Skip to Content

9x vrouwen in de wetenschap

Vrouwen lopen nog altijd tegen barrières aan in de wetenschap. Maar deze vrouwen – en hun werk – dwingen respect af en vormen een inspiratiebron voor velen. Lees meer op natgeo.nl/vrouwen.
door Angela Saini
Lise Meitner 18781968 Kernsplijting Albert Einstein noemde deze natuurkundige onze Marie Curie al voor ze ontdekte dat atoomkernen gesplitst kunnen worden een essentile tussenstap bij de ontwikkeling van de atoombom Samen met haar assistent en neef Otto Frisch beschreef ze het fenomeen in 1939 Vanwege haar Joodse achtergrond werd haar naam echter niet vermeld op de belangrijkste publicatie hierover Niet zij maar haar voormalige collega Otto Hahn won in 1944 de Nobelprijs voor Scheikundepinterest icon
Lauren Brevner
1
Lise Meitner 18781968 Kernsplijting Albert Einstein noemde deze natuurkundige onze Marie Curie al voor ze ontdekte dat atoomkernen gesplitst kunnen worden een essentile tussenstap bij de ontwikkeling van de atoombom Samen met haar assistent en neef Otto Frisch beschreef ze het fenomeen in 1939 Vanwege haar Joodse achtergrond werd haar naam echter niet vermeld op de belangrijkste publicatie hierover Niet zij maar haar voormalige collega Otto Hahn won in 1944 de Nobelprijs voor Scheikunde
Lauren Brevner
Lise Meitner, 1878-1968, Kernsplijting | Albert Einstein noemde deze natuurkundige ‘onze Marie Curie’, al voor ze ontdekte dat atoomkernen gesplitst kunnen worden – een essentiële tussenstap bij de ontwikkeling van de atoombom. Samen met haar assistent en neef Otto Frisch beschreef ze het fenomeen in 1939. Vanwege haar Joodse achtergrond werd haar naam echter niet vermeld op de belangrijkste publicatie hierover. Niet zij, maar haar voormalige collega Otto Hahn won in 1944 de Nobelprijs voor Scheikunde.
2
Vera Danchakoff 1879onbekend Stamcelpionier Haar ouders wilden dat ze beeldende kunsten ging studeren maar Danchakoff had andere plannen en werd de eerste vrouwelijke hoogleraar van Rusland In 1916 beschreef ze stamcellen cellen die zich kunnen ontwikkelen tot heel verschillende soorten celtypen in het lichaam Hematoloog Marshall Lichtman zei in 2001 tijdens een voordracht op het Acute Leukemia Forum De rest van de eeuw hadden we onze handen vol aan het uitwerken van haar experimentele inzichten
Lauren Brevner
Vera Danchakoff, 1879-onbekend, Stamcelpionier | Haar ouders wilden dat ze beeldende kunsten ging studeren, maar Danchakoff had andere plannen en werd de eerste vrouwelijke hoogleraar van Rusland. In 1916 beschreef ze stamcellen: cellen die zich kunnen ontwikkelen tot heel verschillende soorten celtypen in het lichaam. Hematoloog Marshall Lichtman zei in 2001 tijdens een voordracht op het Acute Leukemia Forum: ‘De rest van de eeuw hadden we onze handen vol aan het uitwerken van haar experimentele inzichten!’
3
Janaki Ammal 18971984 Zoete suikerriet Ze wees een gearrangeerd huwelijk af om zich te kunnen wijden aan haar passie voor plantkunde Door diverse Indiase suikerrietsoorten te kruisen kweekte ze een plant die zo zoet was dat er een industrie op werd gebaseerd met een omvang van dertig miljoen ton per jaar Veel mannelijke collegas negeerden haar werk premier Jawaharlal Nehru vroeg haar echter om de Botanical Survey of India te reorganiseren Daarvoor ontving ze de Padma Shri een van de hoogste Indiase onderscheidingen
Lauren Brevner
Janaki Ammal, 1897-1984, Zoete suikerriet | Ze wees een gearrangeerd huwelijk af om zich te kunnen wijden aan haar passie voor plantkunde. Door diverse Indiase suikerrietsoorten te kruisen, kweekte ze een plant die zo zoet was dat er een industrie op werd gebaseerd met een omvang van dertig miljoen ton per jaar. Veel mannelijke collega’s negeerden haar werk, premier Jawaharlal Nehru vroeg haar echter om de Botanical Survey of India te reorganiseren. Daarvoor ontving ze de Padma Shri, een van de hoogste Indiase onderscheidingen.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
ChienShiung Wu 19121997 Eerste nucleaire wapens Deze ChineesAmerikaanse natuurkundige was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Manhattanproject waarbij door middel van het splijten van uranium in isotopen de weg werd bereid voor de ontwikkeling van kernwapens Voor andere experimenten die zij uitvoerde kregen twee mannelijke collegas TsungDao Lee en Chen Ning Yang in 1957 de Nobelprijs voor Natuurkunde Haar bijdrage werd niet erkend
Lauren Brevner
Chien-Shiung Wu, 1912-1997, Eerste nucleaire wapens | Deze Chinees-Amerikaanse natuurkundige was in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Manhattanproject, waarbij door middel van het splijten van uranium in isotopen de weg werd bereid voor de ontwikkeling van kernwapens. Voor andere experimenten die zij uitvoerde kregen twee mannelijke collega’s, Tsung-Dao Lee en Chen Ning Yang, in 1957 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Haar bijdrage werd niet erkend.
5
Rosalind Franklin 19201958 Foto 51 DNA in beeld Deze Engelse scheikundige liet een foto van een gekristalliseerd DNAmolecuul zien tijdens een voordracht die werd bijgewoond door James Watson Hij beweerde later er nauwelijks naar gekeken te hebben Foto 51 toonde echter de dubbele helix die Watson Francis Crick en Maurice Wilkins later beschreven Franklin stierf in 1958 op 37jarige leeftijd aan kanker de drie mannen namen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 1962 in ontvangst zonder haar bijdrage te vermelden
Lauren Brevner
Rosalind Franklin, 1920-1958, Foto 51: DNA in beeld | Deze Engelse scheikundige liet een foto van een gekristalliseerd DNA-molecuul zien tijdens een voordracht die werd bijgewoond door James Watson. Hij beweerde later er nauwelijks naar gekeken te hebben. ‘Foto 51’ toonde echter de dubbele helix die Watson, Francis Crick en Maurice Wilkins later beschreven. Franklin stierf in 1958 op 37-jarige leeftijd aan kanker; de drie mannen namen de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 1962 in ontvangst zonder haar bijdrage te vermelden.
6
Phyllis Bolds 19322018 Bta in hart en nieren Deze AfrikaansAmerikaanse natuurkundige werkte in een onderzoekslab van de WrightPatterson Air Force Base nabij Dayton Ohio waar ze onderzoek deed naar aerodynamica en vliegtuigtrillingen Ze onderzocht hoe het effect van ongewenste natuurkrachten op militaire vliegtuigen personeel en vracht kon worden beperkt Ze doceerde haar leven lang btavakken en inspireerde diverse jonge vrouwen ook te kiezen voor een loopbaan in de wetenschap
Lauren Brevner
Phyllis Bolds, 1932-2018, Bèta in hart en nieren | Deze Afrikaans-Amerikaanse natuurkundige werkte in een onderzoekslab van de Wright-Patterson Air Force Base nabij Dayton (Ohio), waar ze onderzoek deed naar aerodynamica en vliegtuigtrillingen. Ze onderzocht hoe het effect van ongewenste natuurkrachten op militaire vliegtuigen, personeel en vracht kon worden beperkt. Ze doceerde haar leven lang bètavakken – en inspireerde diverse jonge vrouwen ook te kiezen voor een loopbaan in de wetenschap.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
Wangari Maathai 19402011 De kracht van groen De in Kenia geboren Wangari Maathai zette zich haar leven lang in voor democratie mensenrechten en duurzame ontwikkeling In 1977 richtte ze de Green Belt Movement op een organisatie die het bestaan van mensen en dat van vrouwen in het bijzonder beoogt te verbeteren door het planten van bomen Ze kreeg als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede 2004 en werd in 2009 door de Verenigde Naties benoemd tot vredesgezant
Lauren Brevner
Wangari Maathai, 1940-2011, De kracht van groen | De in Kenia geboren Wangari Maathai zette zich haar leven lang in voor democratie, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. In 1977 richtte ze de Green Belt Movement op, een organisatie die het bestaan van mensen – en dat van vrouwen in het bijzonder – beoogt te verbeteren door het planten van bomen. Ze kreeg als eerste Afrikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede (2004) en werd in 2009 door de Verenigde Naties benoemd tot vredesgezant.
8
Beatrice Tinsley 19411981 Uitdijend heelal Op haar 26ste nam Beatrice Tinsley openlijk afstand van de theorie van de befaamde astronoom Allan Sandage die beweerde dat het heelal op een dag ineen zou zijgen Volgens Tinsley zou het almaar blijven uitdijen een stelling die door later onderzoek werd geschraagd Door een gedwongen verhuizing scheidde ze en liet ze haar kinderen achter bij haar exman Na veertig jaar vooraanstaand expert te zijn geweest inzake de ouderdom en ontwikkeling van sterrenstelsels overleed ze aan kanker
Lauren Brevner
Beatrice Tinsley, 1941-1981, Uitdijend heelal | Op haar 26ste nam Beatrice Tinsley openlijk afstand van de theorie van de befaamde astronoom Allan Sandage, die beweerde dat het heelal op een dag ineen zou zijgen. Volgens Tinsley zou het almaar blijven uitdijen – een stelling die door later onderzoek werd geschraagd. Door een gedwongen verhuizing scheidde ze en liet ze haar kinderen achter bij haar ex-man. Na veertig jaar vooraanstaand expert te zijn geweest inzake de ouderdom en ontwikkeling van sterrenstelsels, overleed ze aan kanker.
9
Jean Purdy 19451985 Eerste reageerbuisbaby Deze Britse verpleegkundige en embryoloog was een van de drie wetenschappers van wie het werk in 1978 leidde tot de geboorte van Louise Brown de eerste ivfbaby ter wereld De plaquette in het ziekenhuis waar de bevruchting plaatsvond vermeldde de protesten van haar collega Edwards ten spijt alleen de namen van Robert Edwards en Patrick Steptoe Edwards ontving in 2010 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde nadat zowel Purdy als Steptoe waren overleden
Lauren Brevner
Jean Purdy, 1945-1985, Eerste reageerbuisbaby | Deze Britse verpleegkundige en embryoloog was een van de drie wetenschappers van wie het werk in 1978 leidde tot de geboorte van Louise Brown, de eerste ivf-baby ter wereld. De plaquette in het ziekenhuis waar de bevruchting plaatsvond vermeldde – de protesten van haar collega Edwards ten spijt – alleen de namen van Robert Edwards en Patrick Steptoe. Edwards ontving in 2010 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde, nadat zowel Purdy als Steptoe waren overleden.
Meer van
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

Deze schedel van een holenbeer die in Itali werd gevonden is een van de laatste sporen van dit prehistorische dier die zijn ontdekt Wetenschappers discussiren al lange tijd over de vraag of holenberen en andere megafauna door het oprukkende ijs van de laatste ijstijd zijn uitgestorven maar een nieuwe analyse van het DNA van prehistorische holenberen wijst erop dat de aankomst van de moderne mens in Europa een zeer belangrijke rol in de ondergang van de holenbeer heeft gespeeld

Hoe de reusachtige holenbeer kon uitsterven

voetbal rome oudheid aquaduct

Wie bedacht voetbal, 's werelds populairste sport?

op dit vijftiendeeeuwse italiaanse fresco van een anonieme schilder staat de triomf van de dood afgebeeld vaak wordt gedacht dat ziekte in de middeleeuwen drie oorzaken kende infecties ondervoeding en letsel door gevechten of ongevallen

Is kanker van alle tijden?

uitzicht op kaap de goede hoop

Het schip dat aan de wieg stond van Kaapstad

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder