de lucht waarbij zinderende azuurblauwe vlammen zijn te zien
Sonny Tumbelaka, AFP/Getty Images
De krater van de Indonesische vulkaan Ijen geeft een verbluffende lichtshow weg dankzij de zwavel die hij uitstoot. Superverhit zwavelgas sijpelt door scheuren in de vulkaan naar de oppervlakte en ontbrandt als het in contact komt met de lucht, waarbij zinderende, azuurblauwe vlammen zijn te zien.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
De Etna op Sicili is de grootste actieve vulkaan van Europa en haalt geregeld de krantenkoppen vanwege zijn indrukwekkende uitbarstingen van het uitstoten van gesmolten rotsen tot ringvormige aswolken De Etna hier op een foto uit december 2018 is een van de vulkanen ter wereld die het langst worden bestudeerd  eerste vermeldingen van geregelde uitbarstingen gaan terug tot 1500 v Chr De vulkaan glijdt ook langzaam de Ionische Zee in waardoor experts vrezen dat stukken van de berg kunnen instorten en megatsunamis langs naburige mediterrane kusten kunnen veroorzaken
Fabrizio Villa, Getty Images
De Etna op Sicilië is de grootste actieve vulkaan van Europa en haalt geregeld de krantenkoppen vanwege zijn indrukwekkende uitbarstingen, van het uitstoten van gesmolten rotsen tot ringvormige aswolken. De Etna, hier op een foto uit december 2018, is een van de vulkanen ter wereld die het langst worden bestudeerd – eerste vermeldingen van geregelde uitbarstingen gaan terug tot 1500 v. Chr. De vulkaan glijdt ook langzaam de Ionische Zee in, waardoor experts vrezen dat stukken van de berg kunnen instorten en megatsunami’s langs naburige mediterrane kusten kunnen veroorzaken.
5
De vulkaan Brarbunga op IJsland is een zone van extremen zijn centrale krater ligt begraven onder een dikke laag ijs maar een vurige zee van lava strekt zich in spleten rond de krater uit Deze diepe scheuren in de aarde kunnen enorme hoeveelheden gesmolten gesteente uitbraken en zijn voor zover bekend verantwoordelijk voor de grootste lavastroom op aarde in de afgelopen 11000 jaar
Bernard Meric, AFP/Getty Images
De vulkaan Bárðarbunga op IJsland is een zone van extremen: zijn centrale krater ligt begraven onder een dikke laag ijs, maar een vurige zee van lava strekt zich in spleten rond de krater uit. Deze diepe scheuren in de aarde kunnen enorme hoeveelheden gesmolten gesteente uitbraken en zijn voor zover bekend verantwoordelijk voor de grootste lavastroom op aarde in de afgelopen 11.000 jaar.
6
In 2018 sloot de Kilauea op Hawa drie decennia van vrijwel onafgebroken uitbarstingen af met een reusachtige vuurwerkshow De vulkaan produceerde daarbij genoeg lava om er 320000 Olympische zwembaden mee te vullen en stootte een kolkende lavarivier uit die alles op zijn pad verzwolg waaronder een gedeelte van de woningen van de Leilani Estates op de foto
Mario Tama, Getty Images
In 2018 sloot de Kilauea op Hawaï drie decennia van vrijwel onafgebroken uitbarstingen af met een reusachtige vuurwerkshow. De vulkaan produceerde daarbij genoeg lava om er 320.000 Olympische zwembaden mee te vullen en stootte een kolkende lavarivier uit die alles op zijn pad verzwolg, waaronder een gedeelte van de woningen van de Leilani Estates (op de foto).
Advertentie - Lees hieronder verder
7
In deze foto die in 2018 in Karo in het noorden van Sumatra is genomen stroomt lava van de helling van de vulkaan Sinabung Hoewel dit soort uitbarstingen om talloze redenen gevaarlijk kunnen zijn heeft het uitvloeiende gesteente dat rijk is aan voedingsstoffen grote gebieden met nieuwe en vruchtbare bodem bedekt en veel boeren ertoe verleid om zich hier te vestigen
Ivan Damanik, AFP/Getty Images
In deze foto die in 2018 in Karo in het noorden van Sumatra is genomen, stroomt lava van de helling van de vulkaan Sinabung. Hoewel dit soort uitbarstingen om talloze redenen gevaarlijk kunnen zijn, heeft het uitvloeiende gesteente, dat rijk is aan voedingsstoffen, grote gebieden met nieuwe en vruchtbare bodem bedekt en veel boeren ertoe verleid om zich hier te vestigen.
8
Vulkanen stoten niet alleen adembenemende stromen van gloeiend gesteente uit maar produceren ook buitengewone bliksemschichten De ontladingen zijn het gevolg van de opgebouwde wrijving tussen deeltjes in de aswolken die worden uitgestoten Op deze foto geeft de vulkaan Sakurajima in Japan een lichtshow van bliksemschichten weg
The Asahi Shimbun, Getty Images
Vulkanen stoten niet alleen adembenemende stromen van gloeiend gesteente uit, maar produceren ook buitengewone bliksemschichten. De ontladingen zijn het gevolg van de opgebouwde wrijving tussen deeltjes in de aswolken die worden uitgestoten. Op deze foto geeft de vulkaan Sakurajima in Japan een lichtshow van bliksemschichten weg.
9
In de Halemaumaukrater van de Kilauea was lange tijd een lavameer te bewonderen Maar toen de vulkaan in 2018 uitbarstte liep het meer leeg en verdween volledig Een jaar later kwam daarvoor een merkwaardig fenomeen in de plaats een vijvertje Wetenschappers denken dat het meertje is gevormd door water dat vanuit de aarde opwelt
Brettmann, Getty Images
In de Halemaʻumaʻu-krater van de Kilauea was lange tijd een lavameer te bewonderen. Maar toen de vulkaan in 2018 uitbarstte, liep het meer leeg en verdween volledig. Een jaar later kwam daarvoor een merkwaardig fenomeen in de plaats: een vijvertje. Wetenschappers denken dat het meertje is gevormd door water dat vanuit de aarde opwelt.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
Een van s werelds meest actieve vulkanen is de Piton de la Fournaise Ovenpiek op het Franse eiland Runion Sinds de zeventiende eeuw zijn hier meer dan 150 uitbarstingen waargenomen waaronder deze eruptie in september 2016
Richard Bouhet, AFP/Getty Images
Een van ’s werelds meest actieve vulkanen is de Piton de la Fournaise (‘Ovenpiek’) op het Franse eiland Réunion. Sinds de zeventiende eeuw zijn hier meer dan 150 uitbarstingen waargenomen, waaronder deze eruptie in september 2016.
11
Op 22 juni 2019 kwam de vulkaan Raikokoe tot uitbarsting waarbij een reusachtige wolk gas en as boven de noordelijke Stille Oceaan werd uitgeworpen De uitbarsting was z groot dat astronauten van het International Space Station de pluim vanuit de ruimte konden zien en deze foto van de zich uitdijende aswolk maakten Het bijzondere aan deze eruptie was dat de aswolken tot in de stratosfeer doordrongen waardoor het zonlicht werd gebroken en er paarse zonsopgangen en ondergangen waren te zien
NASA
Op 22 juni 2019 kwam de vulkaan Raikokoe tot uitbarsting, waarbij een reusachtige wolk gas en as boven de noordelijke Stille Oceaan werd uitgeworpen. De uitbarsting was zó groot dat astronauten van het International Space Station de pluim vanuit de ruimte konden zien en deze foto van de zich uitdijende aswolk maakten. Het bijzondere aan deze eruptie was dat de aswolken tot in de stratosfeer doordrongen, waardoor het zonlicht werd gebroken en er paarse zonsopgangen en -ondergangen waren te zien.
12
Hoewel er op land ontelbare vulkanen verrijzen liggen nog veel meer vuurbergen onder de zee Een fotograaf legde in maart 2006 een uitbarsting van deze onderzeese berg voor de kust van Tonga vast een van de 36 vulkanen in dit gebied die onder de zeespiegel liggen
Dana Stephenson, Getty Images
Hoewel er op land ontelbare vulkanen verrijzen, liggen nog veel meer vuurbergen onder de zee. Een fotograaf legde in maart 2006 een uitbarsting van deze onderzeese berg voor de kust van Tonga vast, een van de 36 vulkanen in dit gebied die onder de zeespiegel liggen.
Advertentie - Lees hieronder verder
13
Duiven schrikken op terwijl de Indonesische vulkaan Merapi op 4 juni 2018 kookt De vuurberg staat bekend om zijn pyroclastische stromen  zich snel voortbewegende lawines van gloeiend puin hete gassen en as De Merapi ligt niet ver van de miljoenenstad Yogyakarta en heeft in het verleden plaatselijk veel slachtoffers geist
Agung Supriyanto, AFP/Getty Images
Duiven schrikken op terwijl de Indonesische vulkaan Merapi op 4 juni 2018 kookt. De vuurberg staat bekend om zijn pyroclastische stromen – zich snel voortbewegende lawines van gloeiend puin, hete gassen en as. De Merapi ligt niet ver van de miljoenenstad Yogyakarta en heeft in het verleden plaatselijk veel slachtoffers geëist.
Watch Next
 
preview for Wetenschap - Curated

Wetenschap

een afbeelding van een kosmische microgrolfstraling

Wat is een multiversum – en bestaat het?

op deze opname van de ruimtetelescoop hubble is het sterrenstelsel markarian 1337 te zien dat zich op zon 120 miljoen lichtjaar van de aarde bevindt in 2006 observeerden astronomen in dit sterrenstelsel een supernova van het type ia waardoor ze weer enkele gegevens konden verzamelen die nodig zijn om te bepalen hoe snel het heelal momenteel uitdijt

De oerknal: het begin van de tijd en het heelal

de handen van een vrouw van 104 uit okinawa

Dit is waarom ons lichaam veroudert

de megalodon haai

Waarom is de reuzenhaai Megalodon uitgestorven?

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder