De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Haai! De 5 gevaarlijkste stranden ter wereld

Duizenden migrerende haaien zwommen de afgelopen dagen vlak langs de kust van Florida. Hoewel het hier de schichtige zwartpunthaai betreft, blijft Florida ’s werelds koploper als het gaat om haaienaanvallen. Welke stranden halen nog meer het lijstje?

Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto van Philippe Turpin/Corbis/HH

1. Florida, VS

Een stukje zwemmen in het helderblauwe water aan de kust van Palm Beach, Florida is deze week niet voor de lafhartigen. Dit stuk kust stond al bekend als haairijk, maar de afgelopen dagen is het wel erg spannend geworden om hier een duik te nemen. Duizenden migrerende haaien zwemmen sinds twee dagen vlak langs de kustlijn, zoals deze video van Florida Atlantic University laat zien. Maar het ziet er enger uit dan het is: de zwartpunthaai is bang voor mensen en in het heldere water maken ze makkelijk onderscheid tussen prooi en mens. Toch telt Florida volgens de International Shark Attack File de meeste haaienaanvallen ter wereld. Van de 98 aanvallen in 2015 vonden er maar liefst 30 in de Sunshine State plaats. 

2. Ballina, Australië

Overal in de wateren rond Australië leven haaien, maar de meeste dodelijke aanvallen gebeuren in New South Wales, waar volgens de International Shark Attack File 228 aanvallen hebben plaatsgevonden sinds 1700. In Ballina, een geliefde plek bij surfers, werden de haaienbeten een surfer vorig jaar fataal. 

3. Gansbaai, Zuid-Afrika

De witte haai regeert voor dit stukje kust van Zuid-Afrika. De grote kolonies zeehonden (ruim 60.000) trekken enorm veel haaien aan, op zoek naar een maaltijd. En die trekken op hun beurt weer toeristen aan – nou ja, diegenen die het durven in een kooi af te dalen om plaatjes van de beesten te schieten.

Klaar voor een selfie met een witte haai in Gansbaai, Zuid-Afrika.
Foto van Uli Kunz/Corbis/HH

4. Réunion

Dit eilandje ten westen van Mauritius wordt ook wel ’s werelds dodelijkste eiland genoemd, vanwege het grote aantal haaienaanvallen. Sinds 2011 zijn al 18 mensen aangevallen van wie 7 het niet overleefden. Ooit was dit een paradijs voor surfers, maar vorig jaar nam de overheid een drastische maatregel: bij een groot aantal stranden is surfen en zwemmen verboden.

5. Recife, Brazilië

Zon, zand, palmbomen en… haaien. Recife is een van van de populairste stranden van de oostkust van Brazilië, maar ook de vrij aggressieve stierhaai zwemt hier graag. De vernietiging van het ecosysteem zou een reden zijn voor het toenemende aantal aanvallen.

Het Braziliaanse Recife is populair bij badgasten en haaien.
Foto van Corbis/HH
Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.